«Yes men» και στις ομαδικές απολύσεις

Μισό «ναι» για την άρση των περιορισμών που υπάρχουν σήμερα στις ομαδικές απολύσεις ήρθε χθες από τον υπουργό Εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή ανοίγει και θέμα με τις «κανονικές» απολύσεις, αυτές δηλαδή που είναι μέσα στα όρια του νόμου, καθώς το υπουργείο επανεξετάζει τα όρια των απολύσεων που ισχύουν σήμερα προκειμένου να πλησιάζουν εγγύτερα στα ποσοστά που προβλέπει η σχετική κοινοτική οδηγία και φτάνουν ως το 10% αντί 5% που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία!

Με δύο ταχύτητες

Στην ουσία το νέο καθεστώς θα έχει απολύσεις δύο ταχυτήτων:
1 Οι «κανονικές» που θα γίνονται με τα όρια

της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, έγκριση κ.λπ., όταν αφορούν ως και το 10% του προσωπικού κάθε μήνα αντί 5% σήμερα (για άνω των 100 ή 150 εργαζομένων).
2 Οι απολύσεις που θα είναι πάνω από τα όρια του νόμου, δηλαδή άνω του 10%, και θα γίνονται με διαβούλευση, ενημέρωση και μια τυπική επικύρωσή τους πιθανόν από περιφερειακό όργανο ή άλλη αρχή.

Αλλού το… μπαλάκι

Το μισό «ναι» που είπε χθες ο κ. Κατρούγκαλος αφορούσε στην έγκριση για τις ομαδικές απολύσεις, με εγγυήσεις για τους εργαζόμενους: «Μπορεί να είναι άλλη η δημόσια αρχή και όχι ο υπουργός που θα γνωμοδοτεί για τις ομαδικές απολύσεις», ανέφερε χθες το πρωί (μιλώντας στην ΕΡΤ), προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι να υπάρχουν εγγυήσεις και προστασία για τους εργαζομένους. Σήμερα η δικαιοδοσία για τις ομαδικές απολύσεις παραμένει στο υπουργείο Εργασίας. Οι δανειστές πιέζουν για πλήρη κατάργηση των διοικητικών εμποδίων, ώστε να ισχύσει στην Ελλάδα, ό,τι ισχύει σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου δεν απαιτείται καμία έγκριση για ομαδικές απολύσεις. Ο μόνος «φραγμός» είναι ότι απαιτείται να τηρηθούν προθεσμίες διαβούλευσης επιχειρήσεων και εργαζομένων και σχέδιο εξασφάλισης των εργασιακών τους δικαιωμάτων (αποζημιώσεις, επιδόματα δεδουλευμένα, κ.λπ.).

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα