Καταλονία: Χωρίς απόλυτη πλειοψηφία το CiU σύμφωνα με τα exit polls

Νίκη των εθνικιστών στην ισπανική περιφέρεια της Καταλονίας δείχνουν τα πρώτα exit polls. Το TV3 αναφέρει ότι το κυβερνών κόμμα CiU θα μπορούσε να εξασφαλίσει έως και 57 έδρες – πολύ λιγότερες απ’ όσες είναι απαραίτητες για την απόλυτη πλειοψηφία. Στη δεύτερη θέση έρχεται το αριστερό ERC, με 23 έδρες. Και οι δύο είναι εθνικιστές πρόθυμοι να διεξάγουν δημοψήφισμα σχετικά με το εάν

η περιοχή θα πρέπει να αποσχιστεί από την υπόλοιπη Ισπανία.

Ο καταλανός πρόεδρος Άρτουρ Μας υποστηρίζει ότι η πλούσια και σημαντική βόρειο-ανατολική περιοχή παίρνει ελάχιστη χρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση. Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του CiU σήμερα έχει 62 έδρες, ενώ η σημερινή εκτίμηση κάνει λόγο για 53-57. Για το αριστερό ERC οι εκτιμήσεις είναι 20-23 έδρες, διπλάσιες απ’ όσες κατέχει σήμερα.

Το CiU υποστηρίζει ότι μια ανεξάρτητη Καταλονία θα είναι καλύτερα ως μέλος της ΕΕ από ότι είναι ως επαρχία της Ισπανίας. Η ευρωπαϊκή σημαία έχει εξέχουσα θέση στον αγώνα του Μας, ενώ υποστηρίζει ότι μια ανεξάρτητη Καταλονία θα ενταχθεί εύκολα στην ΕΕ. Το κόμμα του Μας ανέτρεψε το σοσιαλιστικό κόμμα στις εκλογές τον Νοέμβριο του 2010. Με 135 κοινοβουλευτικές έδρες διαθέσιμες, ο Μας γνωρίζει ότι αν θέλει να ακολουθήσει το όνειρό του για μια ανεξάρτητη Καταλονία, θα χρειαστεί μια σαφή εντολή από τους ψηφοφόρους. Ακόμη και αν δεν τα καταφέρει και χρειαστεί να συνεργαστεί με μικρότερα κόμματα, ο δρόμος προς την ανεξαρτησία δεν είναι καθόλου απλός. Ένα δημοψήφισμα θα ήταν παράνομο σύμφωνα με το σημερινό ισπανικό σύνταγμα και το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας είναι πιθανό να εμποδίσει οποιεσδήποτε προσπάθειες για συνταγματική αλλαγή.

Άλλα κόμματα, όπως τα εθνικιστικά Ciutadans, το Λαϊκό Κόμμα της Καταλονίας και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλονίας είναι αντίθετα στην ανεξαρτησία της περιοχής.

bbc

Keywords
Τυχαία Θέματα