Χαράτσια – σοκ και στα εισοδήματα κάτω των 3.000 €

Διατάξεις-βόμβα με τις οποίες θα επιβάλλονται εξωφρενικοί φόροι, από 1.200 έως και 4.000 ευρώ το χρόνο, σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν καθόλου εισόδημα ή έχουν αποκτήσει ένα πενιχρό εισόδημα από περιστασιακή απασχόληση ή από πολύ χαμηλά ενοίκια, περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο!

Και αυτό διότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση ανεξάρτητα από την ηλικία, το εισόδημα

ή το επάγγελμα.

Το δόκανο

Η παγίδα κρύβεται στο γεγονός ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, εφαρμόζεται ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ για όσους υποβάλουν δήλωση, κάτι που σημαίνει ότι με τις νέες διατάξεις εκατοντάδες χιλιάδες νέοι 18 ετών και άνω, φοιτητές, αυτοαπασχολούμενοι που έβαλαν λουκέτο, άποροι, άστεγοι, νοικοκυρές χωρίς εισόδημα χήρες ή διαζευγμένες και άλλες κατηγορίες πολιτών χωρίς έσοδα ή με πενιχρά εισοδήματα θα φορολογηθούν για «ανύπαρκτα» αλλά τεκμαρτά εισοδήματα ύψους τουλάχιστον 3.000 ευρώ.

Εάν μάλιστα έχουν την «ατυχία» να διαμένουν σε σπίτι που τους παραχωρήθηκε δωρεάν ή σε δικό τους σπίτι θα επιβαρυνθούν και με πρόσθετο τεκμήριο!

Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να πληρώσουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ του τεκμαρτού εισοδήματος καθώς επίσης και προκαταβολή το 55% για το φόρο της επόμενης χρονιάς! Πρόκειται για εξόφθαλμη αδικία, σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων, που αναμένεται να προκαλέσει νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, μετά τη διαρροή-φιάσκο του υπουργείου Οικονομικών για φόρο 45% στα εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Φόρος 40,3%

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τις διατάξεις του άρθρου 57 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, όσοι Έλληνες πολίτες έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 18 ετών και έχουν μηδενικό ή πάρα πολύ μικρό εισόδημα, κάτω των 3.000 ευρώ, μη προερχόμενο από μισθούς ή συντάξεις, θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να υποβάλουν ηλεκτρονικά φορολογική δήλωση και –εφόσον δεν δικαιούνται να απαλλαγούν από τα τεκμήρια διαβίωσης– θα υποχρεούνται να εμφανίζουν στην Εφορία ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ τουλάχιστον! Για τους φορολογούμενους αυτούς θα ισχύει το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ, το οποίο θα τους υποχρεώνει να φορολογούνται για τεκμαρτό εισόδημα ύψους τουλάχιστον 3.000 ευρώ!

Επιπλέον, με βάση το άρθρο 43 του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, επειδή οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν αποκτούν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο θα τους προσδιορίζει το υπουργείο Οικονομικών θα φορολογείται ως «εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα» με συνέπεια να επιβαρύνεται με φόρο 26% από το πρώτο ευρώ και επιπλέον με «προκαταβολή φόρου 55% έναντι του επόμενου έτους». Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ο καθένας από αυτούς τους φορολογούμενους να κληθεί να καταβάλει συνολικό φόρο 40,3% (26% προσαυξημένο κατά 55%) επί του τεκμαρτού εισοδήματος, δηλαδή ένα ποσό της τάξεως των 1.209

Keywords
Τυχαία Θέματα