Ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού και αναδόμηση της ΝΔ σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός

Τις πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε ταχύτερη ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, εντός του οποίου θα πραγματοποιήσει τη μετεξέλιξή της, μελετά η ΝΔ, αλλά υπό άλλο σχέδιο και όχι αυτό που ήταν εδώ και καιρό γνωστό, δηλ. της «Νέας Ελλάδας». Και αυτό, διότι όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε στο Βήμα της Κυριακής στη συνέντευξή του - και όπως εμείς επιμέναμε τόσον καιρό- η «Νέα Ελλάδα» δεν είναι όνομα

κόμματος, αλλά το όραμά του για την επόμενη περίοδο και τη μεταμνημονιακή εποχή, είναι το σχέδιο για τη χώρα.

Βασικός στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι, εκτός από την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και την προετοιμασία για τη μεγάλη διαπραγμάτευση για το χρέος, είναι να θέσει και το πλαίσιο για τη νέα φυσιογνωμία της ΝΔ.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, τρεις βασικοί παράγοντες θα επηρεάσουν τα χαρακτηριστικά του νέου πολιτικού σκηνικού:

Πρώτον, η αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω μνημονίου, ώστε να δοθεί η αίσθηση ότι η χώρα αλλάζει σελίδα και αφήνει πίσω της το μνημόνιο

Δεύτερον, η έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος για να σηματοδοτηθεί η μετάβαση σε ένα νέο πολιτικό πεδίο με άλλα χαρακτηριστικά και διαφορετική φιλοσοφία

Τρίτον, οι εξελίξεις στο κρίσιμο ζήτημα της διαπραγμάτευσης του χρέους που θα καθορίσουν και εν πολλοίς την πορεία της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.

Ως τέταρτη παράμετρο οι ίδιοι θέτουν τον τρόπο με τον οποίο θα πολιτευθεί η αντιπολίτευση και ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως σε σχέση με τον κύκλο των εσωτερικών θεμάτων που θα ανακινήσει η κυβέρνηση, στον οποίο περιλαμβάνονται η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι αποκρατικοποιήσεις, κ.α.

Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός, όπως διατείνονται οι συνομιλητές του, επιθυμεί να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτά τα μέτωπα και σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των αλλαγών που θα επιχειρήσουν σε κρίσιμους τομείς οι παλαιοί αλλά και οι νέοι υπουργοί: Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, Υγείας Μάκης Βορίδης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου και του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια. Βεβαίως καθοριστική θα είναι και η συμμετοχή του νέου υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, που όμως θα έχει τον αυστηρό έλεγχο του Μεγάρου Μαξίμου που βάζει «τοποτηρητές» σε κρίσιμα πόστα.

Σε αρκετές δραστηριότητας αυτών των υπουργείων η κυβέρνηση αναμένει ισχυρές πιέσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ οι αναμενόμενες ρυθμίσεις στα πλαίσια προώθησης των προαπαιτούμενων που απορρέουν από τη συμφωνία με την τρόικα όπως π.χ. η «μικρή ΔΕΗ», είναι ενδεχόμενο να τροφοδοτήσουν κατ’ αρχήν ορισμένες«παραδοσιακές» συνδικαλιστικές αντιδράσεις και ενδεχομένως παροδική κοινωνική αναταραχή.

Μ.Α.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα