Αλληλοκατηγορίες Κέρι-Λαβρόφ για την κατάσταση στη Συρία

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκρούστηκαν για το μακελειό στη Συρία, σε μια τεταμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τετάρτη, ενώ αεροπορικές επιδρομές σφυροκοπούσαν το Χαλέπι μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας. Ο οργισμένος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ζήτησε από τη Ρωσία να αναγκάσει τη Συρία

να προσγειώσει τις εναέριες δυνάμεις της, τις οποίες κατηγορεί για την θανατηφόρα επίθεση στο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ πρόκειται να συζητήσουν σήμερα με τους βασικούς παράγοντες της σύγκρουσης, σε μια προσπάθεια να αναβιώσουν την κατάπαυση του πυρός και να χαράξουν μια νέα πορεία προς τον τερματισμό του πενταετούς πολέμου. "Είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο αυτή τη στιγμή" δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν στο Συμβούλιο, προτρέποντας τις παγκόσμιες δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση του πολιτικού διαλόγου έτσι ώστε οι Σύριοι να μπορούν να "διαπραγματευτούν μια διέξοδο από την κόλαση στην οποία έχουν παγιδευτεί".

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπραγματεύτηκαν το τελευταίο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός, αλλά η Συρία έληξε την εκεχειρία τη Δευτέρα, μετά από ένα φαινομενικά τυχαίο χτύπημα της υπό αμερικανικής ηγεσίας συμμαχίας στον συριακό στρατό. Λίγο αφού έληξε η ανακωχή, το κομβόι βοήθειας του ΟΗΕ χτυπήθηκε, σκοτώνοντας 20 εργαζόμενους στον ανθρωπιστικό τομέα και καταστρέφοντας 18 φορτηγά που μετέφεραν τρόφιμα για απελπισμένους πολίτες στην επαρχία του Χαλεπίου.

Την Τετάρτη, βαρύ βομβαρδισμοί σφυροκοπούσαν το Χαλέπι και την ευρύτερη επαρχία, βασικά πεδία μάχης στη σύγκρουση της Συρίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 πολίτες, σύμφωνα με τις τοπικά ρεπορτάζ, ενώ μια επιδρομή χτύπησε μια ιατρική ομάδα αργά την Τρίτη. Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο, ο Κέρι δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός των φορτηγών βοήθειας έθεσε "βαθιές αμφιβολίες" για το αν η Ρωσία και ο σύριος σύμμαχός της είχαν δεσμευτεί να διατηρήσουν την κατάπαυση του πυρός. "Πρέπει να προχωρήσουμε για να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε όλες τις πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών σε αυτούς τους βασικούς τομείς, προκειμένου να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση και να δώσουμε μια ευκαιρία στην ανθρωπιστική βοήθεια να ρέει ανεμπόδιστα", είπε.

Η Μόσχα αρνήθηκε ότι ρωσικά ή συριακά αεροπλάνα πραγματοποίησαν την επίθεση τη Δευτέρα, στο κομβόι βοήθειας. Ένας Ρώσος στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ένα drone του συνασπισμού ήταν στην περιοχή όταν καταστράφηκαν τα φορτηγά, έναν ισχυρισμό που το Πεντάγωνο αρνήθηκε.

"Παράλληλο σύμπαν"

Παρά τις διαφορές ΗΠΑ-Ρωσίας, οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται με μια νέα συνάντηση της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας (ISSG) στη Νέα Υόρκη. Η ISSG, η οποία περιλαμβάνει όλους τους βασικούς παίκτες της σύγκρουσης στη Συρία, συναντήθηκε για μια ώρα την Τρίτη, αλλά δεν κατάφερε να συμφωνήσει για τα επόμενα βήματα που θα σταματήσουν τον πόλεμο ο οποίος έχει σκοτώσει 300.000 ανθρώπους. Σε μια προσεκτική επισήμανση, ο Κέρι δήλωσε στους δημοσιογράφους αργά την Τετάρτη ότι "θα είναι δύσκολα. Θα δούμε τι είναι πρόθυμοι οι άνθρωποι να κάνουν".

Η Μόσχα εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι αποστέλλει τον ναύαρχο Κουζνέτσοφ για να ενισχύσει τις δυνάμεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, ανοικτά της Συρίας. Στην ομιλία του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν "περισσότερες μονομερείς παύσεις" από συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, υποστηρίζοντας ότι οι μαχητές της αντιπολίτευσης είχαν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν αυτές τις εκεχειρίες για να ανασυνταχθούν. Ο υπουργός Εξωτερικών επέμεινε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να χαλιναγωγήσουν τις ομάδες ανταρτών στο έδαφος για να εξασφαλιστεί ότι συμμορφώνονται με την κατάπαυση του πυρός και είπε ότι μια λίστα τρομοκρατικών ομάδων που δεν καλύπτονται από την εκεχειρία θα πρέπει να επανεξεταστεί.

Μόνο η ομάδα Ισλαμικό Κράτος και η πρώην Αλ Κάιντα που συνδέεται με το Μέτωπο Φατάχ αλ-Σαμ, δεν καλύπτονται από την κατάπαυση του πυρός, αλλά η Ρωσία έχει από καιρό υποστηρίξει ότι και άλλες ομάδες αγωνίζονται μαζί με αυτούς τους τζιχαντιστές.

"Αν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό το είδος της συνολικής προσέγγισης, μιας ολοκληρωμένης, πολύπλευρης προσέγγισης, οι πιθανότητες να επιβιώσει και να πετύχει μια κατάπαυση του πυρός θα είναι καλύτερες" είπε ο Λαβρόφ.

Αφού άκουσε τον Λαβρόφ, ο Κέρι είπε ότι αισθάνθηκε σαν οι Ρώσοι να ήταν "κάπως σε ένα παράλληλο σύμπαν", ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ήταν καιρός να "απέχουν από συναισθηματικές αντιδράσεις". Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρεί τη Ρωσία υπεύθυνη για την επίθεση στο κομβόι βοήθειας, με έναν Αμερικανό αξιωματούχο να υποστηρίζει ότι δύο ρωσικά SU-24 αεροσκάφη επίγειας επίθεσης επιχειρούσαν στην περιοχή όπου χτυπήθηκε.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι "αβάσιμες, βιαστικές κατηγορίες" φάνηκε να σχεδιάστηκαν για να "αποσπάσουν την προσοχή από το παράξενο 'λάθος' των πιλότων του συνασπισμού" - μια αναφορά στην επίθεση του Σαββάτου στον συριακό στρατό, κατά την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες.

france24.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα