O Σαμαράς παίρνει πάνω του το παιχνίδι

To βάρος της σωτηρίας της χώρας, της υποβολής του αιτήματος της επιμήκυνσης του προγράμματος σταθερότητας αλλά και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αναλαμβάνει προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς, συνεπικουρούμενος φυσικά από τον Γ. Στουρνάρα.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος μετά την περιπέτεια

με την όρασή του επανέρχεται στους γνωστούς γι αυτόν …φρενήρεις ρυθμούς, καλείται μέσα σε ένα μήνα, τον καυτό Αύγουστο της Ελλάδας, να πάρει πολύ κρίσιμες αποφάσεις, πολλές μάλιστα επώδυνες, να πάει στην Ευρώπη και να πείσει τους ξένους ηγέτες ότι η χώρα αξίζει μιας ευκαιρίας ακόμη και ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν κάνει απίστευτες θυσίες και έχουν ανάγκη μιας μεγάλης ανάσας.

Παράλληλα, μέσα σ’ αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών καλείται να καταθέσει το σχέδιό του και τις εναλλακτικές προτάσεις του για το πακέτο των 11,5 δις ευρώ. Η αρχή θα γίνει από τη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, όπου θα συζητηθούν τα εναλλακτικά σενάρια για μισθούς και συντάξεις, οι προτάσεις θα κατατεθούν στη συνέχεια στους εκπροσώπους των κομμάτων και το τελικό σχέδιο θα δοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς.

Πάντως, είναι διάχυτη η εντύπωση ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί είναι κοντά σε συμφωνία για το πακέτο των 11,5 δις ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν, ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να αναλάβει πιο δυναμικές πρωτοβουλίες καθώς τα προβλήματα είναι πολλά και ο χρόνος έχει λιγοστέψει. Η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας είναι το πρώτο μέλημα του πρωθυπουργού, διότι τότε μόνο θα μπορεί η Ελλάδα να καταθέσει αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου.

Η δυναμική που επιδεικνύει η κυβέρνηση και ειδικά ορισμένοι υπουργοί, είναι και η βασική αιτία που η τρόικα δεν την «κοπάνησε» όπως έκανε με την Ευ. Βενιζέλο πριν από ένα χρόνο. Οι τροικανοί βλέπουν ότι έχουν να κάνουν με σοβαρούς συνομιλητές και με αποφασισμένους πολιτικούς που θέλουν να βάλουν την Ελλάδα πάση θυσία σε ένα πρόγραμμα και να διασώσουν την παραμονή της  στο ευρώ.

Η στάση του Π. Τόμσεν, ο οποίος στη συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα δήλωσε ότι θα μείνει όσο χρειάζεται προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, δείχνει αλλαγή στάσης της τρόικας και από τους ωμούς εκβιασμούς περνά σε μια πιο διαλλακτική στάση, δίνοντας χρόνο στην κυβέρνηση να βρει τα μέτρα και να πάρει τις αποφάσεις που είναι εξαιρετικά δύσκολες, κι αυτό το αντιλαμβάνονται.

Από την άλλη, η συνάντηση των τροικανών με τον Αντ. Σαμαρά τους έδειξε ότι έχουν να κάνουν με αποφασισμένους ανθρώπους, κι όχι με μια κυβέρνηση που δεν ξέρει τι θέλει. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι πρόκειται για κυβέρνηση συνεργασίας. Ο πρωθυπουργός τους παρουσίασε το σχέδιό του για αλλαγή του κλίματος υπέρ της Ελλάδας και για τις πρωτοβουλίες που θα πάρει.

Το πρώτο μήνυμα εστάλη με την Αγροτική τράπεζα και θα ακολουθήσουν κι άλλες κινήσεις υψηλού συμβολισμού.

Για παράδειγμα υπάρχουν σκέψεις για επιτάχυνση των διαδικασιών για τις αποκρατικοποιήσεις του ΟΠΑΠ και των Λαχείων αλλά και της αξιοποίησης του Ελληνικού. Κίνηση μείζον

Keywords
Τυχαία Θέματα