Politico για τη συμφωνία: "Ίσα-ίσα για να παραμείνει το ΔΝΤ…"

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης νωρίς την Τετάρτη συμφώνησαν σε ένα νέο σύνολο μέτρων χρηματοδότησης για την Ελλάδα, που ήταν πιο τολμηρά από τις προβλέψεις, αλλά παρ' όλα αυτά απέχουν πολύ από τα ριζοσπαστικά μέτρα που απαιτούνται για να μπει η Αθήνα σε μια υγιή οικονομική πορεία. Μία από τις σημαντικότερες συνέπειες

του πακέτου θα είναι να συνεχίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, αφού οι υπουργοί του Eurogroup συμφώνησαν για τις αρχικές λεπτομέρειες ενός προγράμματος ελάφρυνσης του χρέους για τη χώρα που έχει ξεμείνει από ταμειακά διαθέσιμα.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών έπειτα από 11 ώρες συνεδρίασης, χαρακτηρίστηκε ένα "σημαντικό βήμα" από τον πρόεδρο του Eurogroup και Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αλλά το μόνο βέβαιο αποτέλεσμα είναι ότι θα επιτρέψει στην Ελλάδα να καλύψει τις πληρωμές που οφείλει αυτό το καλοκαίρι, χάρη στην πρώτη εκταμίευση της δόσης των 7,5 δις ευρώ τον επόμενο μήνα.

Από εκεί και πέρα, έξι χρόνια αφού η ελληνική κρίση χρέους κλόνισε την ευρωζώνη συθέμελα, η συμφωνία του Eurogroup μπορεί και πάλι να θεωρηθεί ως ένας μπερδεμένος συμβιβασμός, που έχει στόχο ως επί το πλείστον το να κερδηθεί χρόνος. Για άλλη μια φορά, μπορεί να επικριθεί, επειδή αγνόησε τις ριζικές αποφάσεις που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να σταθεί σε μια πιο στέρεα βάση. Και για άλλη μια φορά, θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα κυνικό τέχνασμα για να αποφύγουν αυτές τις αποφάσεις, λόγω της εκλογικής πολιτικής: σε αυτή την περίπτωση, την αναβολή των μεγάλων επιλογών για μετά τις γερμανικές εκλογές το 2017.

Παρόλα αυτά, η συμφωνία είναι καλύτερη για την Ελλάδα από ό,τι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε να περιμένει μόλις πριν από δύο ημέρες. Σε αντίθεση με τις περισσότερες προσδοκίες, παρέχει τα πρώτα βήματα μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να παραμείνει το ΔΝΤ στη διάσωση της χώρας.

Η προσπάθεια ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να πλαισιώνεται από ένα συνολικό ανώτατο όριο εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας. Οι "ακαθάριστες οικονομικές ανάγκες" της Ελλάδας θα παραμείνουν κάτω από το 15 τοις εκατό του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμη βάση και 20 τοις εκατό στη συνέχεια, δήλωσε το Eurogroup. Αυτό ήταν ένα βασικό αίτημα του ΔΝΤ, το οποίο θεωρητικά δεν μπορεί να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα που δεν δείχνει μια σαφή πορεία βιωσιμότητας του χρέους για τη δικαιούχο χώρα. Αυτό θα γίνει για πρώτη φορά από τη βραχυπρόθεσμη αναδιάρθρωση των δανείων της χώρας.

Θα ακολουθήσουν περισσότερα μέτρα μεσοπρόθεσμα, εάν η αναθεώρηση "δείξει ότι χρειάζονται". Μακροπρόθεσμα, "το Eurogroup είναι πεπεισμένο ότι η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας σχετικά με τα κύρια χαρακτηριστικά για τα μέτρα του χρέους ... θα φέρει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη πορεία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και θα διευκολύνει τη σταδιακή επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές".

Ή, όπως το έθεσε ο Ντάισελμπλουμ: Οι πιστωτές επέλεξε να "μην ποσοτικοποιήσουν" τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Το σχέδιο συνολικά δείχνει πρόοδο σε σχέση με την απλή αρχή της ελάφρυνσης του χρέους που υποσχέθηκαν επισήμως στην Ελλάδα το περασμένο έτος, ως μέρος της συμφωνίας για τα σκληρά μέτρα λιτότητας για να κλειδώσει το τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας. Τα πρώτα στοιχεία θα επιτρέψουν στη διοίκηση του ΔΝΤ να προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος την παραμονή του στην ελληνική διάσωση.

Η έγκριση του διοικητικού συμβουλίου, αν και η Διευθύνουσα Σύμβουλος Κριστίν Λαγκάρντ συνιστά τη συμφωνία, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ωστόσο. Όπως δήλωσε το Eurogroup, "η πιθανή ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να παραδοθεί στο τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2018" (μετάφραση: μετά από τις σημαντικές εκλογές στη Γερμανία και στη Γαλλία).

Η ένταση μεταξύ του ΔΝΤ - που "κάηκε" από τις προηγούμενες αισιόδοξες προβλέψεις για το ελληνικό χρέος και μετάνιωσε που παρέκαμψε τους κανόνες του για να εμπλακεί στην κρίση της ευρωζώνης- και της Γερμανίας, παραμένει άθικτη. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανάσανε με ανακούφιση που δεν θα πρέπει να παρουσιάσει ένα σοβαρό ελληνικό σχέδιο μείωσης του χρέους στην Bundestag. Και όπως ο ίδιος επιθυμούσε, το ΔΝΤ εξακολουθεί να συμμετέχει στο ελληνικό σχέδιο διάσωσης.

Έτσι, με αυτά τα δεδομένα, οι παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές επέτρεψαν μία ακόμα καθυστέρηση. Αλλά οι υποθέσεις πίσω από το σενάριο παραμένουν πιο εύθραυστες από ποτέ - κυρίως ο στόχος για πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5 τοις εκατό του ΑΕΠ που επιβλήθηκε στην Αθήνα, αλλά θεωρείται "περιττός" από το ΔΝΤ. Φυσικά, ο στόχος μπορεί να αναθεωρηθεί στο μέλλον - μετά το 2018, βέβαια, όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ.

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα