Stratfor: Πολιτική αστάθεια στο Βερολίνο λόγω της ελληνικής κρίσης

21:48 1/4/2015 - Πηγή: Antinews

Το πρόβλημα της οικονομικής δυστοκίας στην Αθήνα άρχισε να προκαλεί πολιτικούς τριγμούς στο Βερολίνο, που επανεμφανίστηκαν με φωνές συντηρητικών κύκλων της γερμανικής πολιτικής σκηνής για επιβολή ενός άμεσου Grexit από την Ευρωζώνη. Η προσπάθεια της Καγκελάριου Μέρκελ να διασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα συχνά καταλήγει να αναιρεί μέρος της

υπόσχεσής της στην γερμανική κοινή γνώμη πως τα συμφέροντα της χώρας θα εξακολουθήσουν να προωθούνται στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η Αθήνα προσπαθεί τις τελευταίες μέρες να ολοκληρώσει την συμφωνία-γέφυρα τετράμηνης διάρκειας μέσα από την οποία θα ολοκληρωθεί η υφιστάμενη δανειακή σύμβαση. Τον Ιούνιο, ωστόσο, το Βερολίνο θα αναγκαστεί να συνομιλήσει με την ελληνική κυβέρνηση από το μηδέν, για την πιθανότητα νέου δανεισμού από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το θέμα αυτό θα προκαλέσει αδιαμφισβήτητα νέες τριβές μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και θα οξύνει περαιτέρω την οικονομική αστάθεια στην περιοχή, ενώ θα μειώσει κι άλλο την συναλλαγματική δύναμη του ενιαίου νομίσματος.

Η ελληνική κρίση στην γερμανική Μπούντεσταγκ

Η παραίτηση την Τρίτη του μέλους του γερμανικού κοινοβουλίου και αντιπροέδρου των Βαυαρών Χριστιανοδημοκρατών (CSU), Πέτερ Γκαουβάιλερ αποδεικνύει την επιρροή της ελληνικής κρίσης στην γερμανική πολιτική σκηνή. Στη δήλωσή του ο Γκαουβάιλερ διεμήνυσε πως αποχώρησε και από τις δύο θέσεις του κατηγορώντας την ανοχή του Βερολίνου στα διπλωματικά παιχνίδια της Αθήνας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γκαουβάιλερ ψήφισε κατά της επέκτασης του υπάρχοντος προγράμματος για τέσσερις μήνες τον περασμένο Φεβρουάριο στο γερμανικό κοινοβούλιο ισχυριζόμενος πως η νεο-εκλεγείσα κυβέρνηση της Ελλάδος δεν δείχνει πρόθυμη να υιοθετήσει οικονομικές αλλαγές στο πρόγραμμά της. Η τετράμηνη παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης της Ελλάδος πέρασε στη Μπούντεσταγκ, το γερμανικό κοινοβούλιο, στις 27 Φεβρουαρίου. Σε αυτή την ψηφοφορία 542 από τους 630 βουλευτές επικύρωσαν την προαναφερθείσα συμφωνία. Παρόλα αυτά, εικοσι-εννέα μέλη του κυβερνητικού σχηματισμού απείχαν ή καταψήφισαν την συμφωνία, αμφισβητώντας ανοικτά την επικυριαρχία της Καγκελαρίου Μέρκελ. Όσον αφορά τον ίδιο τον Γκαουβάιλερ, είναι γνωστός στην γερμανική πολιτική σκηνή για τις επαναστατικές απόψεις του στα θέματα Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Παραδείγματος χάριν, απείχε από τις ψηφοφορίες της Μπούντεσταγκ για τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες του Μάαστριχτ το 1992 και της Λισσαβώνας το 2008. Τέλος, έχει επίσης αντιταχθεί σε όλες τις δανειακές συμβάσεις της Ευρωζώνης και έχει επικρίνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αλόγιστη αγορά διακρατικών ομολόγων.

Το πρόβλημα όμως με την παραίτηση του Γκαουβάιλερ αυτή την φορά υποδηλώνει το εύρος της ζημιάς που έχει προκαλέσει η ελληνική κρίση στην γερμανική πολιτικο-οικονομική ζωή. Με διαφορετικά επιχειρήματα θεσμοί της γερμανικής ελίτ όπως η ομοσπονδιακή τράπεζα Μπούντεσμπανκ και το ακραίο πολιτικό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» έχουν διαμηνύσει πως το Βερολίνο φαντάζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση βασισμένη σε άλλα πρότυπα και όχι ως μια ένωση ανόμοιων σε οικονομικά μεγέθη κρατών, όπου ο πλούσιος βορράς θα χρηματοδοτεί στο άπειρο τις αδύναμες οικονομίες της Μεσογείου. Η προοπτική λοιπόν της μελλοντικής εξόδου της Γερμανίας από την Ευρωζώνη, ένα αντίστοιχο Deutschexit, δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για ομοφωνία στο εσωτερικό

Η Αθήνα από την πλευρά της σε αγαστή συνεργασία με τα κλιμάκια των τριών θεσμών προσπαθεί να καταρτίσει μια λίστα στοχευμένων μέτρων τα οποία θα της επιτρέψουν να εκταμιεύσει μέρος της τελευταίας δόσης του δευτέρου σχεδίου διάσωσης μέσα στις πρώτες μέρες του Απριλίου. Οι ελληνικές αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο να αποπληρώσουν τη δόση ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν τις 9 Απριλίου.

Εν τω μεταξύ, ενδοκυβερνητικούς τριγμούς προκάλεσε στην νεο-εκλεγείσα κυβέρνηση της Αθήνας η σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης στην κοινοβουλευτική συζήτηση της 31ης Μαρτίου με φόντο τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς εταίρους. Η συζήτηση έληξε σε τεταμένο κλίμα και ανέδειξε τις εγγενείς αδυναμίες της νεο-εκλεγείσας κυβέρνησης να θεσπίσει μια ενιαία στρατηγική για τις διαπραγματεύσεις του επερχόμενου Ιουνίου.

Ο ρόλος της γεωπολιτικής

Το Βερολίνο θέλει να διασφαλίσει τον εγκλωβισμό της Ελλάδας στους κύκλους της Ευρωζώνης, εξαιτίας κυρίως της γεωπολιτικής διάστασης του θέματος. Η νομισματική ένωση της Ευρωζώνης από την κρίση χρέους το 2008 και έπειτα έχει αδιαμφισβήτητα περάσει στην γερμανική σφαίρα επιρροής. Οι φόβοι της γερμανίδας καγκελαρίου συνοψίζονται στην ενδεχόμενη διάλυση της οικονομικής και πολιτικής ένωσης της Ευρώπης, η οποία θα επακολουθήσει ως φυσικό επόμενο μετά την έξοδο της Ελλάδος από το ενιαίο νόμισμα. Ο φόβος αυτός υπερσκελίζει προς το παρόν τις φωνές σύγκρουσης και στα δύο κοινοβούλια, όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σε ποια κατάσταση και με ποιες προθέσεις θα εισέλθουν οι δύο χώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον προσεχή Ιούνιο.

Επομένως, το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την στιγμή είναι πως και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι διαφωνούν. Η νεο-εκλεγείσα κυβέρνηση της Αθήνας έχει υποσχεθεί την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους μέσα στα πλαίσια της Ευρωζώνης, όμως κάθε μέρα που περνάει η οικονομική δυσπραγία της χώρας δυσκολεύει όλο και περισσότερο την επίτευξη και των δύο στόχων. Η γερμανική κυβέρνηση από την άλλη, θέλει να διαφυλάξει την ταυτότητα της Ευρωζώνης στην σημερινή της μορφή, με το δόγμα της λιτότητας να εξακολουθεί να κατέχει σημαίνοντα ρόλο στην ένωση. Το πρόβλημα ωστόσο εντοπίζεται στους τρόπους τους οποίους η Καγκελάριος Μέρκελ θα υιοθετήσει για να ηρεμήσει τις αυξανόμενες φωνές μέσα στην Μπούντεσταγκ για Grexit και θα υποσχεθεί παράλληλα πως μια πιθανή παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ δεν θα ακουμπήσει τα χρήματα των γερμανών φορολογουμένων. Το μέλλον συνεπώς προβλέπεται δυσοίωνο για την διατήρηση της Ευρωζώνης στην σημερινή της μορφή, ιδιαιτέρως μετά τον προσεχή Ιούνιο.

Πηγή: Stratfor

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα