Wall Street Journal: Τι συμβαίνει με την Deutsche Bank;

Η Deutsche Bank αποτελεί την επιτομή για όσα ανησυχούν τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Η κακή κερδοφορία θα χρειαστεί χρόνια για να διορθωθεί και αυτό καθιστά δύσκολο για τον γερμανικό δανειστή να προσθέσει στην κεφαλαιακή του βάση. Πρέπει να επιτευχθεί ένα υψηλότερο ποσοστό κερδών μέχρι το 2019.

Οι επενδυτές μετοχών και ομολόγων ανησυχούν ότι θα χάσουν τις μελλοντικές πληρωμές, αν κάτι χαλάσει τη λεπτή ισορροπία και βγάλει τα σχέδιά

της εκτός πορείας. Οι μετοχές της Deutsche Bank έχουν πέσει περισσότερο από 40% το τρέχον έτος και διαπραγματεύονται σε λιγότερο από το ένα τρίτο της λογιστικής αξίας τους. Το απόθεμα φαίνεται παγιδευμένο εκεί. Ο φόβος; Οποιαδήποτε ανάκαμψη θα μπορούσε να "τραβήξει τη σκανδάλη" σε μία ακόμα άντληση κεφαλαίων.

Ο συνπρόεδρος της τράπεζας John Cryan υποστηρίζει ότι η τράπεζα δεν χρειάζεται να αντλήσει κεφάλαια. Αλλά το μήνυμά του στην πραγματικότητα είναι ότι δεν χρειάζεται περισσότερα ίδια κεφάλαια για να υποστηρίξει τη στρατηγική του. Το πρόβλημα είναι ότι οι μη προγραμματισμένες απώλειες από μηνύσεις, πρόστιμα, αναδιάρθρωση ή χρεοκοπίες θα σήμαιναν πιθανότατα μια μείωση κεφαλαίου, ή τουλάχιστον μια στάση για τα κουπόνια σε ορισμένα ομόλογα, καθώς και επί των μερισμάτων. Αυτός είναι ο λόγος που οι επενδυτές στα περισσότερα κατώτερα ομόλογα της Deutsche Bank -γνωστά ως πρόσθετο κεφάλαιο Tier 1- ανησυχούν τόσο όσο και οι επενδυτές ιδίων κεφαλαίων. Και γιατί ο γερμανικός δανειστής εξέδωσε δήλωση αργά τη Δευτέρα σχετικά με την ικανότητά του να συνεχίσει να πληρώνει τοκομερίδια.

Ανέφερε ότι θα έχει υπερ-αρκετά για να πληρώσει τα 350 εκατ. ευρώ σε υφιστάμενα ομόλογα φέτος και του χρόνου. Η Deutsche Bank πρόσθεσε ότι το 2017 τα διαθέσιμα κεφάλαια της θα πρέπει να είναι 7,5 φορές περισσότερα από αυτά τα κουπόνια, πριν υπολογίσει τα κέρδη του τρέχοντος έτους και τις αναμενόμενες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς η τράπεζα θα πρέπει να πουλήσει περισσότερα από αυτά τα ομόλογα.

Για να είμαστε δίκαιοι, η Deutsche Bank έχει πολλά εμπροσθοβαρή έξοδα αναδιάρθρωσης, συμπεριλαμβανομένου και του 1 δις ευρώ από χρεώσεις του 2015. Επίσης, έχει προγραμματίσει σχεδόν 8 δις ευρώ σε νομικά έξοδα. Αυτά είναι πολλά, αλλά εξακολουθούν πιθανόν να υπολείπονται. Πιο πρόσφατα προβλήματα, που σχετίζονται με ξέπλυμα χρήματος στη Ρωσία, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να επιβαρύνουν σημαντικά το λογαριασμό. Η τράπεζα, επίσης, δεν έχει λάβει υπόψη το εθνικά επιβεβλημένο αντικυκλικό πρόσθετο κεφάλαιο που μπορεί να εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια.

Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν πει ότι η Deutsche Bank πρέπει να πληροί τον Δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων του Tier 1 στο 10,75% αυτό το έτος, το οποίο ανέρχεται σε 12,25% από την έναρξη του 2019 και αυτό χωρίς κανένα αντικυκλικό πρόσθετο. Τα σχέδια της τράπεζας το θέτουν τουλάχιστον στο 12,5% κατά την έναρξη του 2019.

Ο Cryan μπορεί να έχει δίκιο υποστηρίζοντας ότι αφού η Deutsche Bank εδώ και χρόνια προσφέρει στους επενδυτές χαμηλότερες αποδόσεις από τους αντιπάλους της, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι περισσότερα ίδια κεφάλαια. Πραγματικά, χρειάζεται λιγότερα περιουσιακά στοιχεία-σκουπίδια. Αλλά ο δρόμος για καλύτερους κεφαλαιακούς δείκτες και επιστροφές φαίνεται ύπουλος. Κάθε παράβαση των απαιτήσεων των κοινών ιδίων κεφαλαίων κατά τη διαδρομή θα μειώσει αυτό που θα επιτρέπεται να διανείμει σε μερίσματα, μπόνους και κουπόνια για κατώτερα ομόλογα. Αυτό είναι μια ριψοκίνδυνη πράξη που θα συνεχίσει να τεντώνει τα νεύρα των επενδυτών.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα