Αχός πολέμου στην Ουκρανία

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί ευρεία επιχείρηση του ουκρανικού στρατού και των ειδικών δυνάμεων για την ανακατάληψη πόλεων στα ανατολικά της χώρας που ελέγχονται, τις τελευταίες εβδομάδες, από φιλορώσους ακτιβιστές. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών στο Κίεβο, έχει ανακαταληφθεί η Μαριούπολη, ενώ ο στρατός φέρεται να περικυκλώνει αργά το Σλαβιάνσκ. Οι καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Αρσέν Αβάκοφ για την ομαλή συνέχιση των επιχειρήσεων, όμως, δεν συνάδουν με τις ειδήσεις

που μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ και τα ρωσικά.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, μέχρι νωρίς το μεσημέρι, από επιθέσεις κατά σημείων ελέγχου και οδοφραγμάτων που έχουν στήσει οι φιλορώσοι ακτιβιστές είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, είχαν τραυματιστεί πολλοί περισσότεροι και σύμφωνα με το ρυθμό που έρχονταν οι ειδήσεις για συγκρούσεις και ανταλλαγές πυρών, ο αριθμός των απωλειών αναμενόταν να αυξηθεί κατακόρυφα. Μιλώντας στο πρακτορείο Interfax ένας τοπικός διοικητής ενόπλων φιλορώσων στο Σλαβιάνσκ υποστήριζε ότι δεν μπορεί να διευκρινιστεί, ακόμη, ποιος πραγματοποιεί τις επιθέσεις και συμπλήρωσε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην επικοινωνία των διαφορετικών σημείων ελέγχου μεταξύ τους, γιατί έχει «πέφτει» διαρκώς το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας πιθανότατα μετά από εντολή της κυβέρνησης του Κιέβου για να μην είναι εφικτή η επικοινωνία μεταξύ των διαφορετικών ομάδων των ακτιβιστών.

[photo_1]

Για «αργή επιχείρηση εισβολής» στο Σλαβιάνσκ έκανε λόγο και το τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24, που ανέφερε ότι στην περιοχή πετούν και ελικόπτερα και που φαίνεται ότι καλύπτουν τις χερσαίες δυνάμεις ενώ σε διάφορα σημεία υπολογίζεται ότι έχουν ήδη αναπτυχθεί ελεύθεροι σκοπευτές. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η πόλη της Μαριούπολης δεν έχει ανακαταληφθεί, όπως υποστηρίζει το Κίεβο, αλλά από τα ξημερώματα βρίσκεται σε εξέλιξη, με την διαμεσολάβηση της τοπικής αστυνομίας, διαπραγμάτευση ανάμεσα στους καταληψίες του κτιρίου της δημοτικής αρχής και μιας 30μελούς ομάδας αγνώστων που έχουν εισβάλλει στο κτίριο κραδαίνοντας ρόπαλα. Από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν μέχρι να φτάσει η αστυνομία τραυματίστηκαν πέντε άτομα.

Ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ υποστήριξε ότι έγινε επίθεση από φιλορώσους ενόπλους κατά βάσης του ουκρανικού στρατού στην πόλη Αρτεμίβσκ, με στόχο να πάρουν όπλα, αλλά απωθήθηκε από τους στρατιώτες, εκ των οποίων ένας τραυματίστηκε. Δημοσιογράφος από το Αρτεμίσβσκ υποστήριξε ότι έγινε μάχη για περίπου 45 λεπτά και ότι ξεκίνησε όταν οι στρατιώτες αρνήθηκαν να παραδοθούν. Μετά από το συγκεκριμένο περιστατικό η πόλη παραμένει ήρεμη.

[photo-2]

Το πολεμικό αυτό κλίμα πυροδοτεί περαιτέρω η ανακοίνωση του ακροδεξιού φασιστικού Δεξιού Τομέα ότι «μεταφέρει την έδρα του από το Κίεβο στην πόλη Ντνεπροπετρόβσκ», στα ανατολικά στην επαρχία του Ντόνετσκ, «για να «παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις» και να «αποτρέψει την επέκταση της μόλυνσης από το Κρεμλίνο». Μάλιστα, ο επικεφαλής του Ντμίτρι Γιάρος ανακοίνωσε ότι στην νέα έδρα της οργάνωσης θα στηθεί και μια νέα ομάδα «ειδικών επιχειρήσεων» που θα ονομάζεται «Donbass», συμπληρώνοντας ότι όλες αυτές οι κινήσεις, όπως και κάθε κίνηση του Δεξιού Τομέα γίνεται σε «συντονισμό με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας και τα υπουργεία Εσωτερικών και Ασφαλείας» της χώρας. Οι δηλώσεις του Γιάρος είναι προφανές ότι ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» και έρχονται να επιβεβαιώσουν, ως ένα βαθμό, τις καταγγελίες των ρωσόφιλων ακτιβιστών ότι οι ένοπλοι του Δεξιού Τομέα έχουν ενεργό ρόλο στις επιχειρήσεις εναντίον τους, πιθανώς και κυρίαρχο ρόλο με το στρατό να μένει σε δεύτερη μοίρα.

Η αναταραχή συνεχίζεται και στην περιοχή του Λουγκάνσκ όπου για Τρίτη ημέρα απεργούν 2.000 ανθρακωρύχοι, που εργάζονται στα πέντε ορυχεία που ανήκουν στην εταιρεία "Krasnodonugol" του Ρινάτ Ακχμέτοφ της μεταλλουργικής κοινοπραξίας "Metinvest". Οι ανθρακωρύχοι ζητούν αύξηση μισθών έτσι ώστε να πλησιάσουν τον μέσο μισθό που δίνεται στους συμπολίτες τους στην περιοχή, καλύτερες συνθήκες ζωής και υψηλότερα μπόνους, αλλά επίσης ζητούν να μην περικοπεί από τους μισθούς τους ένα 10% προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στην πλατεία Μαϊντάν και στα πέριξ κτίρια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Ιδιαίτερα το τελευταίο μέτρο, φαίνεται να τους έχει εξαγριώσει, καθώς στην πλειοψηφία τους δεν βλέπουν με καλό μάτι ούτε τις διαδηλώσεις στην Μαϊντάν, ούτε την νέα κυβέρνηση του Κιέβου, την οποία αρκετοί χαρακτηρίζουν «χούντα», όπως τους έχει θορυβήσει η απόλυση συναδέλφων τους επειδή συμμετείχαν σε φιλορωσικές διαδηλώσεις, και ζητούν την επαναπρόσληψή τους. Ο μισθός των ανθρακωρύχων που απεργούν κυμαίνεται μεταξύ 260 – 520 δολαρίων ενώ στην περιοχή ο μέσος μισθός στα ανθρακωρυχεία, άλλων εταιρειών, φτάνει τα 860 δολάρια.

Πηγές: Rossiya 24, Russia Today, Interfax, Ria Novosti, bbc, reuters, voice of Russia

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα