Ανησυχία μετά την εύρεση ιταλικών διαβατηρίων σε χώρες της Μέσης Ανατολής

19:41 8/4/2015 - Πηγή: Antinews

Οι ιταλικές αρχές ερευνούν την απώλεια 4.000 αυθεντικών διαβατηρίων τα οποία προοριζόταν να καταστραφούν ωστόσο διοχετεύτηκαν σε δίκτυα της μαύρης αγοράς. Όπως ισχυρίζονται οι ερευνητές των εσωτερικών υποθέσεων της ιταλικής κυβέρνησης, αρκετά από τα ταξιδιωτικά έγγραφα εμφανίστηκαν σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής. Το γεγονός αυτό προκάλεσε εκτεταμένη ανησυχία στην ιταλική κοινή γνώμη, η οποία φοβάται πως η χώρα τους παραμένει στόχος διεθνών τρομοκρατικών επιθέσεων. Στο άκουσμα της είδησης, η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε την διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας

στο θέμα των διαβατηρίων και υποσχέθηκε την ισχυροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την καταπολέμηση και αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων στην χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera, τα ταξιδιωτικά έγγραφα εκδόθηκαν από τις αστυνομικές αρχές του Μιλάνου και αποσύρθηκαν από τη δημόσια κυκλοφορία μετά το πέρας της ισχύς τους από τα εκάστοτε τμήματα της ιταλίκης περιφέρειας. Η παραλαβή ωστόσο της νέας δέσμης ταξιδιωτικών εγγράφων τα οποία επρόκειτο να αντικαταστήσουν τα ληγμένα διαβατήρια επεστράφη πίσω στο εθνικό τυπογραφείο της χώρας, καθώς τα μικροτσίπ τους κρίθηκαν ελαττωματικά κατά τη διάρκεια δοκιμών τους.

Η ελαττωματική φουρνιά των διαβατηρίων επέστρεψε στο εθνικό τυπογραφείο με δικαστική εντολή να καταστραφούν και αντικατασταθούν από νέα ταξιδιωτικά έγγραφα. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύουν τα πρώτα στάδια της ένορκης διοικητικής εξέτασης της ιταλικών υπηρεσιών, τα οποία στηρίζουν τους ισχυρισμούς της αστυνομικής διοίκησης του Μιλάνου ότι έλαβε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την καταστροφή των προβληματικών διαβατηρίων.

Σάλος ωστόσο προκλήθηκε από την στιγμή που διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής επικοινώνησαν με το ιταλικό υπουργείο εξωτερικών και ρώτησαν για την παρουσία αποσυρμένων ιταλικών διαβατηρίων στα χέρια αράβων υπηκόων. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την τουρκική κυβέρνηση η οποία επικοινώνησε με την ιταλική πρεσβεία στην Άγκυρα. Το τουρκικό αίτημα αφορούσε την παρουσία δύο σύρων υπηκόων με ιταλικά διαβατήρια, οι οποίοι αφότου κατάφεραν να μπουν στην Τουρκία, έκκινησαν διαδικασίες έκδοσης βίζας για να μετεγκατασταθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντίστοιχες περιπτώσεις ανακαλύφθηκαν από τις αμερικανικές αρχές λίγες μέρες αργότερα με τον συνολικό αριθμό των ληγμένων διαβατηρίων σε χέρια αράβων υπηκόων να φτάνει τουλάχιστον τα δέκα μέχρι στιγμής.

Η αστυνομία της Ρώμης έχει συλλάβει δύο πρόσωπα μέσα στο εθνικό τυπογραφείο της χώρας με την κατηγορία τροφοδοσίας και διακίνησης ελαττωματικών ιταλικών διαβατηρίων στη διεθνή μαύρη αγορά. Οι ιταλικές εσωτερικές υποθέσεις φοβούνται πως η υπόθεση των 4.000 διαβατηρίων είναι μόνο η άκρη του νήματος και σύντομα νέες αποκαλύψεις για διακίνηση ελαττωματικών διαβατηρίων θα βγουν στο προσκήνιο. Οι εσωτερικές υποθέσεις συνεχίζουν τις έρευνες και εκτιμάται πως υπάρχουν ενδείξεις συμμετοχής σε αυτό το δίκτυο τουλάχιστον άλλων δύο μελών του εθνικού τυπογραφείου της χώρας.

Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις, οι ιταλικές αρχές ισχυρίζονται πως ο ακριβής αριθμός των ταξιδιωτικών εγγράφων που έχει πέσει σε χέρια ξένων υπηκόων είναι πολύ μικρότερος από τους αρχικούς υπολογισμούς των 4.000 διαβατηρίων. Ωστόσο σε μια προσπάθεια καθησυχασμού της κοινής γνώμης και ανάκτησης του δημοσίου αισθήματος ασφάλειας στην χώρα, οι ιταλικές αρχές παρέδωσαν τους σειριακούς αριθμούς των ελαττωματικών διαβατηρίων στην διεθνή βάση δεδομένων κατά της τρομοκρατίας. Η παρουσία των 4.000 κλειδάριθμων σε αυτή την λίστα εκτιμάται πως θα βοηθήσει στον ταχύτερο εντοπισμό των διοχετευμένων εγγράφων και των νέων κατόχων τους καθώς και θα αναδείξει μέλη που συμμετέχουν σε διεθνή κυκλώματα παράνομης εμπορίας και διανομής ταξιδιωτικών εγγράφων.

Πηγή: Telegraph

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα