ΗΠΑ: Νέο κύμα ρατσιστικής βίας- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σάρλοτ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έθεσε ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας, Πατ Μακ Κρόρι, την πόλη της Σάρλοτ, μετά τη δεύτερη συνεχόμενη νύχτα σοβαρών επεισοδίων. Οι ταραχές ξεκίνησαν όταν αστυνομικός πυροβόλησε θανάσιμα τον Αφροαμερικανό Κιθ Λαμόντ Σκοτ. Λίγες ημέρες νωρίτερα, την Παρασκευή, ο επίσης Αφροαμερικανός Τέρενς Κράτσερ έπεφτε και αυτός νεκρός από πυρά αστυνομικού στην Τάλσα της Οκλαχόμα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χθες, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Σάρλοτ, Κερ Πάτνι, είπε ότι οι

αστυνομικοί προειδοποίησαν επανειλημμένως τον 43χρονο Λαμόντ Σκοτ να πετάξει το όπλο που κρατούσε, προτού ανοίξουν πυρ εναντίον του.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων το βράδυ της Τετάρτης τραυματίστηκε σοβαρά διαδηλωτής από πυροβολισμό και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Αστυνομικές πηγές υποστηρίζουν ότι τραυματίστηκε από πυροβολισμό άλλου πολίτη και όχι αστυνομικού. Μετά την ανακήρυξη της Σάρλοτ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στους δρόμους της πόλης βγαίνει και ο στρατός. Οι διαδηλωτές έστησαν μπλόκα στους δρόμους, προκαλώντας την αντίδραση της αστυνομίας, η οποία έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών. Τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ξεπερνούν τους 85.

Οι συγγενείς του Κιθ Λαμόντ Σκοτ υποστηρίζουν ότι ο αστυνομικός πυροβόλησε θανάσιμα τον 43χρονο ενώ απλά βρισκόταν δίπλα στο αυτοκίνητό του και διάβαζε ένα βιβλίο. Η αστυνομία αντιλέγει ότι ο Σκοτ είχε όπλο το οποίο αρνήθηκε να αφήσει κάτω παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του αστυνομικού Μπρέντλει Βίνσον, ο οποίος έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Όσον αφορά το άλλο περιστατικό στην Τάλσα της Οκλαχόμα, διαδηλωτές ζητούσαν την απόλυση της αστυνομικού Μπέτι Σέλμπι, η οποία πυροβόλησε και σκότωσε την Παρασκευή τον 40χρονο Τέρενς Κράτσερ, κατά τη διάρκεια φραστικού επεισοδίου που κατεγράφη από την κάμερα του περιπολικού της αστυνομικού, καθώς και από αυτή ελικοπτέρου της αστυνομίας.

Η ρατσιστική βία έχει μπει και στο πολιτικό τοπίο, καθώς ο προεκλογικός αγώνας κορυφώνεται. Χθες, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ τοποθετήθηκε με ασυνήθιστα ήπιο τρόπο απέναντι στα δύο παραπάνω περιστατικά, απευθύνοντας έκκληση για ενότητα και μιλώντας με μεγάλη ευαισθησία για τα θύματα. Η "μεταμόρφωση" του Τραμπ, τονίζουν οι αναλυτές, δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσπάθεια να προσεγγίσει τους μειονοτικούς ψηφοφόρους, η ψήφος των οποίων μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική σε αμφίρροπες πολιτείες, όπως το Οχάιο και η Βιρτζίνια.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα