Υεμένη: Δράσεις του Ερυθρού Σταυρού για επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης

19:41 8/4/2015 - Πηγή: Antinews

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έχει εκπονήσει σχέδιο αποστολής ιατρικών προμηθειών διαμέσου αέρος στην Υεμένη. Το σχέδιο αυτό τέθηκε σε ισχύ σε μια προσπάθεια του οργανισμού να μειώσει την έκταση των απωλειών από την σφοδρή εμφύλια σύρραξη η οποία μαίνεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα στην πόλη του Άντεν στα νότια σύνορα της χώρας.

Όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Κρίστιαν Λιντμάιερ στη διάσκεψη της Γενεύης για την κατάσταση

στην Υεμένη την Τρίτη, πάνω από 540 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους και 1.700 έχουν τραυματιστεί συνολικά από τις απαρχές του πολέμου στις 19 Μαρτίου. Επιπλέον, με βάση στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος της Unicef Χριστόφ Μπουλιεράκ, τουλάχιστον 74 παιδιά έχουν χάσει την ζωή τους και 44 έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς από τις 26 Μαρτίου ως σήμερα. Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις φοβούνται πως ο αριθμός των νεκρών είναι ακόμα μεγαλύτερος απ’ ότι παρουσιάζουν οι επίσημες εκθέσεις για την κατάσταση του εμφυλίου στην Υεμένη – την πιο φτωχή χώρα του κόσμου στην Μέση Ανατολή. Τέλος, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Σιτάρα Τζαμπίν, η σφοδρότητα των μαχών στο Άντεν δεν έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής την παροχή ιατρικής βοήθειας και περισυλλογής των νεκρών από τους δρόμους της πόλης. «Το Άντεν είναι σήμερα μια πόλη φάντασμα. Κάθε μέρα που περνάει χειροτερεύουν οι συνθήκες διαβίωσης στην πόλη. Οι άνθρωποι είναι κλειδωμένοι στα σπίτια τους. Τα περισσότερα προάστια της πόλης είναι αποκομμένα από κάθε είδους ανθρωπιστική βοήθεια», συνόψισε στην ομιλία της η κ. Τζαμπίν.

Το πρώτο αεροσκάφος που θα διανείμει ιατρική βοήθεια έφθασε την Τρίτη το βράδυ στα περίχωρα του Αμμάν, πρωτεύουσα της Ιορδανίας,. Σύμφωνα με την κ. Τζαμπίν, το αεροσκάφος θα πετάξει για την πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά την Τετάρτη το πρωί, φορτωμένο με δεκαέξι τόνους ιατρικών προμηθειών του Ερυθρού Σταυρού, κυρίως υλικά για την φροντίδα των τραυματισμένων ατόμων. Επιπλέον, μια δεύτερη πτήση με 32 τόνους ιατρικών σκευασμάτων έχει προγραμματιστεί να φτάσει στην Σαναά νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Ωστόσο, η πόλη του Άντεν δεν είναι εύκολα προσβάσιμη μέσω αέρος την παρούσα χρονική στιγμή, εξαιτίας των μεγάλων καταστροφών που υπέστη το αεροδρόμιο της πόλης. Μια επταμερής χειρουργική μονάδα του Ερυθρού Σταυρού έχει ήδη καταφθάσει στο γειτονικό Τζιμπουτί, το οποίο βρίσκεται στο διάσημο Κέρας της Αφρικής, και κάνει προσπάθειες να προσεγγίσει την πόλη του Άντεν μέσω της θαλάσσιας οδού. Η πρώτη προσπάθεια της αποστολής να προσεγγίσει το Άντεν στέφθηκε με αποτυχία την Τρίτη, εξαιτίας των συνεχιζόμενων οδομαχιών που λαμβάνουν χώρα στο λιμάνι της πόλης και καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση διεθνών αποστολών εκεί.

Από την πλευρά της, η Ιορδανία – μέλος της σοαυδαραβικής συμμαχίας στην Υεμένη και κάτοχος της ετήσιας προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού ΟΗΕ – παρουσίασε ένα προσχέδιο το οποίο να εγκαλεί τις αντιμαχόμενες πλευρές να βρουν μια πολιτική λύση για την κρίση στην Υεμένη και να επιτρέψουν την εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα. Αυτό ήταν το τρίτο προσχέδιο του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Υεμένη τις τελευταίες μέρες. Η Ρωσία έφτιαξε σε πρώτο στάδιο ένα αντίστοιχο προσχέδιο πριν από λίγες μέρες. Η ρωσική πρόταση εγκαλούσε τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια προσωρινή εκεχειρία λίγων μερών ούτως ώστε να δώσουν χώρο στις διεθνείς αποστολές να επαναφέρουν ανθρώπινες συνθήκες στην χώρα. Τέλος, το Συμβούλιο Συνεργασίας των Αραβικών κρατών του Κόλπου, στις τάξεις του οποίου η Σαουδική Αραβία κατέχει εξέχουσα θέση, παρέδωσε ένα ακόμα προσχέδιο στο Συμβούλιο Ασφαλεία του ΟΗΕ. Το προσχέδιο αυτό προτείνει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων και εμπορικού εμπάργκο απέναντι στους Χούτι, τους οποίους παρεμπιπτόντως, το Ριάντ θεωρεί φίλα προσκείμενους προς τον αντίπαλο εταίρο της Μέσης Ανατολής, την Τεχεράνη. Εντούτοις, μέχρι στιγμής, κανένα από τα τρία προσχέδια δεν έχει καταφέρει να πάρει οριστική έγκριση από όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η προοπτική επομένως επίλυσης των ανθρωπιστικών προβλημάτων στην χώρα, παρά τις σθεναρές προσπάθειες του Ερυθρού Σταυρού, διαφαίνεται πως θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Πηγή: New York Times

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα