Αύξηση-ρεκόρ 13% των άνεργων νέων στην Ελλάδα

Η ανεξέλεγκτη αύξηση της ανεργίας των νέων στα περισσότερα κράτη-μέλη με δραματικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις προκαλεί την έντονη ανησυχία της Κομισιόν, η οποία ζήτησε χθες από τα κράτη-μέλη να τηρήσουν τις συστάσεις που έχει απευθύνει και να κάνουν χρήση όλων των χρηματοδοτικών και άλλων δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Κομισιόν και της Εurostat, η Ελλάδα δεν έχει μόνο το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στους νέους (57% τον Αύγουστο), αλλά εμφανίζει και μακράν

τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση της ανεργίας στην κατηγορία αυτή, ξεπερνώντας τις 13 ποσοστιαίες μονάδες. Μάλιστα, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που έχουν το μεγαλύτερο οικονομικό κόστος από την ανεργία των νέων.

150 δισ. ευρώ το κόστος

Περίπου 5,5 εκατομμύρια νέοι δεν μπορούν να βρουν εργασία, ενώ 7,5 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 15-24 ετών είναι εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Το οικονομικό κόστος της μη ενσωμάτωσης των νέων στην αγορά εργασίας έχει εκτιμηθεί σε περισσότερα από 150 δισ. ευρώ ετησίως, ήτοι 1,2% του ΑΕΠ της Ε.Ε. Μάλιστα, ορισμένες χώρες, όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Λετονία και η Πολωνία, καταβάλλουν το 2% ή και περισσότερο του ΑΕΠ τους.

Οι πιθανότητες σήμερα για ένα νέο άνεργο άτομο να βρει θέση εργασίας είναι χαμηλές: Μόνο το 29,7% των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών που ήταν άνεργοι το 2010 βρήκε δουλειά το 2011.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει πρόταση-σύσταση στα κράτη-μέλη να λάβουν όλα τα μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι σε όλους τους νέους έως την ηλικία των 25 ετών θα προσφέρεται μια ποιοτική θέση εργασίας ή δυνατότητα συνέχισης της εκπαίδευσης, μαθητεία και πρακτική άσκηση εντός τεσσάρων μηνών από την ολοκλήρωση του επίσημου προγράμματος σπουδών ή από την απώλεια θέσης εργασίας.

Κοινοτικοί πόροι

Ζητείται επίσης από τα κράτη-μέλη να καθιερώσουν ισχυρές εταιρικές σχέσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς, να λάβουν υποστηρικτικά μέτρα για να καταστεί δυνατή η ένταξη στον κόσμο της εργασίας, να κάνουν πλήρη χρήση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και άλλων διαρθρωτικών ταμείων για το σκοπό αυτό, να αξιολογούν και να βελτιώνουν διαρκώς τα προγράμματα της «Εγγύησης για τη νεολαία» και να εφαρμόζουν τα προγράμματα με ταχύ ρυθμό.

Για να διευκολύνει τη μετάβαση από την εκπαίδευση στον κόσμο της εργασίας, η Επιτροπή δρομολογεί διαβούλευση των Ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων σχετικά με ένα ποιοτικό πλαίσιο για τις περιόδους πρακτικής άσκησης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους νέους να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία υψηλής ποιότητας υπό ασφαλείς συνθήκες. Επιπλέον, η Επιτροπή εξαγγέλλει τη θέσπιση μιας Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για θέσεις μαθητείας ώστε να βελτιωθούν η ποιότητα και η προσφορά προγραμμάτων μαθητείας που θα είναι διαθέσιμα ανά τα κράτη-μέλη και προτείνει τρόπους για τη μείωση των εμποδίων στην κινητικότητα των νέων.

Δράση για 8 χώρες

Η Κομισιόν κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην πρότυπη δράση που ανέλαβε σε οκτώ κράτη-μ

Keywords
Τυχαία Θέματα