OHE: Ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στην Ευρώπη το 2015

Περίπου 140.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη τον Νοέμβριο, αριθμός πολύ μικρότερος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά οι αριθμοί παραμένουν πολύ υψηλοί και θα μπορούσαν να φθάσουν το 1 εκατομμύριο για το 2015, σύμφωνα με την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ.

Μετά από μια σύντομη ανάπαυλα, λόγω θαλασσοταραχής, οι αριθμοί αυξήθηκαν και πάλι, με περίπου 5.201 να φτάνουν στα ελληνικά νησιά τη Δευτέρα. "Τον μήνα Νοέμβριο είναι η πρώτη φορά φέτος που φαίνεται μια μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο"

δήλωσε ο William Spindler της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σε συνέντευξη Τύπου. Περίπου 220.000 καταγράφηκαν τον Οκτώβριο. "Οι λόγοι για την επιβράδυνση του αριθμού των αφίξεων έχουν να κάνουν με τις κλιματικές συνθήκες στο Αιγαίο, αλλά και την καταστολή του λαθρεμπορίου από τις τουρκικές αρχές".

Μέχρι στιγμής, 886.662 άνθρωποι που αναζητούν ασφάλεια έχουν φθάσει στις ακτές της Ευρώπης αυτό το έτος, περίπου τέσσερις φορές περισσότεροι από όλο το 2014, είπε. Οι μισοί από εκείνους που φθάνουν είναι Σύροι. Η συντριπτική πλειοψηφία φτάνει στην Ευρώπη από τη θάλασσα. "Είναι ρεαλιστικό να πούμε ότι ο αριθμός θα μπορούσε να φθάσει το 1 εκατομμύριο μέχρι το τέλος του έτους", δήλωσε ο Spindler. Οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν σήμερα πάνω από το ήμισυ των προσφύγων και των μεταναστών, το 52 τοις εκατό για την ακρίβεια, ανέφερε η UNICEF και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Το Σάββατο, σημειώθηκαν επεισόδια στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα από τους απελπισμένους μετανάστες που έχουν "κολλήσει" εκεί και οι οποίοι απαιτούν τη διέλευση προς τη Δυτική Ευρώπη, καθώς οι στρατιώτες άρχισαν να στήνουν έναν σιδερένιο φράκτη. Μόνο Σύριοι, Ιρακινοί και Αφγανοί επιτρέπεται να περάσουν. Εκατοντάδες παιδιά είναι μεταξύ εκείνων που παγιδεύτηκαν, ζώντας σε άθλιες συνθήκες, ανάμεσά τους υπήκοοι του Λιβάνου, του Πακιστάν, του Ιράν και του Μπαγκλαντές.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα