Αγνοήθηκαν οι κάτοικοι του Grenfell Tower επειδή ήταν φτωχοί;

Σε ένα τρομακτικά προφητικό post με τίτλο "Παίζοντας με τη φωτιά", η ένωση κατοίκων του Grenfell έγραψε το 2016 ότι "μια σοβαρή πυρκαγιά στον πύργο" με καταστροφικές ανθρώπινες απώλειες θα ήταν ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε η εταιρεία που διαχειρίζεται το κτίριο να φτάσει "ενώπιον της δικαιοσύνης", γράφει η Holly Baxter.

Ξύπνησα σήμερα το πρωί στις 4 π.μ. όταν χτύπησε το τηλέφωνό μου: μία φίλη στεκόταν έξω από το Grenfell Tower

στο Κένσινγκτον, παρακολουθώντας την πυρκαγιά και αισθάνθηκε ότι χρειαζόταν να μιλήσει σε κάποιον. Έμενε λίγο πιο κάτω - γεννήθηκε και μεγάλωσε στη γειτονιά, όταν ήταν ελαφρώς λιγότερο εύπορη από ό,τι είναι τώρα - και κατάλαβε την πυρκαγιά από ένα απίστευτα μεγάλο κίτρινο καπνό έξω από το παράθυρό της. Όταν της μίλησα περιπλανιόταν στους δρόμους για τρεις ώρες, μιλώντας σε άλλους κατοίκους που είχαν βγει από τα σπίτια τους για να μάθουν τι συμβαίνει και έμειναν επειδή ήξεραν κάποιον που ζούσε στον πύργο ή απλώς ένιωθαν ότι δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στα κρεβάτια τους γνωρίζοντας τι συμβαίνει λίγα μέτρα πιο πέρα. Μου έστειλε φωτογραφίες δίπλα από τις κορδέλες της αστυνομίας, με τον πύργο να είναι μια μη αναγνωρίσιμη πια στήλη φωτιάς. Τα πεζοδρόμια καλύφθηκαν με μαύρη τέφρα για ένα μίλι. Μεγάλοι άντρες έκλαιγαν.

Αν και αυτό συνέβη στο Κένσινγκτον, μια γνωστή εύπορη περιοχή του Λονδίνου με έναν εξαιρετικά υψηλό αριθμό ακινήτων να εκτιμούνται σε πάνω από 1 εκ. λίρες, δεν συνέβη σε ένα συγκρότημα πολυτελών διαμερισμάτων. Συνέβη σε ένα πολυώροφο κτίριο σε μια κρατική περιουσία. Εκείνοι που ήταν υπεύθυνοι για τη διαχείριση της κοινωνικής στέγασης στην περιοχή για λογαριασμό του δήμου ήταν το Κένσινγκτον και η Chelsea Tenant Management Organisation (KCTMO), μια εταιρεία που αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι είναι υπεύθυνη για σχεδόν 10.000 ακίνητα - και μια εταιρεία στην οποία οι άνθρωποι που ζούσαν στον Grenfell Tower είχαν διαμαρτυρηθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Η ένωση κατοίκων της ομάδας δράσης Grenfell είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα για την πιθανότητα μιας τέτοιας τραγωδίας. Σήμερα το πρωί ενημέρωσαν την ιστοσελίδα τους με μια δημοσίευση που αναφέρει: "Οι τακτικοί αναγνώστες αυτής της ιστοσελίδας θα γνωρίζουν ότι έχουμε δημοσιεύσει πολυάριθμες προειδοποιήσεις τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα πολύ κακά πρότυπα πυρασφάλειας στο Grenfell Tower και αλλού στο RBKC [Royal Borough of Kensington and Chelsea]. ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΟ ΚΕΝΟ και προβλέψαμε ότι μια τέτοια καταστροφή ήταν αναπόφευκτη και απλώς θέμα χρόνου ".

Τα links σε προηγούμενα posts τους το αποδεικνύουν: το 2013 προειδοποίησαν ότι το κλείσιμο του χώρου στάθμευσης του συγκροτήματος θα άφηνε μόνο έναν στενό και περιορισμένο δρόμο για την πρόσβαση έκτακτης ανάγκης σε οχήματα, κάτι που οι μάρτυρες επιβεβαίωσαν σήμερα το πρωί, καθώς παρεμποδίστηκε η πρόσβαση των πυροσβεστικών. Το ίδιο έτος, έγραψαν μια μακρά έκθεση σχετικά με τις συνεχείς ηλεκτρικές υπερτάσεις που είχαν προκαλέσει πυρκαγιές στο κτίριο ("αποφασιστική δράση ελήφθη μόνο χθες όταν έντονα αγανακτισμένοι κάτοικοι κατέβηκαν μαζικά στο κτηματομεσιτικό γραφείο για να ζητήσουν βοήθεια. Ξύπνησαν και διαπίστωσαν ότι καπνός έβγαινε από διάφορες ηλεκτρικές συσκευές στα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων των φωτιστικών, και κατέβηκαν πανικόβλητοι στο κτηματομεσιτικό γραφείο για να ζητήσουν βοήθεια "). Και το Νοέμβριο του 2016, η απογοήτευσή τους για αυτό που αποκαλούν ανεπαρκείς έξοδοι για περίπτωση πυρκαγιάς κορυφώθηκε σε μια τρομακτικά προφητική ανάρτηση με τίτλο "Παίζοντας με φωτιά: Η ομάδα δράσης του Grenfell πιστεύει ακράδαντα ότι μόνο ένα καταστροφικό γεγονός θα εκθέσει την αδράνεια και την ανικανότητα του ιδιοκτήτη μας, της KCTMO, και θα τερματίσει τις επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης και την παραμέληση της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια που επιβάλλουν στους ενοικιαστές και τους μισθωτές ... Είναι πεποίθησή μας ότι μια σοβαρή πυρκαγιά σε ένα μπλοκ του πύργου ... είναι ο πιο πιθανός λόγος να βρεθούν όσοι ασκούν εξουσία στην KCTMO ενώπιον της δικαιοσύνης".

Φυσικά δεν ξέρουμε ακόμα τι προκάλεσε την πυρκαγιά στο Grenfell Tower και το να ανακαλύψουμε πώς συνέβη αυτό θα είναι ένα επίπονο έργο τις επόμενες μέρες. Αλλά ό,τι προκάλεσε την αρχική σπίθα, το γεγονός ότι κλιμακώθηκε σε μια πανίσχυρη πυρκαγιά υποδηλώνει ότι κάτι, κάπου πήγε σοβαρά λάθος.

Το έχουμε ξαναδεί. Το 2009, μια πυρκαγιά σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων στο Lakanal House στο Κάμπεργουελ του νότιου Λονδίνου, οδήγησε στην απώλεια έξι ζωών και την ποινική δίωξη του Συμβουλίου του Σάουθγουορκ για ελλείψεις στην πυρασφάλεια (το συμβούλιο πλήρωσε πρόστιμο ύψους 570.000 λιρών). Μόλις πριν από τρεις μήνες αναφέρθηκε ότι μια κυβερνητική καθυστέρηση στην αναθεώρηση των κανονισμών πυρασφάλειας για μπλοκ διαμερισμάτων σε πύργους - μία από τις συστάσεις που έγιναν μετά την έρευνα του Lakanal House - θα μπορούσε να οδηγήσει σε μελλοντικές τραγωδίες. Εκείνη την εποχή, ο εμπειρογνώμονας πυροπροστασίας Σαμ Γουέμπ είπε ότι υπάρχει "σύγκρουση" μεταξύ της πυρασφάλειας και των υλικών που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα κτίρια πιο ενεργειακά αποδοτικά ("Τα υλικά που χρησιμοποιούνται δεν είναι ανθεκτικά στη φωτιά και σε μερικές περιπτώσεις είναι εύφλεκτα"). Γνωρίζουμε ότι ο πύργος Grenfell που χτίστηκε το 1970 είχε πρόσφατα ανακαινισθεί με σύγχρονα υλικά και ότι έχουν προκύψει ερωτήματα από ανθρώπους που διέφυγαν από το κτίριο για το αν η νέα επένδυση μπορεί να είχε αναφλεγεί και να διέδωσε τη φωτιά. Κάποιος δήλωσε στο LBC Radio σήμερα το πρωί ότι "η επένδυση άναψε σαν σπίρτο". Ο συντηρητικός βουλευτής Μάικ Πένινγκ, πρώην πυροσβέστης, δήλωσε στο BBC News ότι "η επένδυση σαφώς διαδίδει τη φωτιά ... Πρέπει να μάθουμε τι συνέβη".

Εκείνοι που αναρωτιόντουσαν πώς το Κένσινγκτον στράφηκε στους Εργατικούς κατά τις τελευταίες γενικές εκλογές έχουν τώρα την απάντησή τους. Πρόκειται για έναν δήμο με σοβαρή ανισότητα πλούτου: είναι η πιο απρόσιτη περιοχή του Λονδίνου, αλλά έχει επίσης το υψηλότερο ποσοστό τοποθετήσεως αστέγων εκτός γειτονιάς, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά οικιστικού συνωστισμού και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μισθολογικής ανισότητας (το ανώτατο ένα τέταρτο των εργαζομένων στο Κένσινγκτον και στο Τσέλσι κερδίζει τρεις φορές ή και περισσότερα από το κατώτατο ένα τέταρτο).

Οι Συντηρητικοί ψήφισαν σταθερά κατά των δικαιωμάτων των ενοικιαστών τα τελευταία χρόνια, με πιο αξιοσημείωτη την καταψήφιση ενός νομοσχεδίου που απαιτούσε από τους ιδιοκτήτες να κάνουν τα σπίτια τους κατάλληλα για κατοίκηση, όπου 72 των βουλευτών που ψήφισαν κατά του μέτρου ήταν ιδιοκτήτες, το 2016. Δεν είναι άξιο απορίας πώς το Κένσινγκτον έπαψε να τους προτιμά. Και ας μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι επίσης ένα κόμμα υπό την κυβέρνηση του οποίου απολύθηκαν 7.000 πυροσβέστες τα τελευταία πέντε χρόνια, οδηγώντας σε μείωση κατά 25% του αριθμού των επισκέψεων πρόληψης πυρκαγιών στα σπίτια.

Όπως δείχνει ο Grenfell Tower που ακόμα καίγεται, έχει έρθει η στιγμή που ακόμη και οι πολιτικοί των δήμων όπως το Κένσινγκτον και το Τσέλσι πρέπει να ακούσουν τις ανησυχίες όλων των κατοίκων τους. "Το Grenfell είναι εκεί όπου στρίμωξαν όλους τους ανθρώπους που δεν έχουν καμία επιλογή", είπε ένας οργισμένος άνδρας στη φίλη μου σήμερα το πρωί. Τώρα αυτοί οι άνθρωποι έχασαν σχεδόν τα πάντα - εκτός από το blog που είχαν για να αναλύουν τις ατελείωτες απογοητεύσεις τους από την εταιρεία που είχε σύμβαση για να φροντίζει το κτίριο που ζούσαν μέσα. Αυτό, τουλάχιστον, δεν μπορεί να διαγραφεί από τις φλόγες.

Οι πολιτικοί το είπαν μετά από το Lakanal House, αλλά αυτή τη φορά πρέπει πραγματικά να το εννοούν: κάτι τέτοιο δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί να συμβεί ξανά.

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα