Αίγυπτος: Υιοθετήθηκε το σχέδιο του νέου συντάγματος

Έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση 19 ωρών, η αιγυπτιακή συντακτική συνέλευση υιοθέτησε σήμερα το πρωί το σχέδιο του συντάγματος το οποίο θα αντικαταστήσει αυτό που καταργήθηκε μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ. Τα μέλη της συντακτικής συνέλευσης, στην οποία κυριαρχούν οι ισλαμιστές, ψήφισαν τα 234 άρθρα, ενώ ο πρόεδρος της συνέλευσης Χόσαμ Ελ-Γιριάνι δήλωσε ότι το επόμενο βήμα είναι η προετοιμασία του δημοψηφίσματος

που θα προκηρύξει ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι.

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή τηλεόραση, τα άρθρα ορίζουν το Ισλάμ ως θρησκεία του κράτους και τις αρχές της σαρία ως «βασική πηγή νομοθεσίας». Ο όρος αυτός δεν άλλαξε από το προηγούμενο σύνταγμα της εποχής του Μουμπάρακ. Οι σαλαφιστές και άλλα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Μόρσι δεν κατάφεραν να αντικαταστήσουν τις «αρχές» με «κανόνες».

Το σχέδιο προβλέπει επίσης ότι ο Χριστιανισμός και ο Ιουδαϊσμός θα είναι «η κύρια πηγή νομοθεσίας» για τους Χριστιανούς και τους Εβραίους Αιγυπτίους. Παράλληλα, η Συντακτική Συνέλευση υιοθέτησε ένα νέο άρθρο, το οποίο αναφέρει ότι για ζητήματα που σχετίζονται με τη σαρία θα πρέπει να προσφεύγουν στο τέμενος και το πανεπιστήμιο του Αλ Αζάρ, τις νομοθετικές αρχές των σουνιτών μουσουλμάνων. Όσοι αντιτίθενται στο σχέδιο εξέφρασαν ανησυχίες για το γεγονός ότι κάποιες διατάξεις -όπως η σημασία της προώθησης των οικογενειακών αξιών- θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως περιορισμός της ελευθερίας του λόγου. Επιπλέον, υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει ειδικό άρθρο που να εγκαθιδρύει την ισοτιμία μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ένα από τα στελέχη της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, ο βραβευμένος με Νόμπελ ειρήνης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, είπε ότι το σχέδιο θα πρέπει να πεταχτεί «στα σκουπίδια της ιστορίας», καθώς θα εντείνει τον διχασμό στην χώρα.

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-20551575

Keywords
Τυχαία Θέματα