"Παιχνίδια" εξουσίας για το υπουργικό Συμβούλιο του Τραμπ

Σύγχυση προκλήθηκε στην ομάδα μετάβασης του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, την Τρίτη, μετά την απότομη αποχώρηση ενός κορυφαίου συμβούλου εθνικής ασφαλείας και εν μέσω συνεχών ερωτήματα για το ρόλο των τριών παιδιών και του γαμπρού του νέου προέδρου. Ο πρώην Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάικ Ρότζερς παραιτήθηκε από την ομάδα μετάβασης του εκλεγέντος Προέδρου, χωρίς εξήγηση, αλλά ρεπορτάζ αποδίδουν την απόφασή του στις "σταλινικές εκκαθαρίσεις".

Αργά την Τρίτη, ο Τραμπ προσπάθησε να παρουσιάσει μια λιγότερο χαοτική εικόνα, τουιτάτορντας ότι η διαδικασία

μετάβασης ήταν "πολύ οργανωμένη". Έγραψε, επίσης, ότι μόνο αυτός ήξερε ποιοι θα ήταν "οι φιναλίστ" - σε μια προσπάθεια που φαίνεται να παρομοιάζει τη διαδικασία με το τηλεοπτικό ριάλιτι "The Apprentice". Μια εβδομάδα μετά την εκλογή του, ο Τραμπ και ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έχουν συνεχή ραντεβού στον Trump Tower στη Νέα Υόρκη προσπαθώντας να συγκροτήσουν τη νέα κυβέρνηση.

Ο Ρότζερς προήδρευσε της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής και είναι ένας πρώην αξιωματικός του στρατού και ειδικός πράκτορας του FBI. Είπε ότι ήταν υπερήφανος για το έργο της ομάδας του στην παραγωγή πολιτικής και προσωπικής καθοδήγησης "σχετικά με τις πολύπλοκες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εθνική ασφάλεια στη σπουδαία χώρα μας". Η αποχώρηση προσφέρει την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι η μετάβαση δεν θα είναι και τόσο εύκολη. Την περασμένη εβδομάδα ο εκλεγμένος πρόεδρος εγκατέλειψε τον επικεφαλής της ομάδας, τον κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι, ο οποίος είναι μπλεγμένος σε σκάνδαλο, και τον αντικατέστησε με τον Πενς.

Το NBC News επικαλέστηκε μια πληγή που ανέφερε ότι ο Ρότζερς ήταν το θύμα μιας "σταλινικής εκκαθάρισης" των ανθρώπων από το περιβάλλον του Κρίστι. "Δύο πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση χαρακτήρισαν την ατμόσφαιρα εκρηκτική και με πολλά πισώπλατα μαχαιρώματα, καθώς οι 'πιστοί' του Τραμπ ετοιμάζονται για τις βασικές θέσεις" ανέφερε το δίκτυο. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι οι οποίοι στο παρελθόν είχαν αποκηρύξει τον Τραμπ, τώρα επιστρέφουν, αλλά όχι πάντα με επιτυχία. Ο Έλιοτ Κοέν, ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου εξωτερικών υπό τον Τζορτζ Μπους, ξεκίνησε μια επίθεση στην προσπάθεια μετάβασης. Όπως έγραψε στο Twitter: "Μετά την συναναστροφή μου με την ομάδα μετάβασης του Τραμπ, άλλαξε η στάση μου: μένω μακριά. Είναι θυμωμένοι, αλαζονικοί και αν ουρλιάξουν "έχασες!" θα είναι άσχημο". Πριν από λίγες ημέρες, ο Κοέν είχε ενθαρρύνει το καχύποπτο Ρεπουμπλικανικό κατεστημένο στην εξωτερική πολιτική να συσπειρωθεί γύρω από τον εκλεγέντα Πρόεδρο.

Προσθέτοντας στην αίσθηση του χάους, τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και το Πεντάγωνο αναφέρουν ότι ακόμα δεν άκουσαν κάτι για τη νέα κυβέρνηση, ενώ πολλές φήμες κυκλοφορούν σχετικά με το αν τα παιδιά του Τραμο- Ντόναλντ Τζούνιορ, Ερικ και Ιβάνκα και ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ- θα επιδιώξουν εκκαθαρίσεις κορυφαίων στελεχών. Ο Κούσνερ λέγεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις αποχωρήσεις των Κρίστι και Ρότζερς. Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο τη Δευτέρα ότι πιστεύει πως ο Τραμπ ήταν πραγματιστής, και όχι ιδεολόγος, και επανέλαβε τη δέσμευσή του για μια ομαλή μετάβαση. Αλλά το Associated Press ανέφερε ότι ο συντονισμός μεταξύ της ομάδας μετάβασης του Τραμπ και του προσωπικού του Λευκού Οίκου είναι σε αναμονή έως ότου η ομάδα του Τραμπ υπογράψει μνημόνιο κατανόησης.

Οι εικασίες για το υπουργικό συμβούλιο εντάθηκαν την Τρίτη. Ο Μπεν Κάρσον, ένας συνταξιούχος νευροχειρουργός και πρώην υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, που λεγόταν ότι θα γίνει υπουργός Υγείας, βγήκε εκτός. "Θέλω να έχω την ελευθερία να εργάζομαι σε πολλά θέματα και να μην βρίσκομαι κολλημένος σε έναν συγκεκριμένο τομέα" είπε ο Κάρσον στην Washington Post, ο οποίος είναι πιο σημαντικός Αφροαμερικάνος υποστηρικτής του Τραμ. Οι New York Times ανέφεραν ότι ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, ένας παλιός φίλος του Τραμπ, είναι φαβορί για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Δεν έχει καμία εμπειρία στον τομέα, πέραν του ότι ήταν σημαντικός υποστηρικτής του πολέμου κατά της τρομοκρατίας μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Όμως, η επιτροπή πολιτικής δράσης Correct the Record ισχυρίστηκε ότι ο 72χρονος Τζουλιάνι είχε μια "μακρά ιστορία επιχειρηματικών δεσμών με τους εχθρούς της Αμερικής". Φέρεται να πληρώθηκε για να υποστηρίξει για λογαριασμό μιας ιρανικής ομάδας αντιφρονούντων που ήταν στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση και εργάστηκε για ένα δικηγορικό γραφείο του οποίου οι πελάτες συμπεριλάμβαναν τον Σαντάμ Χουσεΐν, τον τρομοκράτη Αμπού Νιντάλ και μια πετρελαϊκή εταιρεία που ελεγχόταν από τον τότε πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Όλα αυτά πιθανόν θα τον αμφισβητήσουν αν φτάσει στη Γερουσία για επιβεβαίωση.

Τα παιδιά του Τραμπ θα αναλάβουν τη λειτουργία της επιχείρησής του, ενώ ο ίδιος θα είναι στο Λευκό Οίκο, αυξάνοντας την προοπτική μιας σύγκρουσης συμφερόντων. Απαντώντας στις επικρίσεις ότι ήδη εκμεταλλεύεται τη νέα θέση του για εμπορικούς σκοπούς, ο πρώην γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Άρι Φλέισερ έγραψε: "Δωρεάν συμβουλές: Σταματήστε. Μην το κάνετε αυτό. Η Προεδρία είναι σημαντικότερη από την οικογενειακή επιχείρηση. Απλά να σταματήστε".

Ο Τραμπ, μεγιστάνας, τηλεαστέρας και πολιτικά αρχάριος, έχει μια μακρά ιστορία στο να προκαλεί έντονες αντιδράσεις μεταξύ αντιπάλων, τόσο στις επιχειρήσεις όσο και κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Διόρισε τον Στιβ Μπάνον ως επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής και τον Ράινς Πρίμπους ως επικεφαλής του προσωπικού, μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε πρωτοφανής και απειλεί να δημιουργήσει ανταγωνιστικά κέντρα εξουσίας.

Η συμμετοχή του Μπάνον, προέδρου του ακροδεξιού Breitbart News, προκάλεσε μια εξαγριωμένη αντίδραση από τους προοδευτικούς. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, δήλωσε: "Δεν πρέπει να εξωραΐζουμε την πραγματικότητα ότι ένας λευκός εθνικιστικής διορίστηκε επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στην κυβέρνηση Τραμπ".

Ο αποχωρών ηγέτης της μειοψηφίας της αμερικανικής Γερουσίας Χάρι Ράιντ, την Τρίτη κάλεσε τον πρόεδρο να ανακαλέσει τον διορισμό του Μπάνον, ο οποίος είπε ότι έχει μόνο "εμβαθύνει" τον διχασμό της χώρας μετά τις εκλογές. "Με την τοποθέτηση ενός υπερασπιστή της λευκής υπεροχής δίπλα στο Οβάλ Γραφείο, τι μήνυμα στέλνει ο Τραμπ στο νεαρό κορίτσι που ξύπνησε το πρωί της Τετάρτης στο Ρόουντ Αϊλαντ με το φόβο ότι είναι μια έγχρωμη γυναίκα στην Αμερική;" είπε ο Ράιντ, μιλώντας από τη Γερουσία. Ο Ράιντ

προηγουμένως επιτέθηκε κατά του επιχειρηματία με μια δήλωση σε σκληρή γλώσσα την περασμένη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντας τον εκλεγέντα Πρόεδρο "σεξουαλικό αρπακτικό ο οποίος έχασε τη λαϊκή ψήφο και τροφοδότησε την εκστρατεία του με το φανατισμό και το μίσος".

Σε απάντηση στην κριτική του, η Κελιάν Κόνγουεϊ, πρώην διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και νυν σύμβουλος της ομάδας μετάβασης, φάνηκε να απειλεί με νομική δράση εναντίον του Ράιντ και τον προειδοποίησε, να είναι "πολύ προσεκτικός" στην κριτική του για τον εκλεγέντα Πρόεδρο.

Την Τρίτη, ο Πολ Ράιαν, ο εκπρόσωπος της Βουλής που προσπαθεί να ξεπεράσει τις διαφωνίες του με τον Τραμπ, αρνήθηκε να καταδικάσει τον διορισμό. "Ο πρόεδρος θα πρέπει να κριθεί με βάση τα αποτελέσματά του" είπε στους δημοσιογράφους. "Ο Μπάνον είναι ένα πρόσωπο που τον βοήθησε να κερδίσει μια απίστευτη νίκη και μια απίστευτη εκστρατεία. Ο Ράιν υποσχέθηκε ότι ο Τραμπ και το ενωμένο Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο θα σημάνουν "καλύτερες μέρες για τη χώρα μας". Υποσχέθηκε να συνεργαστεί στενά με την νέα κυβέρνηση. Ο Ράιν επρόκειτο να επανεκλεγεί από τους Ρεπουμπλικάνους το απόγευμα της Τρίτης, αλλά οι Δημοκρατικοί ανέβαλαν τις εκλογές που είχαν προγραμματιστεί για την Πέμπτη μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, εν μέσω δυσαρέσκειας για την Πελόζι.

Η συνεχιζόμενη καταμέτρηση των ψήφων δείχνει ότι η Χίλαρι Κλίντον προηγείται του Τραμπ στη λαϊκή ψήφο, παρόλο που ο ίδιος κέρδισε την ψήφο των εκλεκτόρων. Ο Τραμπ τουίταρε την Τρίτη: "Αν οι εκλογές βασίζονταν στη συνολική λαϊκή ψήφο θα είχα επικεντρώσει την εκστρατεία στη Νέα Υόρκη, τη Φλόριντα και την Καλιφόρνια και θα κέρδιζα ακόμη πιο εύκολα".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
new york times, nbc news, associated press, έως ότου, new york, ούγκο τσάβες, νέα, βουλη, fbi, nbc, news, twitter, press, μνημονιο, μπεν, συγκεκριμένο, washington, τραμ, york, times, εταιρεία, τσαβες, συμμετοχή, εκλογες, δραση, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, εκλογες 2012, ομπαμα, μνημονιο 3, αποτελεσματα, nbc news, γυναικα, εθνικη, ηγετης, φημες, fbi, nbc, news, times, απλα, ατμοσφαιρα, γινει, γλωσσα, δευτερα, δηλωση, δειχνει, δικτυο, ειπε, εκστρατεια, ελευθερια, εβδομαδα, επιτυχια, εταιρεία, έως ότου, εικονα, οικο, κυβερνηση, κινηση, κογκρεσο, κοεν, λειτουργια, μακρια, μπεν, νεα υορκη, νικη, νομικη, ομαδα, παντα, οβαλ, παιδια, πεμπτη, περιβαλλον, πρωι, ραντεβου, ρολο, συγκεκριμένο, συμμετοχή, τριτη, εικασιες, ασφαλεια, associated press, χωρα, λευκο, new york times, new york, washington, ουγκο, πηγες, πληγη, press, θεματα, υγειας, ξεκινησε, york
Τυχαία Θέματα