O Τραμπ προειδοποιεί και τη Βόρεια Κορέα, ενώ πιέζει την Κίνα

Ο αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα "ψάχνει για φασαρίες" την Τρίτη, προειδοποιώντας την Κίνα ότι οι ΗΠΑ "θα λύσουν το πρόβλημα χωρίς αυτούς", εάν η Κίνα δεν πιέσει την Βόρειο Κορέα για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της.

Σε μια σειρά από tweets την Τρίτη το πρωί, ο Τραμπ "εξήγησε" στον ηγέτη της Κίνας ότι "μια εμπορική συμφωνία

με τις ΗΠΑ θα είναι πολύ καλύτερη γι 'αυτούς, αν λύσουν το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας!"
Ο Τραμπ έκανε τις παρατηρήσεις λίγες ώρες αφού η Βόρεια Κορέα υποσχέθηκε μια σκληρή απάντηση σε οποιαδήποτε στρατιωτική κίνηση που θα μπορούσε να ακολουθήσει την απόφαση των ΗΠΑ να στείλει το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson και μία ομάδα μάχης στα ύδατα ανοικτά της χερσονήσου της Κορέας. Οι εντάσεις στη χερσόνησο είναι υψηλές καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νότιας Κορέας και ενώ η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πρόσφατα βαλλιστικούς πυραύλους. Η Πιονγκγιάνγκ βλέπει τους ετήσιους ελιγμούς σαν πρόβα τζενεράλε για την εισβολή, ενώ πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας παραβιάζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. "Οι ΗΠΑ θα είναι εντελώς υπεύθυνες για τις καταστροφικές συνέπειες που θα συνεπάγονται οι εξωφρενικές ενέργειές της", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το κρατικό κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα σχόλια του Τραμπ για την προθυμία των ΗΠΑ να ενεργήσει κατά της Βόρειας Κορέας χωρίς τη βοήθεια της Κίνας, απηχούν αυτά που έκανε νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι η ΗΠΑ είναι έτοιμη να δράσει μόνη της εάν η Κίνα δεν λάβει μια πιο σκληρή στάση εναντίον στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. "Ναι, θα μιλήσουμε για τη Βόρεια Κορέα" δήλωσε ο Τραμπ στην εφημερίδα. "Και η Κίνα έχει μεγάλη επιρροή στην Βόρεια Κορέα. Η Κίνα θα πρέπει είτε να αποφασίσει να μας βοηθήσει με τη Βόρεια Κορέα, είτε να μην το κάνει. Και αν το κάνει αυτό θα είναι πολύ καλό για την Κίνα, ενώ αν δεν το κάνει δεν θα είναι καλό για κανέναν. Αν η Κίνα δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας, θα το κάνουμε εμείς", είπε.
Ο Τραμπ είπε ότι το εμπόριο ήταν το κίνητρο για να συνεργαστεί η Κίνα με τις ΗΠΑ και, επίσης, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χειριστούν "απολύτως" την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα, χωρίς τη βοήθεια της Κίνας.
Η σχέση ΗΠΑ-Κίνας δέχεται πιέσεις εξαιτίας του εμπορίου και της Βόρειας Κορέας, καθώς και των επεκτατικών τάσεων της Κίνας στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ως υποψήφιος, ο Τραμπ κατ 'επανάληψη κατηγόρησε την Κίνα για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που χαρακτήρισε "βιασμό" και "κλοπή". Ο Τραμπ και ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο θέρετρο του Τραμπ Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα.

cbsnews.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα