Αεροπορική επιδρομή της Δυτικής συμμαχίας έπληξε αποθήκη του Isis

Ο στρατός της Συρίας κατηγόρησε την υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχία ότι εξαπέλυσε μια αεροπορική επιδρομή το βράδυ της Τετάρτης που έπληξε μια αποθήκη με χημικά του Ισλαμικού Κράτους, σκοτώνοντας "εκατοντάδες, συμπεριλαμβανομένων και πολλών αμάχων". Ο ισχυρισμός έρχεται μια εβδομάδα αφού η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ είχε κατηγορηθεί για επίθεση με δηλητηριώδη αέρια κατά Σύρων αμάχων στην επαρχία Ιντλίμπ.

Μια δήλωση του συριακού στρατού αναφέρει ότι η βομβιστική επίθεση που έγινε περίπου στις

17:30 τοπική ώρα την Τετάρτη στην ανατολική επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ έπληξε τις αποθήκες της τρομοκρατικής ομάδας, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για ποια τοξική ουσία πρόκειται. Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana ανέφερε η επίθεση, στο χωριό Χάτλα, έμοιαζε με ένα "λευκό σύννεφο που έγινε κίτρινο, ως αποτέλεσμα της έκρηξης μιας τεράστιας αποθήκης που διαθέτει μεγάλη ποσότητα τοξικών υλικών".
Δεν υπήρξε άμεση ανεξάρτητη επιβεβαίωση ή αντίδραση από τον συνασπισμό των ΗΠΑ, που επιχειρεί στον εναέριο χώρο πάνω από τη Συρία από το 2014. Το περιστατικό απέδειξε ότι μαχητές που συνδέονται με το Isis και την Αλ Κάιντα "έχουν χημικά όπλα", μια δήλωση από τον στρατό που προβλήθηκε από την συριακή κρατική τηλεόραση. Πρόσθεσε ότι πολλοί πέθαναν από ασφυξία μετά από την εισπνοή των επιβλαβών αερίων.

Ο ισχυρισμός είναι πιθανό να θεωρηθεί από τους παρατηρητές του συριακού καθεστώτος ως μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από την υποτιθέμενη χημική επίθεση από τη Δαμασκό στους δικούς της ανθρώπους. Ο Άσαντ έχει προειδοποιηθεί από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, ότι η επίθεση κατά της Καν Σεϊχούν, εάν αποδειχθεί ότι είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση, θα μπορούσε να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου. Η Συρία και ο σύμμαχός της, η Ρωσία, αρνούνται ότι η Δαμασκός πραγματοποίησε μια τέτοια χημική επίθεση. Η Μόσχα δήλωσε ότι το δηλητηριώδες αέριο σε αυτό το περιστατικό την περασμένη εβδομάδα συνδεόταν με ομάδες ανταρτών.
Η τοξική επίθεση στις 4 Απριλίου, που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, προκάλεσε μια επίθεση με πυραύλους από τις ΗΠΑ σε μια συριακή αεροπορική βάση. Τα δείγματα που ελήφθησαν από την περιοχή της Ιντλίμπ δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκε το δηλητηριώδες αέριο σαρίν, σύμφωνα με την βρετανική αντιπροσωπεία στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW). Ο OPCW θα καθορίσει αν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, αλλά δεν έχει εντολή να αποδώσει ευθύνες. Τα πορίσματά που αναμένονται σε 3-4 εβδομάδες θα δοθούν στους αρμόδιους οργανισμούς που θα αποδώσουν τις ευθύνες.

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα