Αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές ζητά επισήμως η Βαγδάτη

Την βοήθεια των ΗΠΑ υπό την μορφή αεροπορικών επιδρομών κατά των εξτρεμιστών ισλαμιστών του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε» ζήτησε και επισήμως το απόγευμα της Τετάρτης η ιρακινή κυβέρνηση. Όπως έγινε γνωστό από πηγές προσκείμενες στο ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών και επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με το BBC τον αρχηγό του αμερικανικού ΓΕΣ, στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσεϊ, το αίτημα υποβλήθηκε λίγο νωρίτερα επισήμως δια της διπλωματικής

οδού και επαναφέρει, και με τη βούλα, «το δολοφόνο στον τόπο του εγκλήματος». Λίγες ώρες νωρίτερα, δημοσιογραφικές πληροφορίες έφεραν τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο επιλεκτικών αεροπορικών επιδρομών κατά των ισλαμιστών.

Όπως όλα δείχνουν στην κίνηση της ιρακινής κυβέρνησης καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι πολύωρες μάχες γύρω από το διυλιστήριο στην πόλη Μπαϊτζί, οι οποίες νωρίς το μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίες αξιωματούχων που βρίσκονται μέσα σε αυτό, κατέληξαν στο να περάσει το μεγαλύτερο μέρος του στα χέρια των ισλαμιστών μαχητών. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια του Ιράκ του οποίου η παραγωγή απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό της χώρας. Με βάση τις προαναφερόμενες πληροφορίες, οι εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου, το οποίο πολιορκούνταν τα τελευταία 24ωρα, πέρασαν κατά 70% υπό τον έλεγχο των εξτρεμιστών.

Η εξέλιξη αυτή χτύπησε «καμπανάκι» στη Βαγδάτη αλλά και σε πολλές άλλες πρωτεύουσες καθώς πλέον είναι προφανές ότι το «παιχνίδι χοντραίνει» πάρα πολύ, δεδομένης της ισχύος που αποκτά η ισλαμιστική οργάνωση κατέχοντας ένα τέτοιο διυλιστήριο και έχοντας στα χέρια της και τόσα πολλά χρήματα, μετά από τη λεηλασία των λογαριασμών και των ράβδων χρυσού των τραπεζών της Μοσούλης. Οι δηλώσεις της ιρακινής ηγεσίας ότι ο στρατός κατάφερε να απωθήσει τους ισλαμιστές σε δύο – τρία άλλα μέτωπα, μετά από τα γεγονότα στο Μπαϊτζί πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Σημαντικό πάντως είναι το ότι, όπως επιβεβαιώνεται και από δημοσιογραφικές πηγές, ήδη, σε αρκετά μέτωπα των συγκρούσεων εκτός από το στρατό και τους σιίτες εθελοντές και παραστρατιωτικούς συμμετέχουν και απλοί πολίτες που δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να βρεθούν υπό το ζυγό των ακραίων ισλαμιστών.

Η κρισιμότητα της κατάστασης αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες απομακρύνουν το ξένο προσωπικό τους από την περιοχή. Όπως φαίνεται η αμερικανική εταιρεία Exxon Mobil έχει ήδη ολοκληρώσει ένα πολύ μεγάλο σχέδιο απομάκρυνσης του προσωπικού της ενώ η βρετανική BP απομάκρυνε το 20% των εργαζομένων της. Οι ενέργειες αυτές επικρίθηκαν ιδιαίτερα από τη Βαγδάτη που υποστήριξε ότι οι εταιρείες δραστηριοποιούνται κυρίως στον νότο σε περιοχές που δεν απειλούνται από τις μάχες.

Οι τόνοι ανεβαίνουν και δημιουργείται εκρηκτικό κλίμα, πια, και στο σιιτικό νότο αλλά και στον κουρδικό βορρά. Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της αυτόνομης ιρακινής περιοχής του Κουρδιστάν, ο Μασούντ Μπαρζανί, κάλεσε όλους τους απόστρατους μαχητές των κουρδικών δυνάμεων, τους πεσμέργκα, καθώς και το σύνολο του ανδρικού κουρδικού πληθυσμού να σπεύσουν στις εγκαταστάσεις των μαχητών, να πάρουν όπλα και να τεθούν υπό τις διαταγές τους. Όπως υπογράμμισε, οι στιγμές είναι κρίσιμες και όλοι θα πρέπει να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ισλαμιστών σε περίπτωση που στραφούν και κατά των κουρδικών περιοχών και να στηρίξουν τους πεσμέργκα.

Υπ’ ατμόν είναι και το Ιράν, του οποίου ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, δήλωσε ανοιχτά ότι η Τεχεράνη θα υπερασπιστεί τους σιιτικούς ιερούς τόπους, που βρίσκονται κυρίως στο νότιο Ιράκ όπως η Νατζάφ, η Καρμπάλα, η Καντιμίγια, αλλά και η Σαμάρα, που είναι βορειότερα, με κάθε τρόπο. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, οι μαχητές του «Ισλαμικού κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε» επιτέθηκαν στη Σαμάρα και την πολιόρκησαν αλλά δεν κατάφεραν να την θέσουν υπό τον έλεγχό τους με αποτέλεσμα απλώς να την παρακάμψουν.

Πηγές: bbc, reuters, al Jazeera, the guardian, The New York Times

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα