Αναζητούν σωτήρα στο πρόσωπο του Σαρκοζί

O πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ κάλεσε σήμερα τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να παρέμβει για να σώσει από την κατάρρευση το συντηρητικό κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), αφού η δική του προσπάθεια μεσολάβησης ανάμεσα σε δύο αντιπάλους που διεκδικούν την αρχηγία του κόμματος, κατέληξε σε αποτυχία. «Ήρθε η σειρά του» δήλωσε ο Ζιπέ μιλώντας στο ραδιοσταθμό RTL, μια ημέρα

αφότου απέτυχε να καταφέρει τον Φρανσουά Φιγιόν και τον Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, οι οποίοι υποστηρίζουν αμφότεροι πως κέρδισαν τις εκλογές για την ηγεσία του κόμματος που πραγματοποιήθηκαν στις 18 Νοεμβρίου, να δεχθούν τους όρους του για μια μεσολάβηση.

Ο Φιγιόν έχει καταθέσει μήνυση εναντίον του Κοπέ, εξαιτίας της ελάχιστης διαφοράς με την οποία κέρδισε την ηγεσία του κόμματος, απειλώντας να διαλύσει ένα κόμμα που ιδρύθηκε προ δεκαετίας για να συσπειρώσει κεντρώους και δεξιούς. Ο Σαρκοζί, ο οποίος θεωρείται πολύ πιθανόν να κατέβει για υποψήφιος πρόεδρος το 2017 παρά τους όρκους του ότι αποχωρεί από την πολιτική μετά την ήττα του περασμένου Μαΐου, επρόκειτο να συναντήσει τον Φιγιόν για να συζητήσουν την κρίση.

«Είναι σαφές ότι ο Σαρκοζί είναι το μόνο πρόσωπο σήμερα με αρκετή εξουσία να προτείνει μια λύση που δεν μπορεί κανείς να δει» είπε ο Ζιπέ στο RTL. «Είναι στα χέρια του». Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεόν τόνισε ότι μια δικαστική μάχη θα ήταν ό,τι χειρότερο για το κόμμα.

Οι ατυχείς εκλογές για τον διάδοχο του Σαρκοζί έχουν κάνει περίγελο το κόμμα που κατείχε την προεδρία για 10 χρόνια, μέχρι τον περασμένο  Μάιο και την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ. Είναι επίσης μια καλή ευκαιρία ανάκαμψης για τον σοσιαλιστή πρόεδρο, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα με την οικονομία.

Η καταστροφή έφερε στην επιφάνεια μια βαθιά διάσπαση και τη σταδιακή μετατόπιση του κόμματος προς τα δεξιά σε θέματα όπως η μετανάστευση και η θρησκεία, που θα μπορούσαν να αναμορφώσουν το πολιτικό τοπίο. Πολλοί κάνουν λόγο για πιθανές νέες εκλογές, κάτι που ο Κοπέ χαρακτηρίζει παράλογο.

Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα