Reuters: "Υψηλά μη βιώσιμο" το ελληνικό χρέος κατά το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να προχωρήσουν σε ουσιαστική ελάφρυνση χρέους της Αθήνας, το οποίο θεωρεί ότι παραμένει "υψηλά μη βιώσιμο", σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters,

το οποίο επικαλείται υπόμνημα του ΔΝΤ.

Νωρίτερα την Τρίτη, η Ελλάδα και οι εκπρόσωποι των δανειστών διέκοψαν τις συνομιλίες για την κρίσιμη αξιολόγηση του πακέτου διάσωσης, κυρίως λόγω της ρήξης μεταξύ των δανειστών για το προβλεπόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρι το 2018 και λόγω της αντίστασης της Αθήνας να προχωρήσει σε αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Οι διαπραγματεύσεις πρόκειται να συνεχιστούν μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον στην οποία οι δανειστές αναμένεται να συζητήσουν για τις μεταρρυθμίσεις αλλά και το χρέος. Παρόντες στη Σύνοδο θα είναι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ότι δεν βλέπει καμία ανάγκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

"Παρά τη γενναία επίσημη χρηματοδότηση και τα περαιτέρω μεταρρυθμιστικά σχέδια, η δυναμική του χρέους προβλέπεται υψηλά μη βιώσιμη", αναφέρει στο υπόμνημα το ΔΝΤ. "Για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμιστικές μας προσπάθειες, απαιτείται αποφασιστική παρέμβαση από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, για περαιτέρω αποφασιστική, επίσημη ελάφρυνση του χρέους".

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αναμένουν η Ελλάδα να έχει ένα φορολογικό έλλειμμα που ισοδυναμεί με 3% της οικονομικής παραγωγής το 2018, ενώ το ΔΝΤ προβλέπει ένα έλλειμμα 4,5%. Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν επίσης ότι η Αθήνα μπορεί να φτάσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, όπως ήταν ο στόχος στο τελευταίο πακέτο διάσωσης. Αλλά το υπόμνημα του ΔΝΤ, το οποίο συντάχθηκε κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, προβλέπει ένα πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 0,5% αυτό το έτος, ένα πλεόνασμα 0,25% το 2017 και πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 1,5 % το 2018. Αναφέρει ότι τα στοιχεία αυτά αντικατοπτρίζουν την μεταρρυθμιστική κόπωση μετά από πέντε χρόνια προσαρμογές και κοινωνικές πιέσεις στην Ελλάδα λόγω της υψηλής ανεργίας, η οποία ανήλθε σε 24,4% τον Ιανουάριο. Το υπόμνημα προβλέπει επίσης μέσο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 1,25% μακροπρόθεσμα, ένα ποσοστό που είναι χαμηλότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη.

Οι στόχοι, που χαρακτηρίζονται "φιλόδοξοι, ωστόσο ρεαλιστικοί", θα μπορούσαν να ενισχυθούν με την εφαρμογή των μέτρων που θα έφερναν ένα ισοδύναμο 2,5 % του ΑΕΠ μέχρι το 2018, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, του φόρου εισοδήματος, του φόρου προστιθέμενης αξίας και του μισθολογικού κόστους του δημόσιου τομέα. Οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό που αναφέρονται στο μνημόνιο του ΔΝΤ περιλαμβάνουν τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, την αλλαγή της βάσης εισφορών από το πλασματικό στο πραγματικό εισόδημα για τους αυτοαπασχολούμενους, τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης στα 345 ευρώ τον μήνα μετά από 15 έτη εισφορών και στα 384 ευρώ το μήνα, μετά από 20 χρόνια εισφορών.

Για να αντιμετωπίσει περαιτέρω τα ελλείμματα των συνταξιοδοτικών ταμείων, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα που αντιστοιχούν σε άλλο ένα 0,5% του ΑΕΠ, αλλά χωρίς επιπλέον περικοπές στις κύριες συντάξεις της, που θα μπορούσαν να παγώσουν από το νόμο, αναφέρει το ΔΝΤ. Η αριστερή κυβέρνηση της χώρας, που επανεκλέχθηκε τον Σεπτέμβρη υποσχόμενη να μετριάσει τις αρνητικές συνέπειες της λιτότητας και έχει μία εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν θέλει να βλάψει άλλο τους 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχους της χώρας που έχουν δει τις μηνιαίες αποδοχές τους να κόβονται 11 φορές από το 2010, σχολιάζει το Reuters.

Η αναπροσαρμογή του φόρου εισοδήματος και η μείωση του αφορολόγητου ορίου είναι δύο ακόμα θέματα που συζητήθηκαν. Ελλάδα και δανειστές συζητούν την απελευθέρωση της αγοράς δανείων ως μέρος των μέτρων για να μειωθεί ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Αθήνα θα τροποποιήσει τη νομοθεσία της για να επιτρέψει την πώληση των μη εξυπηρετούμενων και την εκτέλεση τραπεζικών δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα "ελεύθερα και άμεσα", αναφέρει το υπόμνημα.

Η νομοθεσία που σχετίζεται με αυτά τα μέτρα θα πρέπει να περάσει πριν το 2017 και να εφαρμοστεί σταδιακά, αναφέρει το ΔΝΤ. Η Αθήνα πιθανότατα θα χρειαστεί να υποβάλλει ένα συμπληρωματικό προϋπολογισμό αυτό το έτος. Η Αθήνα από την πλευρά της ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υποβάλλει στη Βουλή νόμο για τις συντάξεις και τον φόρο εισοδήματος.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα