Κερδισμένη η Ελλάδα

Το πακέτο των 960 δισ. ευρώ σε ανάληψη υποχρεώσεων και 908 δισ. ευρώ σε πληρωμές, που αποφασίστηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες για την περίοδο 2014-2020, είναι ένας συνδυασμός της σημερινής κακής οικονομικής συγκυρίας, αλλά και των πολιτικών ισορροπιών που υπάρχουν σήμερα στην Ε.Ε.

Μπορεί η Ευρωβουλή να απειλεί ότι θα καταψηφίσει την απόφαση, θεωρώντας ότι τα παραπάνω ποσά δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες, ωστόσο σε μια διαπραγμάτευση σημασία δεν έχει που βάζεις τον πήχυ των διεκδικήσεων, αλλά το εφικτό, και οι ευρωβουλευτές φαίνεται ότι είχαν βάλει πολύ ψηλά τον πήχυ και

τώρα είτε θα υλοποιήσουν την απειλή τους οδηγώντας την Ε.Ε. σε πολιτικές περιπέτειες είτε θα περάσουν από κάτω με ό,τι αυτό σημαίνει για την αξιοπιστία τους.

Για την Ελλάδα η απόφαση της Συνόδου Κορυφής ήταν ανέλπιστα καλή γιατί όχι μόνο αυξήθηκε εντυπωσιακά το τελικό ποσό που θα λάβει η χώρα μας την παραπάνω περίοδο, αλλά για πρώτη φορά υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, που είναι και το ζητούμενο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της περιόδου 2007-2013, οπότε η χώρα μας σε εκείνη τη διαπραγμάτευση είχε διασφαλίσει στα χαρτιά 20,6 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και σήμερα τα μισά από αυτά βρίσκονται ακόμη στα κοινοτικά ταμεία.

Η χώρα μας μπορεί να μη φτάνει σε χρηματοδοτήσεις το «πακέτο» της περιόδου 2007-2013, ωστόσο με τις τελικές αποφάσεις τους οι εταίροι μας βοήθησαν να το πλησιάσουμε, ενώ το σημαντικότερο είναι ότι διαμόρφωσαν το πλαίσιο, ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε ευκολότερα τα χρήματα. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της αύξησης των προκαταβολών και της κοινοτικής συγχρηματοδότησης, αλλά και της επιμήκυνσης του χρόνου εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων από 2 σε 3 έτη από τη στιγμή της δέσμευσης του ποσού.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ξεκίνησε τον Νοέμβριο τη διαπραγμάτευση για το νέο ΕΣΠΑ έχοντας διασφαλισμένα 11,2 δισ. ευρώ έναντι 20,6 δισ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει η χώρα μας την περίοδο 2007-2013. Στο τέλος της διαπραγμάτευσης έφτασε να εξασφαλίσει 18,3 δισ. ευρώ, δηλαδή 6,1 δισ. περισσότερα, παρά τις περικοπές που έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ελλάδα ήταν η χώρα που πήρε το υψηλότερο επιπλέον ποσό σε σχέση με τις άλλες μνημονιακές, δεδομένου ότι τα πρόσθετα χρήματα που έλαβε η Πορτογαλία ήταν 1 δισ. ευρώ και η Ιρλανδία 100 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η σημαντικότερη παραχώρηση προς τη χώρα μας, που αποδεικνύει και τη σφοδρή επιθυμία των εταίρων να τη στηρίξουν να βγει από την ύφεση, είναι η επαναξιολόγηση του βιοτικού επιπέδου των περιφερειών το 2016. Για να γίνει αυτό, στην ουσία θα παρακαμφθεί η κοινοτική νομοθεσία. Κι αυτό γιατί ο υπολογισμός τού κατά κεφαλήν εισοδήματος κάθε περιφέρειας έγινε για όλες τις χώρες με βάση την τριετία 2008-2010 και, φυσικά, δεν ελάμβανε υπόψη τις δραματικές επιπτώσεις της ύφεσης στις ελληνικές περιφέρειες το 2011 και το 2012, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται πλούσιες στα χαρτιά, που σημαίνει ότι κανονικά θα έπρεπε να υποστούν δραματική μείωση των κοινοτικών κονδυλίων. Η επαναξιολόγηση εκτιμάται ότι θα φέρει στη χώρα μας επιπλέον κονδύλια ύψους 2 δισ. ευρώ, τα οποία ήταν χαμένα.

Η Αττική, που θα έμενε εκτός κοινοτικών κονδυλίων, με ειδική απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών θα λάβει πρόσθετες χρηματοδοτήσεις 1.375 εκατ. ευρώ, ενώ η κοινοτική συγχρηματοδότηση από το 50% θα φτάσει στο 80%.

Στη Δυτική Μακεδονία, που αντιμετώπιζε επίσης σημαντικό πρόβλημα η κοινοτική συγχρηματοδότηση, θα αυξηθεί από το 60% στο 80%, ενώ για όλες τις χρηματοδοτήσεις από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία, το ποσοστό της συμμετοχής της Ε.Ε. θα είναι κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο για τις μνημονιακές χώρες. Η κοινοτική συγχρηματοδότηση για την Ελλάδα θα κυμανθεί μεταξύ 85% και 95% τουλάχιστον μέχρι το 2016, ενώ στη συνέχεια η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί και, αν κριθεί αναγκαίο, θα συνεχιστεί μέχρι το 2020.

Η διευκόλυνση αυτή μειώνει την εθνική συμμετοχή στις χώρες με σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα που δεν έχουν πόρους για δημόσιες επενδύσεις.

Ταμείο για άνεργους νέους, λιγότερη ζημιά για αγρότες

Η χώρα μας θα επωφεληθεί από το Ταμείο που θα συσταθεί για την αναχαίτιση της ανεργίας των νέων, το οποίο θα προικοδοτηθεί με 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 δισ. ευρώ θα είναι πρόσθετα από ειδική γραμμή του προϋπολογισμού. Θα χρηματοδοτεί δράσεις στις χώρες που το ποσοστό ανεργίας στους νέους ξεπερνάει το 25%.Το Ταμείο θα χρηματοδοτεί, μεταξύ άλλων, και το πρόγραμμα «εγγύηση για τη νεολαία», το οποίο προβλέπει ότι θα πρέπει να προτείνεται σε κάθε νέο το αργότερο 4 μήνες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του είτε θέση εργασίας είτε πρακτική άσκηση και μαθητεία.

Στο γεωργικό τομέα οι αποφάσεις μπορεί να οδηγούν σε μείωση των εισοδηματικών ενισχύσεων σε σχέση με το προηγούμενο πακέτο της περιόδου 2007-2013, ωστόσο χάρη στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, οι Ευρωπαίοι αγρότες απέφυγαν τα χειρότερα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να δώσουν τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να μεταφέρουν μέχρι και το 15% του ποσού των κοινοτικών κονδυλίων για την ανάπτυξη της υπαίθρου στον πυλώνα των εισοδηματικών ενισχύσεων. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι συνολικές απώλειες που θα έχουν οι αγρότες σε σχέση με την περίοδο 2007-2013. Με βάση την αρχική πρόταση της Κομισιόν, οι Έλληνες αγρότες θα έχουν απώλειες της τάξης των 300 εκατ. ευρώ ετησίως για την επταετία 2014-2020, ποσό θεωρητικά μικρό σε σχέση με το σύνολο των ενισχύσεων που εισπράττουν, το οποίο ξεπερνάει τα 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Νίκος Μπέλλος, στον “Ελεύθερο Τύπο”

Keywords
Τυχαία Θέματα