Θρήνος και απόγνωση στη Δυτική Αττική - 6 οι αγνοούμενοι, 16 τα θύματα

Mια εθνική τραγωδία βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα εξαιτίας της πρωτοφανούς θεομηνίας που σημειώθηκε στη δυτική Αττική, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων, τον τραυματισμό 21 και αδιανόητες καταστροφές σε ολόκληρη την περιοχή, η οποία εξακολουθεί να πλήττεται από την κακοκαιρία.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική έξι είναι αυτή την ώρα οι αγνοούμενοι, στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας.



Δήμαρχος Μάνδρας: Τσίπρας και Δούρου δεν μπήκαν μέσα στη Μάνδρα να δουν τις καταστροφές

Επίθεση

κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της περιφεριάρχου Αττικής, Ρένας Δούρου εξαπέλυσε η Δήμαρχος Μάνδρας, Ιωάννα Κριεκούκη.

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ, τους κάλεσε να πάνε εντός της περιοχής της Μάνδρας για να δουν από κοντά τις καταστροφές που υπέστη. "Κάλεσα τον Τσίπρα και την Δούρου να δουν την πόλη από μέσα, αλλά ήρθαν στην Εθνική Οδό", είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια, προτεραιότητα αυτή την ώρα πρέπει να έχει η αποζημείωση των κατοίκων για να αρχίσουν να αποκαθιστούν τις ζημιές στα νοικοκυριά τους και στον Δήμο για να ξαναφτιάξει τις υποδομές. "Πάνω από 150 σπίτια έχουν σοβαρές ζημιές, στα καταστήματα η ζημιά είναι καθολική και σε επίπεδο υποδομών έχουν καταστραφεί τα πάντα", τόνισε.

"Θα χρειαστεί πολύς καιρός για επιστροφή στην κανονικότητα", εκτίμησε.

Τέλος επανέλαβε ότι την περιοχή έπληξε μια πρωτόγνωρη θεομηνία, ωστόσο μια από τις αιτίες της καταστροφής είναι η έλλειψη αντιπλημμυρικού έργου, το οποίο αν και όπως είπε είχε σχεδιαστεί εδώ και χρόνια, παραμένει στα "χαρτιά". "Είχα ενημερώσει τη περιφέρεια ότι υπήρχε έτοιμη μελέτη", σημείωσε.


Στους 16 αυξήθηκαν οι νεκροί

Χθες, νεκρός εντοπίστηκε ο επί ώρες αγνοούμενος, που εγκλωβίστηκε στο σπίτι του στο Νεράκι Νέας Περάμου. Το 16ο θύμα της τραγωδίας, βρισκόταν στο σπίτι του, το οποίο βυθίστηκε στα νερά και τις λάσπες και παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες των πυροσβεστών, χρειάστηκαν πολλές ώρες για να το αδειάσουν από τις λάσπες, τα μπάζα και το νερό, καθώς βρίσκεται σε τέτοιο σημείο που συνεχώς ξαναγέμιζε. Ωστόσο, το μεσημέρι η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι έχουν βρεθεί ζωντανοί δύο αγνοούμενοι ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό άλλων τεσσάρων ατόμων διατηρώντας τους φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να φτάσει τα 20.

Δώδεκα άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ωστόσο η κατάσταση της υγείας μιας γυναίκας είναι πιο σοβαρή και νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη ΜΕΘ.


Δημοσία δαπάνη οι κηδείες των θυμάτων

Δημοσία δαπάνη θα τελεστούν οι κηδείες των θυμάτων της φονικής θεομηνίας, που έπληξε τις περιοχές της Μάνδρας, της Μαγούλας και της Νέας Περάμου. Την σχετική απόφαση υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, λόγω της κήρυξης από τον πρωθυπουργό της χώρας τριήμερου εθνικού πένθους, υπέγραψε, εξάλλου, και απόφαση η οποία ορίζει ότι η Σημαία θα κυματίζει μεσίστια σε όλα τα δημόσια κτίρια από την 15η Νοεμβρίου έως και την 17η Νοεμβρίου 2017.


"Τη Δευτέρα τα μέτρα στήριξης των πληγέντων κατοίκων"

"Θα υπάρξει ολοκληρωμένη παρέμβαση" στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές στην Αττική, όπως γνωστοποίησε, εν τω μεταξύ, ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

"Τη Δευτέρα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τα μέτρα στήριξης των πληγέντων κατοίκων, στη συζήτηση στη Βουλή, η οποία θα γίνει για να ψηφιστεί και το κοινωνικό μέρισμα. Θα υπάρξει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση" είπε ο κ. Βερναρδάκης.

"Από την άλλη μεριά, πρέπει να δούμε πως ανασυγκροτείται μια κατεστραμμένη περιοχή" συνέχισε ο κ. Βερναρδάκης και υπενθύμισε, ότι η Ελευσίνα, που βρίσκεται κοντά στη Μάνδρα Αττικής, θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, σημειώνοντας την ανεπάρκεια των υποδομών των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες.


Δούρου: Nα κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα, κάποιος πρέπει να πάρει το πολιτικό κόστος

Για την μεγάλη καταστροφή από την θεομηνία σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο μίλησε χθες στον "Αντ1" η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Η κ. Δούρου στάθηκε στον ανείπωτο πόνο των κατοίκων της περιοχής και όσων έχασαν συγγενείς από την φονική κακοκαιρία και έκανε λόγο για εύκολη κριτική την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες για την διάσωση ανθρώπων στις πληγείσες περιοχές.

Παράλληλα, η Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε ότι η συνείδηση της δεν περιορίζει τον πόνο όσων επλήγησαν.

Τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι τα μπαζωμένα ρέματα στην περιοχή της Μάνδρας, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά πως αν η Περιφέρεια προσπαθήσει να ξεκινήσει έργα στην περιοχή εκείνη θα πάει στο αυτόφωρο.

"Κάποιος πρέπει να πάρει το πολιτικό κόστος για την διάνοιξη των ρεμάτων και να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα", υπογράμμισε η κ. Δούρου.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θρήνος, Δυτική Αττική - 6,thrinos, dytiki attiki - 6