Ισπανία: Εν όψει των κρίσιμων εκλογών στις 26 Ιουνίου

Ο Μαριάνο Ραχόι έχει ένα σχέδιο για να κερδίσει μια άλλη θητεία ως πρωθυπουργός: ποντάρει στον φόβο για το ακροαριστερό Podemos. Στις εκλογές του Δεκεμβρίου, ο Ραχόι ήρθε πρώτος, αλλά έχασε την πλειοψηφία του, προκαλώντας πολιτικό αδιέξοδο καθώς δεν δημιουργήθηκε κανένας κυβερνητικός συνασπισμός, οδηγώντας στις πρώτες επαναληπτικές εκλογές της σύγχρονης ιστορίας στην Ισπανία, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 26 Ιουνίου.

Τώρα

θέλει να κερδίσει ξανά τους συντηρητικούς που αυτομόλησαν στους Ciudadanos, το φιλο-επιχειρηματικό κόμμα που ήρθε τέταρτο μετά το ΡΡ, τους Σοσιαλιστές και το Podemos. Από τις εκλογές του Δεκεμβρίου, το Podemos έχει σφυρηλατήσει μια εκλογική συμμαχία με τον Αλμπέρτο Γκαρσόν, ηγέτης της κομμουνιστικής Ενωμένης Αριστεράς που θα μπορούσε να ωθήσει το PSOE στην τρίτη θέση. "Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο σταυροδρόμι", λέει ο Ραχόι σε ένα νέο βίντεο της εκστρατείας του που θέτει τον τόνο. Το βίντεο έρχεται σε αντίθεση με "την ελπίδα μιας μετριοπαθούς Ισπανίας", με την εμφάνιση μιας "εξτρεμιστικής εναλλακτικής λύσης", η οποία, λέει ο Ραχόι, αποτελεί απειλή για την εθνική ενότητα, τη συνταγματική δημοκρατία και την οικονομική πρόοδο της Ισπανίας. "Αν δεν θέλουμε το Podemos να κυβερνήσει τη χώρα, το PP είναι η χρήσιμη ψήφος" δήλωσε ο Πάμπλο Κασάδο, ένας από τους επικεφαλής της επικοινωνίας του κόμματος.

Η αλλαγή στρατηγικής είναι άσχημα νέα για τον Σάντσες και τους Σοσιαλιστές του, καθώς αγωνίζονται για προσοχή την οποία έχουν μονοπωλήσει η αριστερά και η δεξιά. Στην εκστρατεία του περασμένου έτους, ο Σάντσες ήταν ο μόνος υποψήφιος που είχε την ευκαιρία να συζητήσει απευθείας με τον Ραχόι. Αυτή τη φορά, ο μη χαρισματικός εν ενεργεία πρωθυπουργός αναμένεται να δεχτεί μόνο ένα τετραπλό ντμπέιτ- αν δεχθεί κάποιο.

Το Podemos, αντίθετα, έχει υποδεχθεί θερμά τη συγκρουσιακή αφήγηση του Ραχόι. Το κόμμα αντι-λιτότητας ιδρύθηκε το 2014 από μερικούς καλούς χειριστές των ΜΜΕ, σκληροπυρηνικούς αριστερούς καθηγητές πολιτικής, που βρήκαν πρόσφορο έδαφος σε μια οικονομική κρίση που έκανε έναν στους τέσσερις Ισπανούς εργαζόμενους άνεργο.

Κατά τις πρώτες ημέρες, υποστήριξε τη χρεοκοπία για το αυξανόμενο δημόσιο χρέος της Ισπανίας και ένα κράτος που θα παρέχει βασικό εισόδημα σε κάθε πολίτη. Ορισμένες από τις προτάσεις του έχουν γίνει πιο ήπιες, αλλά εξακολουθεί να αψηφά τα προβλεπόμενα από την ΕΕ μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται από τον Ραχόι.

Τακτική ψήφος

Η πολωτική στρατηγική θα μπορούσε να ωφελήσει τόσο το PP όσο και το Podemos, απεικονίζοντας τους ως τις μόνες εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες θα προσελκύσουν ψήφους από το Ciudadanos και το PSOE, σχολιάζει ο Λουίς Οριόλς, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Carlos III της Μαδρίτης. Μια δημοσκόπηση της Metroscopia που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα El País της Κυριακής έδειξε ότι η υποστήριξη στο ΡΡ θα ανέλθει σε 29,9 τοις εκατό από 28,7 τοις εκατό στις εκλογές του Δεκεμβρίου, φέρνοντας το συνασπισμό Podemos-IU δεύτερο με 23,2 τοις εκατό στην πρόθεση ψήφου, ενώ οι Σοσιαλιστές είχαν πτώση στο 20,2 τοις εκατό από 22 τοις εκατό στις τελευταίες εκλογές. Το Ciudadanos, στην τέταρτη θέση, ανήλθε σε 15,5 τοις εκατό από 13,9.

Η Metroscopia προβλέπει επίσης χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής του 68 τοις εκατό, έναντι 73 τοις εκατό το Δεκέμβριο. Αυτό αναμένεται ευρέως να βοηθήσει το PP, του οποίου οι πιστοί ηλικιωμένοι ψηφοφόροι είναι στατιστικά πιο πιθανό να προσέλθουν στις κάλπες. Ο πολιτικός σύμβουλος Χοσέ Ραμόν Κάσο υποστηρίζει ότι οι συντηρητικοί "ξέρουν ότι μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από την αποχή". "Το PP θα παίξει την κάρτα φόβου, αλλά χωρίς πολύ θόρυβο ή διαμάχη, προσπαθώντας να κινητοποιήσει τους δικούς του υποστηρικτές και όχι της Αριστεράς", είπε.

Το ερώτημα είναι αν αυτές οι αλλαγές μπορούν να σπάσουν το αδιέξοδο μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, οι οποίες έχουν πλέον πολύ παρόμοια θέση στο κοινοβούλιο, με το PP και το Ciudadanos μαζί να συγκεντρώνουν 163 έδρες και το PSOE μαζί με το Podemos και την Ενωτική Αριστερά 161 έδρες. Στη διένεξη μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, κανένα μπλοκ δεν ήταν σε θέση να ξεπεράσει τις αντιπαλότητες μεταξύ των κομμάτων και να δημιουργήσει πλειοψηφία.

Ωστόσο, η νέα άκρα αριστερά συμμαχία Podemos και IU έχει τη δυνατότητα να σπάσει το αδιέξοδο. Αν αυτά τα δύο κόμματα είχαν κατέβει μαζί το Δεκέμβριο, ο αριστερός συνασπισμός - συμπεριλαμβανομένου του PSOE - θα είχε λάβει από κοινού 173 βουλευτές στο Κογκρέσο, πολύ κοντά στις 176 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο βασικός στόχος του Ραχόι είναι ένας κυβερνών συνασπισμός ΡΡ και Ciudadanos. Αν δεν γίνει αυτό, θέλει να δει τους Σοσιαλιστές να ταπεινώνονται στην τρίτη θέση και να αναγκαστούν να επιλέξουν μεταξύ μιας συνεργασίας με το Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας ή ενός συνασπισμού με τους συντηρητικούς, σε έναν μεγάλο συνασπισμό σε γερμανικό στιλ.

Σε μια προσπάθεια να σταματήσει τον αριστερό αντίπαλό του από το να εκμεταλλευτεί τις τακτικές ψήφους των Σοσιαλιστών, ο Σάντσες δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Podemos ποτέ δεν θα τον αφήσει να είναι επικεφαλής ενός συνασπισμού της κεντροαριστεράς που συνδυάζει και τα δύο κόμματα, λέγοντας σε δημοσιογράφους: "Αν εξαρτώμαι από τον Ιγκλέσιας, ποτέ δεν θα γίνω πρωθυπουργός". "Το PP θα προτιμούσε να δει το PSOE να αποδυναμώνεται, έτσι ώστε να δεχτεί έναν μεγάλο συνασπισμό" δήλωσε ο Οριόλς.

Ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός Φελίπε Γκονζάλες πίεσε το PSOE να διευκολύνει μια κυβέρνηση υπό τον Ραχόι μετά τις τελευταίες ασαφείς εκλογές, ενώ ο πρώην ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς Χούλιο Ανγκίτα - ένας σημαντικός υποκινητής της συμμαχίας με το Podemos - είπε ότι πιστεύει πως κάποιο είδος "μεγάλου συνασπισμού" είναι σχεδόν αναπόφευκτο μετά τον Ιούνιο.

Για τον πολιτικό σύμβουλο Κάσο, ωστόσο, αν το Podemos κάνει περάσει το PSOE και σταθεροποιήσει την δύναμή του στην Αριστερά, ο Σάντσες δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να στέψει τον Ιγκλέσιας πρωθυπουργό. "Οι ψηφοφόροι του PSOE δεν θα καταλάβουν καμία άλλη επιλογή", είπε, εξηγώντας ότι η εχθρότητα μεταξύ των Σοσιαλιστών ψηφοφόρων προς το ΡΡ είναι πολύ ισχυρή.

Ρευστή κατάσταση

Οι επικριτές του Ραχόι υποστηρίζουν ότι παίζει με τη φωτιά, ενθαρρύνοντας ένα αντικαθεστωτικό κόμμα για χάρη της δικής του πολιτικής επιβίωσης. "Η άνοδος του Podemos είναι βολική για το PP, αλλά είναι αρνητική για την Ισπανία" λέει ο Χοσέ Μανουέλ Βιγέγκας, ηγέτης της εκστρατείας του Ciudadanos. "Το PP ενδιαφέρεται περισσότερο για τους βραχυπρόθεσμους στόχους του παρά για το μέλλον της χώρας".

Η νέα στρατηγική του Ραχόι εμπνέεται από την εκστρατεία του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον το 2015, όταν προειδοποίησε εναντίον ενός "εφιαλτικού" συνασπισμού μεταξύ Εργατικών και Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας. Ο στόχος του είναι να κερδίσει πίσω τουλάχιστον περί τα 3,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους που το κόμμα έχασε τον Δεκέμβριο, είτε επειδή έμειναν στο σπίτι είτε επειδή επέλεξαν το Ciudadanos.

Το αποτέλεσμα παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο. Μερικές χιλιάδες ψήφοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο ισπανικό εκλογικό σύστημα που βασίζεται στην επαρχία. Με 52 εκλογικές περιφέρειες σε όλη τη χώρα, και καθεμιά να εκλέγει διαφορετικό αριθμό βουλευτών ανάλογα με τον πληθυσμό της, οι αγροτικές περιοχές υπερεκπροσωπούνται. Τον Δεκέμβριο, η διαφορά ήταν τόσο μικρή σε 17 από αυτές τις περιοχές που η τελευταία κάθισμα διατέθηκε με διαφορά μικρότερη του 1 τοις εκατό των ψήφων.

Στη νότια Ανδαλουσία της Ισπανίας, την περιοχή με τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο, πέντε από τις οκτώ επαρχίες κατέληξαν σε παρόμοια κατάσταση το Δεκέμβριο. Αν το Podemos και η Ενωμένη Αριστερά κατέβουν μαζί, το PP θα έχει χάσει δύο έδρες, στη Γρανάδα και τη Μάλαγα. Η Πατρίσια Ναβάρο, επικεφαλής της ομάδας εκστρατείας του ΡΡ στην Ανδαλουσία, υποστήριξε ότι πολλοί άνθρωποι που αυτομόλησαν στο Ciudadanos τον Δεκέμβριο θα επιστρέψουν "στο μαντρί". Το κόμμα θα προσπαθήσει επίσης να κινητοποιήσει τους παραδοσιακά συντηρητικούς, οι οποίοι δεν ψήφισαν την τελευταία φορά. Δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, είπε: "Η κατάσταση είναι πιο ρευστή από ό,τι θεωρούν οι άνθρωποι".

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα