Ανοίγει και πάλι ο φάκελος για το θάνατο του Κ. Τσαλικίδη και τις υποκλοπές

Ανοίγει και πάλι από την ελληνική δικαιοσύνη ο φάκελος της υπόθεσης του πρώην στελέχους της Vodafone Κωνσταντίνου Τσαλικίδη, ο οποίος είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο σπίτι του στον Κολωνό το 2005, την περίοδο δηλαδή που ξεσπούσε το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών του Κώστα Καραμανλή και υπουργών της κυβέρνησής του. Τη δικογραφία ζήτησε σήμερα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιόγας για να κρίνει αν χρειάζεται να πράξει περαιτέρω.

Ο Κ. Τσαλικίδης, σχεδιαστής δικτύου

και διευθυντής τεχνολογίας της εταιρείας Vodafone, είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του στον Κολωνό στις 9 Μαρτίου 2005, λίγους μήνες πριν ξεσπάσει το "σκάνδαλο των υποκλοπών". Τότε, μετά από το ξέσπασμα του σκανδάλου, είχε διενεργηθεί έρευνα η οποία απέδωσε τον θάνατό του σε αυτοκτονία, παρότι η οικογένειά του το αμφισβητούσε.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Αυτό όμως που άλλαξε τη ροή των πραγμάτων, 11 χρόνια μετά, είναι η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία δικαιώθηκε η οικογένεια Τσαλικίδη, αφού έκρινε ότι οι ελληνικές αρχές δεν διεξήγαγαν αποτελεσματική έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι τα αίτια θανάτου του πρώην στελέχους έμεναν ασαφή και διαπίστωσε ότι οι ελληνικές αρχές βιάστηκαν να κλείσουν την έρευνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο του Στρασβούργου υποχρεώνει την ελληνική πολιτεία να καταβάλει στην οικογένεια Τσαλικίδη αποζημίωση 54.000 ευρώ.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, μόλις πάρει στα χέρια του τον φάκελλο Τσαλικίδη, θα κρίνει εάν θα δώσει εντολή για περαιτέρω έρευνα, με βάση τα όσα διαλαμβάνονται στην απόφαση του ΕΔΔΑ.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα