Αυξάνεται η πίεση της Άγκυρας στην Αθήνα για έκδοση των 8 στρατιωτικών

Την έκδοση των 8 στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα λίγες ώρες μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, ζητά η Τουρκία, με νέο έγγραφο που έχει ήδη εκδοθεί και δρομολογηθεί, όπως μεταδίδει το CNN Turk.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, έστειλε το αίτημα έκδοσης στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης

την Τετάρτη, προκειμένου αυτό να προωθηθεί στις ελληνικές αρχές.

Παράλληλα, τουρκικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για εξαφάνιση δύο στελεχών της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το οκτοσέλιδο αίτημα της Τουρκίας, οι 8 στρατιωτικοί κατηγορούνται για παραβίαση του συντάγματος, διά της βίας, απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της χώρας, εγκλήματα κατά του νομοθετικού οργάνου και την κυβέρνηση και κλοπή.

Το τουρκικό δίκτυο CNN Turk παρουσιάζει το περιεχόμενο του εγγράφου, υποστηρίζοντας πως αναφέρει ότι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που διασυνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Αυγούστου και προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Sikorsky S70 στις 16 Ιουλίου, διέπραξαν τα εγκλήματα «παραβίασης του συντάγματος δια βίας, απόπειρας δολοφονίας εναντίον του προέδρου της Δημοκρατίας, επίθεση εναντίον του νομοθετικού οργάνου και της κυβέρνησης και ένοπλη ομαδική λεηλασία τη νύχτα».

Ακόμη, αναφέρεται ότι αφαιρέθηκε η συσκευή που ήταν μέρος του αναμεταδότη, που δίνει πληροφορίες για το υψόμετρο, όπως και ότι διαγράφηκαν όλοι οι στρατιωτικοί κωδικοί και τα αρχεία πτήσης του ελικοπτέρου, μετά από την προσγείωση στην Κωνσταντινούπολη.

Το αίτημα έκδοσης ακόμη αναφέρει ότι οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης, από 5 έτη έως και ισόβια για τα εγκλήματά τους.

Οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί δεν έχουν περάσει ακόμη από την Επιτροπή Ασύλου στην Ελλάδα, κάτι που αναμένεται στις 19 Αυγούστου, μετά από δύο αναβολές.

«Εξαφανίστηκαν» δύο στρατιωτικά στελέχη της τουρκικής πρεσβείας

Καπνός φέρονται να έχουν γίνει, εδώ και µέρες, δύο στρατιωτικά στελέχη της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, υπό το φόβο της ανάκλησής τους στην Τουρκία και της δίωξής τους µε την κατηγορία ότι ήταν φίλα προσκείµενοι στους πραξικοπηµατίες.

Πρόκειται για τον επικεφαλής της τουρκικής στρατιωτικής αποστολής στην Ελλάδα (ΑΚΑΜ) και τον ναυτικό ακόλουθο της πρεσβείας. Τα δύο στελέχη ενδέχεται να βρίσκονται στην Ελλάδα, να έχουν φύγει για την Τουρκία και να έχουν διαφύγει σε χώρα του εξωτερικού.

Δεν αποκλείεται να ζητήσουν άσυλο, όπως άλλωστε έκαναν και οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που προσγειώθηκαν µε στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, µετά το αποτυχηµένο πραξικόπηµα, και ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Τα ίχνη του επικεφαλής του στρατιωτικού γραφείου της τουρκικής πρεσβείας, συνταγµατάρχη Ιρχάν Γιασιτλί, και του ναυτικού ακολούθου, Χαλίς Τουντς, φέρονται να έχουν χαθεί πριν από τις 7 Αυγούστου, οπότε οι τουρκικές αρχές ενηµέρωσαν επίσηµα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την απόφασή τους να ακυρώσουν τα διπλωµατικά διαβατήρια των δύο στρατιωτικών, οι οποίοι πλέον ανακαλούνταν στην Τουρκία. Κάτι τέτοιο πρακτικά σήµαινε ότι έπαυαν να έχουν διπλωµατική ιδιότητα και προστασία.

Να σηµειωθεί ότι, αµέσως µετά την αποτυχία του πραξικοπήµατος, έγινε γνωστό πως ο βοηθός στρατιωτικού ακολούθου της τουρκικής πρεσβείας είχε βρεθεί υπό δυσµένεια για πιθανές σχέσεις µε τους πραξικοπηµατίες και σήµερα λέγεται ότι βρίσκεται στην Τουρκία.

Ταυτόχρονα, είχε γίνει γνωστό ότι τόσο ο ΑΚΑΜ της πρεσβείας όσο και άλλοι Τούρκοι στρατιωτικοί στην Αθήνα βρίσκονται «υπ’ ατµόν», ενώ την ίδια στιγµή υπήρχαν πληροφορίες ότι στην Τουρκία γίνονταν έρευνες σχετικά µε ενδεχόµενες σχέσεις τους µε κύκλους των πραξικοπηµατιών.

Από ελληνικής πλευράς, αρµόδιοι παράγοντες περιορίζονται να επιβεβαιώσουν ότι η Αγκυρα προέβη, προ ηµερών, σε «ακύρωση των διπλωµατικών διαβατηρίων» των δύο στρατιωτικών, αλλά δηλώνουν άγνοια για το πού µπορεί να βρίσκονται.

Εξίσου άγνωστο είναι εάν µαζί τους βρίσκονται και µέλη της οικογενείας τους. Εφόσον, βέβαια, ισχύει το σενάριο περί αυτοµόλησής τους και άρνησης επιστροφής τους στην Τουρκία, εύλογα προκύπτει το ερώτηµα εάν εγκαίρως είχαν πληροφορηθεί ότι θα ανακληθούν στην Τουρκία και έτσι, φοβούµενοι τα χειρότερα, είχαν σπεύσει να απευθυνθούν σε ξένες πρεσβείες στην Αθήνα για να ζητήσουν καταφύγιο.

Διπλωµατικοί κύκλοι, πάντως, αναφέρουν ότι ανακλήσεις σαν και αυτές που έγιναν για την τουρκική πρεσβεία στην Ελλάδα δεν είναι οι µοναδικές, αλλά, αντίθετα, µετά το αποτυχηµένο πραξικόπηµα της 15ης Ιουλίου, η Αγκυρα προχώρησε σε µαζικές ανακλήσεις διπλωµατών και στρατιωτικών που υπηρετούν σε τουρκικές πρεσβείες σε ευρωπαϊκές -και άλλες- χώρες.

Κάτι που γίνεται στο πλαίσιο των εκτεταµένων «εκκαθαρίσεων» στις οποίες προβαίνει το «σύστηµα Ερντογάν».

Σύµφωνα µε πληροφορίες, τέλος, µέχρι τώρα δεν έχουν σταλεί άλλοι στρατιωτικοί για να αντικαταστήσουν τους δύο και έτσι χρέη επικεφαλής της τουρκικής στρατιωτικής αποστολής στην Αθήνα εκτελεί ο τέως αεροπορικός ακόλουθος, ενώ χρέη ναυτικού ακολούθου ο τέως βοηθός ναυτικού ακολούθου.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα