Νέα τουρκική πρόκληση: Δεν θα γίνει λειτουργία φέτος στην Παναγία Σουμελά

Απογοήτευση σε χιλιάδες Πόντιους και πιστούς προκάλεσε η ανάκληση της άδειας για λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, που κοινοποιήθηκε στο Φανάρι από τις τουρκικές αρχές.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, η λειτουργία είχε και πάλι επιτραπεί συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου.

Η επίσημη αιτιολογία την οποία προέβαλαν οι τουρκικές αρχές είναι ότι στο μοναστήρι γίνονται εργασίες αναστήλωσης καθώς παρουσιάστηκαν προβλήματα στατικότητας.

Οπως αναφέρει το dogma.gr, επικαλούμενο και κύκλους του Πατριαρχείου,

η επίσημη αιτιολογία είναι προσχηματική, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι δεν θα επιτραπεί ξανά η λειτουργία της Μονής.

Σημειώνεται ότι η ιστορική Μονή επαναλειτούργησε τον Ιούνιο του 2010, ύστερα από 88 χρόνια, ενώ είχε δοθεί άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να τελεστεί πατριαρχική θεία λειτουργία για την γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Στόχος ήταν η δημιουργία εντυπώσεων για σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία, αλλά και τα προσδοκώμενα έσοδα από την άφιξη χιλιάδων τουριστών. Οι τελευταίες ραγδαίες ελελίξεις στη γείτονα, οδηγούν σε εύλογη ανησυχία για ριζοσπαστική ισλαμοποίηση της χώρας αλλάζοντας άρδης το σκηνικό των τελευταίων ετών. Αλλωστε οι Τούρκοι στην ενημέρωση που έκαναν στο Φανάρι δεν διευκρίνισαν τι ισχύ θα έχει η απαγόρευση.

Πως θα γίνει φέτος ο εορτασμός

Επίκεντρο του φετινού εορτασμού της Παναγίας για τους Πόντιους είναι το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο στην Ημαθία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει η Διοικούσα Επιτροπή του Πανελλήνιου Ιερού Προσκυνήματος, την παραμονή της εορτής του Δεκαπενταύγουστου θα απονείμει τιμητικές διακρίσεις, στην Ελληνική Αστυνομία και στον αρχηγό της Κωνσταντίνο Τσουβάλα για την διαχρονική συμπαράσταση και συμβολή της Αστυνομίας και των στελεχών της στο έργο του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά. Των Ιερών Ακολουθιών θα προεξάρχει ο σεβασμιοτάτος μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, συνοδευόμενος από αρχιερείς, μέλη της Ιεραρχίας της εκκλησίας της Ελλάδος.

Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

18:00 Μέγας Εσπερινός μετ’ Αρχιερατικής συγχοροστασίας στην Ιερά Μονή της «Παναγίας Σουμελά», ενώ θα ακολουθήσει λιτάνευση της Αγίας Εικόνας. Απονομή τιμητικών διακρίσεων στην Ελληνική Αστυνομία και στον αρχηγό της Κωνσταντίνο Τσουβάλα.
21:00 Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή Ποντιακών Σωματείων.

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

07:00 Όρθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του σεβασμιότατου μητροπολίτου Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας, Παντελεημωνος.
10:00 Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
11:00 Λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.
12.30 Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων σωματείων

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα