Wikileaks: Οι ΗΠΑ, ήθελαν έναν “πιο βολικό πρόεδρο στα Σκόπια”

Σε τηλεγράφημα του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια, Φίλιπ Ρίκερ, με ημερομηνία Φεβρουαρίου 2009 και θέμα τους υποψηφίους των προεδρικών εκλογών στην πΓΔΜ, στις εκλογές Μαρτίου/Απριλίου 2009, το οποίο έχει αναρτηθεί στα Wikileaks, σημειώνεται

ότι ο τότε προεδρικός υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι, θα εξυπηρετούσε καλύτερα τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε σχέση με τον υποψήφιο του VMRO-DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοφ, καθώς είχε ταχθεί υπέρ της πολιτικής ενός λογικού συμβιβασμού με την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο υποψήφιος του SDSM «δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, ενώ πολλοί θεωρούν ότι κύριος στόχος του κ. Φρίτσκοφσκι θα ήταν να παίξει το ρόλο του άγριου σκυλιού κατά του VMRO-DPMNE».

Παράλληλα, ο κ. Ρίκερ εκτίμησε στο τηλεγράφημά του πως ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE και σημερινός πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκ. Ιβάνοφ, δεν είναι χαρισματικός και δεν διαθέτει πολιτική και διπλωματική εμπειρία.

Ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ στην πΓΔΜ σημείωνε στο τηλεγράφημα ότι ο κ. Ιβάνοφ, σύμφωνα με όσα ακούγονται, είναι ισχυρός υποστηρικτής της ιστορικής προσέγγισης κατά την οποία οι νυν σλαβικής καταγωγής πολίτες της πΓΔΜ είναι άμεσοι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Υπογράμμιζε πως ήταν μικρές οι πιθανότητες να προωθηθούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην πΓΔΜ εάν επικρατούσε ο κ. Ιβάνοφ στις προεδρικές εκλογές, ενώ επισήμανε ότι το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE εκμεταλλευόταν τον κρατικό μηχανισμό υπέρ της υποψηφιότητας του Γκ. Ιβάνοφ, απειλώντας με απόλυση δημοσίους υπαλλήλους, σε περίπτωση που δεν ψήφιζαν τον κ. Ιβάνοφ στις εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα