O Μπιναλί Γιλντιρίμ θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας

Ο Μπινάλι Γιλντιρίμ, στενός σύμμαχος του τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας, καθώς το κυβερνών κόμμα ανακοίνωσε ότι είναι ο μόνος υποψήφιό τους για τη θέση. Η υποψηφιότητα του Γιλντιρίμ, ο οποίος ήταν υπουργός Μεταφορών, θα τεθεί στην έκτακτη συνέλευση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) την Κυριακή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Ομέρ Τσελίκ, σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα. Ο νυν πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα παραιτηθεί επισήμως μόλις επισημοποιηθούν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του κόμματος. Στη συνέχεια ο Γιλντιρίμ

θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Ο διορισμός του Γιλντιρίμ ως αρχηγός του κόμματος και πρωθυπουργού σηματοδοτεί την περαιτέρω ενίσχυση του ελέγχου του Ερντογάν επί της εκτελεστικής εξουσίας της Τουρκίας. Η αιφνίδια απόφαση Νταβούτογλου νωρίτερα αυτό το μήνα να παραιτηθεί, ήρθε όταν έχασε τη μάχη υπεροχής έναντι του προέδρου, ο οποίος επιδιώκει να μετατρέψει την παραδοσιακά τελετουργική θέση του σε κεντρική εξουσία του έθνους, από τότε που ανέλαβε την θέση το 2014.

Η άνοδος του Γιλντιρίμ θα αφαιρέσει ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την απομάκρυνση της Τουρκίας από ένα κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης. Το κόμμα AK θα επιδιώξει να διεξαγάγει δημοψήφισμα αυτόν τον χρόνο για να επιτρέψει στον Ερντογάν να έχει δεσμούς με το κόμμα, σύμφωνα με έναν προεδρικό σύμβουλο.

Η αλλαγή στην πολιτική ηγεσία τάραξε τις αγορές, απ' όταν κατέστη σαφές ότι ο Νταβούτογλου θα έφευγε. Η αβεβαιότητα της αγοράς επιδεινώθηκε από τις ανησυχίες ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος θεωρείται από τους επενδυτές ως ο τελευταίος ισχυρός πυλώνας των πολιτικών που οδήγησαν στην ταχεία και χρόνια ανάπτυξη της Τουρκίας, μπορεί επίσης να χάσει τη δουλειά του.

Ο 61χρονος Γιλντιρίμ είναι ένα από τα 60 ιδρυτικά μέλη του AKP, μαζί με τον Ερντογάν. Έχει διατελέσει υπουργός Μεταφορών κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου που το κόμμα βρίσκεται στην εξουσία. Ο Γιλντιρίμ έχει επίσης υποστηρίξει φιλόδοξα και αμφιλεγόμενα έργα υποδομής που επαινέθηκαν από τον Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου αεροδρομίου, καθώς και σιδηροδρόμους και αυτοκινητόδρομους υψηλής ταχύτητας.

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα