Αίγυπτος: Εκλογές χωρίς… ψηφοφόρους και αντιπολίτευση

Οι Αιγύπτιοι ψηφοφόροι φαίνεται να απέχουν από την πρώτη φάση των βουλευτικών εκλογών που ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι χαιρέτισε ως ορόσημο στο δρόμο προς τη δημοκρατία, αλλά οι επικριτές του χαρακτηρίζουν φενάκη. Τα εκλογικά κέντρα που επισκέφθηκαν ανταποκριτές του Reuters την Κυριακή έδειξαν ένα ποσοστό συμμετοχής της τάξεως του 10%, σε αντίθεση με τις μεγάλες ουρές που σχηματίζονταν στις εκλογές

του 2012. Μια χαμηλή προσέλευση δείχνει ότι ο Σίσι, ο οποίος κάποτε «λατρευόταν», χάνει τη δημοτικότητά του.

«Δεν έχει καμία σημασία. Είναι απλά για το θεαθήναι, για να δείξουμε ότι είμαστε μια δημοκρατία και έχουμε εκλογές» δήλωσε ένας 25χρονος. Η ψηφοφορία για το κοινοβούλιο των 596 μελών θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις που λήγουν στις 2 Δεκεμβρίου, με τους Αιγύπτιους στο εξωτερικό να ψηφίζουν για τον πρώτο γύρο από το Σάββατο. Αλλά απουσία κομμάτων της αντιπολίτευσης - όπως η απαγορευμένη πλέον Μουσουλμανική Αδελφότητα, η κυβέρνηση της οποίας αντιμετώπισε την θανάσιμη καταστολή της κυβέρνησης Σίσι - η ψηφοφορία δεν έχει εμπνεύσει τον ενθουσιασμό που παρατηρήθηκε στις πρώτες δημοκρατικές εκλογές της Αιγύπτου το 2011.

Οι αναλυτές λένε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι προδιαγεγραμμένο και μόνο η προσέλευση των ψηφοφόρων θα είναι ένα όργανο μέτρησης της δημοτικότητας του Σίσι, ο οποίος αντιμετωπίστηκε με μεγάλη λατρεία μετά την πτώση του προκατόχου του Μοχάμεντ Μόρσι το 2013. Οι περισσότεροι από τους πάνω από 5.000 υποψήφιους στις δημοσκοπήσεις υποστηρίζουν ότι ο Σίσι αναμένεται να κυριαρχήσει στο κοινοβούλιο.

Ο Χαζέμ Χόσνι, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, δήλωσε: «Αυτό το Κοινοβούλιο θα είναι ένα κοινοβούλιο του προέδρου. Είναι πραγματικά ένα κοινοβούλιο ... για να διατηρήσει τα πράγματα όπως είναι, να δώσει μια εικόνα δημοκρατίας».

Πολλοί Αιγύπτιοι, κουρασμένοι από την πολιτική αναταραχή από το βετεράνο ηγέτη Χόσνι Μουμπάρακ που εκδιώχθηκε το 2011, υποστηρίζουν τον Σίσι, ο οποίος έχει υποσχεθεί να αναζωογονήσει την προβληματική οικονομία και να αποκαταστήσει τη σταθερότητα. Ο Μόρσι, ο πρώτος ελεύθερα εκλεγμένος πολιτικός ηγέτης της Αιγύπτου, ανατράπηκε από τον τότε αρχηγό του στρατού Σίσι, στις 3 Ιουλίου του 2013, μετά από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της διχαστικής διακυβέρνησής του επί ένα έτος. Η επακόλουθη καταστολή της κυβέρνησης υπό την εποπτεία του Σίσι, που στόχευε στην Μουσουλμανική Αδελφότητα, άφησε εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες φυλακισμένους. Εκατοντάδες ακόμη, συμπεριλαμβανομένου και του Μόρσι, καταδικάστηκαν σε θάνατο μετά από γρήγορες δίκες, που ο ΟΗΕ κατήγγειλε ως «άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία».

Ο Σίσι, εν τω μεταξύ, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές το 2014.

Δεκάδες αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις της τζιχάντ, απ’ όταν άρχισε η καταστολή των ισλαμιστών, με το αιγυπτιακό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους να ξεκινά μια θανάσιμη εξέγερση στο Βόρειο Σινά. Ο Σίσι απολαμβάνει υποστήριξη από δυτικές χώρες που έχουν υπογράψει σημαντικές συμφωνίες όπλων με το Κάιρο για να τον υποστηρίξουν στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών. «Ο Σίσι είναι η ψυχή μας ... χωρίς αυτόν θα ήμασταν μετανάστες, όπως εκείνοι που προέρχονται από άλλες χώρες γύρω μας», δήλωσε ο Μποτάινα Σεχάτα, ένας ψηφοφόρος από το Κάιρο.

Το Σύνταγμα εξουσιοδοτεί τη Βουλή να προχωρήσει σε πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου και δίνει στους βουλευτές 15 ημέρες προθεσμία για να επανεξετάσουν όλα τα προεδρικά διατάγματα. Αλλά οι αναλυτές λένε ότι η ικανότητα των βουλευτών θα μπορούσε να είναι μηδενική σχεδόν, δεδομένης της απουσίας οποιασδήποτε πραγματικής αντιπολίτευσης.

Η Αδελφότητα κυριάρχησε στην τελευταία διάταξη, αλλά τώρα είναι απαγορευμένη, αφού βρίσκεται στη μαύρη λίστα ως «τρομοκρατική οργάνωση», ενώ τα αριστερά και κοσμικά κινήματα που οδήγησαν την εξέγερση του 2011 μποϊκοτάρουν τις εκλογές ή δεν έχουν υποψήφιους. Υπήρξε η κύρια δύναμη αντιπολίτευσης επί δεκαετίες, έχοντας υποψήφιους στις βουλευτικές εκλογές υπό τον Μουμπάρακ, παρά την επίσημη απαγόρευση. Το κόμμα της πήρε το 44% των εδρών στις πρώτες ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές μετά από την πτώση του Μουμπάρακ το 2011.

Το κοινοβούλιο αυτό διαλύθηκε τον Ιούνιο του 2012, αλλά η δημοτικότητα της Αδελφότητας έλαμψε λίγες μέρες αργότερα, όταν εξελέγη ο Μόρσι, ένας μη στρατιωτικός, βάζοντας τέλος σε μία περίοδο έξι δεκαετιών κατά την οποία οι πρόεδροι προέρχονταν από στρατιωτικά αξιώματα. Ενώ οι Αιγύπτιοι στο εξωτερικό άρχισαν να ψηφίζουν το Σάββατο, ο Σίσι εμφανίστηκε στην τηλεόραση ζητώντας από τους πολίτες να ψηφίσουν. «Γιορτάστε την επιλογή των αντιπροσώπων και κάνετε τη σωστή επιλογή», είπε. «Περιμένω η αιγυπτιακή νεολαία να είναι η κινητήρια δύναμη σε αυτή τη γιορτή της δημοκρατίας».

Από τους 596 βουλευτές , οι 448 εκλέγονται ως ανεξάρτητοι, 120 είναι στις λίστες του κόμματος και 28 θα είναι υποψήφιοι του προέδρου. Ο κύριος συνασπισμός είναι ο προσκείμενος στον Σίσι «Για την αγάπη της Αιγύπτου» και περιλαμβάνει κορυφαίους επιχειρηματίες και πρώην μέλη του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος του Μουμπάρακ. Στόχος του είναι να κερδίσει τα δύο τρίτα των εδρών.

Το κόμμα των σαλαφιστών Αλ-Νουρ, το οποίο επίσης είναι φιλικό προς τον Σίσι και υποστήριξε την εκδίωξη του Μόρσι, είναι το μοναδικό ισλαμικό κόμμα που υπάρχει. Περίπου 55 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές, σε δύο στάδια, στις 27 επαρχίες της χώρας, με την ψηφοφορία κατά το πρώτο στάδιο να διεξάγεται σε δύο ημέρες. Η δεύτερη φάση αρχίζει στις 21 Νοεμβρίου.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα