«Αντέχουν» τα υψηλά ποσοστά της ΝΔ -Εφικτός στόχος η αυτοδυναμία

10:08 4/3/2012 - Πηγή: Antinews

 

Εννιακομματική Βουλή χωρίς  αυτοδυναμία και καταποντισμός του ΛΑΟΣ και του ΠΑΣΟΚ προκύπτουν από το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue που δημοσιεύει η Καθημερινή της Κυριακής.

Πρώτη

στις προτιμήσεις και με τεράστια διαφορά παραμένει η ΝΔ με ποσοστό 28%. Αν και χάνει τρεις μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων της  θεωρεί αναπόφευκτη τη συμμετοχή στην Κυβέρνηση Παπαδήμου και την ψήφιση της δανειακής σύμβασης και εξακολουθεί να στηρίζει το εγχείρημα του Αντώνη Σαμαρά. Όχι μόνο δεν επιβεβαιώνονται οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν καταποντισμό των ποσοστών της ΝΔ, αλλά όταν προκηρυχθούν οι εκλογές, αναμένεται (λογικά)  η συσπείρωση και τα ποσοστά της ΝΔ να ανέλθουν περαιτέρω.

Απαραίτητοι όροι η σημαντική ανανέωση των ψηφοδελτίων, η εκλαΐκευση των κυβερνητικών θέσεων της ΝΔ και η κατάλληλη υποστήριξη τους στα μέσα, καθώς και η παρουσίαση  συγκεκριμένων μέτρων για το ξεπέρασμα της κρίσης.

Η αυτοδυναμία παραμένει εφικτός στόχος, από τη στιγμή που η ΝΔ δείχνει να ξεπερνά χωρίς σημαντικές απώλειες την κρίση στην κοινοβουλευτική της ομάδα και τις γκρίνιες στο εσωκομματικό πεδίο.

Ακολουθεί δεύτερη  η Δημοκρατική Αριστερά με 16%, που δείχνει να  πηγαίνει για αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από τις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ. Έπονται  ΣΥΡΙΖΑ με 12%, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ με 11%, ΛΑΟΣ, “Ανεξάρτητοι Έλληνες” και Οικολόγοι με 4% και Χρυσή Αυγή με 3,5%. Εκτός Βουλής σε ακόμη μία μέτρηση μένει η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη.

Η αποχή φτάνει το 27,5%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ κινούνται στο ίδιο οριακά διψήφιο ποσοστό.

Καταποντίζεται  ο ΛΑΟΣ και ο Γ. Καρατζαφέρης εστίασε την επίθεση του στους πρώην βουλευτές του κόμματος, Άδωνι Γεωργιάδη, και Μάκη Βορίδη, τους οποίους  χαρακτήρισε ως  Ιούδες, Εφιάλτες και Βρούτους !!!

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες λαμβάνουν ένα ενθαρρυντικό ποσοστό, αλλά ενδεχομένως αυτό να οφείλεται μόνο στις  υψηλές προσδοκίες που κάθε πολιτική κίνηση δημιουργεί στη γέννηση της.

Αξιοσημείωτο είναι  το εύρημα ότι η  δυσαρέσκεια έναντι της κυβέρνησης συνεργασίας φτάνει το 87%.

Δημοφιλέστερος αρχηγός είναι ο…. Φώτης Κυβέλης. Ακολουθούν ο Γιάννης Δημαράς Ιαν και το Άρμα Πολιτών συγκεντρώνει μόνο 1%) ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αντώνης Σαμαράς, η Αλέκα Παπαρήγα, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιώργος Καρατζαφέρης και τελευταίος ο Γιώργος Παπανδρέου.

Εντυπωσιακό και αντιφατικό συνάμα είναι το στοιχείο ότι θετική γνώμη για τον Λούκα Παπαδήμου εκφράζει το 45% των ερωτηθέντων σε πλήρη αντιδιαστολή με την άποψη για την Κυβέρνηση του. Το 52% των πολιτών διαφωνεί με την υπερψήφιση του νέου μνημονίου, ενώ το 38%συμφωνεί. Πιθανό θεωρούν το ενδεχόμενο τυπικής χρεοκοπίας της Ελλάδας το 46%των ερωτηθέντων. Το 10% θεωρεί ότι η χώρα έχει ήδη χρεοκοπήσει.

Μικρός Οδυσσέας

Keywords
Τυχαία Θέματα