Αυτό το καλοκαίρι άμα το πηδήξουμε, ίσως καθαρίσουμε

12:12 8/6/2013 - Πηγή: Antinews

Στην οικονομία τα πάντα είναι θέμα ψυχολογίας. Με ένα – δύο θετικά νέα μπορεί να αλλάξει η εικόνα και να μπει η Ελλάδα σε πορεία αναστροφής του κακού κλίματος.

Η ανάκαμψη θα ξεκινήσει από τις επενδύσεις, ελληνικές και ξένες που θα δώσουν δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους. Και φυσικά από την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά.

Η παρούσα κυβέρνηση κλείνει ένα χρόνο ζωής. Κανείς δεν της έδινε πάνω από 5-6 μήνες, κι όμως, αντέχει και έχει και αποτελέσματα.

Η οικονομία δείχνει να σταθεροποιείται παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα που επιβάλλεται είναι λάθος και οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση και ανεργία. Αν όλα πάνε καλά μέσα στο 2014 θα μπορεί να βγει στις αγορές και παράλληλα θα μπορεί να μιλήσει για ανάπτυξη μετά από έξι χρόνια αρνητικού ρυθμού.

Και φυσικά θα μπορεί να διεκδικήσει από την τρόικα ένα νέο κούρεμα του χρέους, χωρίς όμως επιπλέον μέτρα. Αρκετά είναι αυτά που πήραμε και είδαμε τα αποτελέσματα.

Αυτό που λένε οι επιχειρηματίες στην αγορά είναι μία λέξη «trust». Εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Αυτό ζητούν για να μπορέσουν να κινηθούν ξανά. Να ξαναγίνει η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Γι’ αυτό λοιπόν χρειάζεται ένα… μπραφ μέχρι το φθινόπωρο. Μια καλοκαιρινή καταιγίδα θετικών μέτρων που θα αλλάξουν το κλίμα και θα δώσουν ανάσα στην οικονομία.

- Αν πάει καλά η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής και φτάσει μάλιστα στο 12%.

- Αν μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, έστω και πιλοτικά. Αν υπάρξει μείωση του ΦΠΑ και σε άλλα προϊόντα, όπως π.χ. στην αγορά ακινήτων ή στο πετρέλαιο θέρμανσης.

- Αν η τρόικα πειστεί σε ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων.

- Αν πάνε καλά οι εισπράξεις από τις νέες φορολογικές δηλώσεις.

- Κυρίως αν ο τουρισμός σημειώσει ρεκόρ και σε αφίξεις αλλά και σε εισπράξεις.

- Και τέλος, αν ενισχυθεί ο διάλογος για την αναγκαιότητα ενός νέου κουρέματος ώστε το χρέος να φτάσει νωρίτερα κάτω από το 110%, επομένως να μειωθούν τα τοκοχρεωλύσια.

Πολλά αν αλλά τίποτε δεν είναι αδύνατο. Όλα θα κριθούν μέσα στους επόμενους 4-5 μήνες. Μακάρι ο επόμενος χειμώνας να μην είναι τόσο βαρύς όσο τα προηγούμενα χρόνια. Δουλειά χρειάζεται, συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο, μυαλό και σοβαρότητα στις διαπραγματεύσεις και αλλαγή στάσης στην Ευρώπη.

Τίποτε δεν είναι απίθανο να συμβεί…

Keywords
Τυχαία Θέματα