Αναπροσαρμογή του μνημονίου ζήτησε ο Γ. Στουρνάρας

«Τοποθετηθείτε επίσημα για τον λάθος πολλαπλασιαστή». Αυτό ζήτησε από του υπουργούς Οικονομικών ο Γ. Στουρνάρας βάζοντας στο τραπέζι το ζήτημα αναπροσαρμογής του μνημονίου εξαιτίας του λάθους που έκανε το ΔΝΤ.

Ο Έλληνας υπουργός, ζήτησε να εξαχθούν συμπεράσματα οικονομικής πολιτικής από τη συζήτηση για τους λανθασμένους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές,

το οποίο πρακτικά σημαίνει χαλαρότερη δημοσιονομική προσαρμογή με ταυτόχρονη αύξηση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.

«Το Ταμείο πρέπει να ξεφύγει από τις ακαδημαϊκές αναλύσεις ανέφερε ο κ. Στουρνάρας», μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην έκθεση του ανώτατου οικονομολόγου του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ έκανε λάθος στους υπολογισμούς του για την Ελλάδα. Ο υπουργός σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε συγκεκριμένες εξηγήσεις από την Κριστίν Λαγκάρντ. Έκανε λάθος το ΔΝΤ στην Ελλάδα ή όχι; Από την κυβέρνηση αλλά και από την πλευρά του κ. Στουρνάρα δεν έγινε γνωστό αν η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε σε αυτές τις αιτιάσεις ή αν προτίθεται πράγματι να προβεί σε επίσημη δήλωση για το «λάθος» στον πολλαπλασιαστή.

Η νέα στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση γίνεται με ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα καθώς είναι γνωστές οι ακαμψίες των χαρτογιακάδων του ΔΝΤ και της ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι ανγνωρίζουν το λάθος οχυρώνονται πίσω από νομικίστικες δικαιολογίες αλλά και από παραδοχές ότι πρέπει η Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει το δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πιέζει και σε ανώτερο επίπεδο για τη διόρθωση του λάθους, χωρίς να ζητά κατάργηση του μνημονίου αλλά διόρθωση βασικών στόχων. Άλλωστε, ήδη τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής δε βγαίνει λόγω της μεγαλύτερης ύφεσης της οικονομίας. Με τα έσοδα να κινούνται ήδη κάτω από τη βάση, ο μεγάλος τρόμος της κυβέρνησης είναι ένα νέο σκηνικό εκβιασμών για λήψη μέτρων.

Το υπουργείο Οικονομικών μελετά το ενδεχόμενο να προτείνει στην τρόικα μείωση ορισμένων έμμεσων φόρων καθώς η αύξησή τους δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Όπως για παράδειγμα ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης ή στην εστίαση. Θα μπορούσαν να είναι μέτρα στο πλαίσιο της αλλαγής του μνημονίου με αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα