Αγανακτισμένοι οι απόμαχοι με τις νέες «πετσοκομμένες» συντάξεις

11:17 1/2/2013 - Πηγή: Antinews

Πριν ακόμα χαράξει ο ήλιος είναι έτοιμοι να δώσουν τη μάχη με τις ατελείωτες ουρές έξω από τις τράπεζες. Ο γολγοθάς των συνταξιούχων ξεκινά μαζί με την αναμονή για το πολυπόθητο νούμερο που θα τους φέρει πιο κοντά στον γκισέ του ταμείου για να παραλάβουν τη σύνταξή τους. Μια σύνταξη όμως πετσοκομμένη. Ακόμα και 700 ευρώ λιγότερα είδαν κάποιοι στα βιβλιάρια τους, ενώ από το «μαχαίρι» δεν γλίτωσαν ακόμα και συντάξεις των 400 και 500 ευρώ.

Σε αδιέξοδο

Χωρίς να μπορεί να πάρει κάποια απάντηση,

η κυρία Φωτεινή απορεί πως οι κόποι και η δουλειά τόσων χρόνων δεν ήταν αρκετά ούτε για τα απαραίτητα. «Ήμουν 40 χρόνια αγρότισσα και ύστερα δούλευα για δεκαπέντε χρόνια ως καθαρίστρια σε δημοτικό σχολείο. Τώρα μου κόβουν τελείως τη σύνταξη του ΟΓΑ και από εξακόσια ευρώ θα πάρω τριακόσια. Μπορώ να ζήσω με τόσα έξοδα να τρέχουν; Ήδη τρία νοίκια είναι απλήρωτα», λέει στον «Ε.Τ.» λίγο πριν περάσει την πόρτα της τράπεζας.

Λίγα μέτρα πιο πέρα περιμένει η κυρία Αρετή. «Η σύνταξη των 730 ευρώ είναι για πέντε άτομα, αφού και η κόρη μου και ο γαμπρός μου είναι άνεργοι με δύο παιδάκια. Ακόμα και την μικρή αυτή σύνταξη, όμως, την κόβουν μήνα με το μήνα, όπως σήμερα που θα πάρω λιγότερα από εφτακόσια ευρώ. Το δάνειο του σπιτιού της κόρης μου είναι 360 ευρώ. Σκεφτείτε πόσα μένουν και με πόσα πρέπει να ζήσουμε. Αν δεν το πληρώσω, θα μείνουν στο δρόμο. Τα εγγόνια μου σαν μικρά παιδιά ζητούν πράγματα και προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε πως έχει η κατάσταση. Αντί να δώσουμε στο σχολείο 30 ευρώ για να πάνε θέατρο, προτιμήσαμε να γεμίσουμε το ψυγείο. Στερούμαστε εμείς και τα παιδιά μας και τώρα στερούνται και τα εγγόνια μας».

Τα 43 χρόνια δουλειάς στο φωταέριο τού είχαν εξασφαλίσει μέχρι πρότινος μία σύνταξη 2.200 ευρώ. Από τα δεκατέσσερα του ο κύριος Δημήτρης μόχθησε σε αντίξοες συνθήκες και τώρα βλέπει τη σύνταξη του να έχει φτάσει τα 1.500 ευρώ καθαρά. «Εφτακόσια ευρώ λιγότερα μπήκαν στο λογαριασμό. Για τη σύνταξη μου κρατούσαν τις υπερωρίες και κάποια επιδόματα. Όλα αυτά εξανεμίστηκαν. Αν δεν βοηθούσα οικονομικά τα παιδιά μου, δεν θα μπορούσαν να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια».

Αγανακτισμένος ο κύριος Γιώργος βγήκε από την τράπεζα. «Έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Μου έκοψαν 400 ευρώ. Από 1.500 ευρώ έπεσε στα 1.100. Δεν μπορώ μέσα σε μία μέρα να προσπαθώ να βρω τι δεν θα πληρώνω πια»…

Αναστασία Βαμβακά, στον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα