O Koτζιάς, η Ρωσία και οι σχέσεις με τον ακροδεξιό Αλεξάντρ Ντούγκιν

Οι σχέσεις του σημερινού υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον ακροδεξιό σύμβουλο του Πούτιν Αλεξάντρ Ντούγκιν, ήρθαν ξανά στο φως της δημοσιότητας με την ανάληψη των καθηκόντων του και λίγες ώρες μετά την πρώτη σύγκρουση της ελληνικής κυβέρνησης με την Ε.Ε. για το θέμα της Ουκρανίας. Η κυβέρνηση και ο νέος υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκαν να συμφωνήσουν σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε μια εποχή που η οικονομία της αρκούδας κλυδωνίζεται.

Η SB bank, μια μεσαίου μεγέθους ρωσική τράπεζα,

έρχεται να προστεθεί στα θύματα της βουτιάς του ρωσικού νομίσματος.

Χωρίς να δώσει καμία εξήγηση, η τράπεζα ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της πως "παγώνει" τις αναλήψεις καταθέσεων από τους πελάτες της. Ούτε το γραφείο Τύπου της τράπεζας παραχώρησε διευκρινίσεις.

Οι ρωσικές τράπεζες έχουν πληγεί σοβαρά από την βουτιά της αξίας του ρουβλίου έναντι του δολαρίου κατά 50% και από μια οικονομία που βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης. Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να ενισχύσει τον τραπεζικό κλάδο, παρέχοντας, μεταξύ άλλων, στήριξη σε έναν αριθμό τραπεζών, ωστόσο ορισμένοι κρίνουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής ανεπαρκή.

Τα κακά μαντάτα για τη Ρωσία δεν σταματούν εδώ καθώς ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε τη μακροχρόνια πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας σε BB+ από BBB- προηγουμένως, στερώντας από τη χώρα την επενδυτική βαθμίδα.

«Η ευελιξία της νομισματικής πολιτικής της Ρωσίας έχει γίνει πιο περιορισμένη και οι προοπτικές ανάπτυξης της έχουν αποδυναμωθεί» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο οίκος.

Η ικανότητα της Ρωσίας να θωρακίσει την οικονομία της από τα εξωτερικά σοκ και τη δημοσιονομική αστάθεια έχει επίσης επιδεινωθεί. Σημειώνεται ότι to outlook της αξιολόγσηης είναι αρνητικό.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του οίκου αξιολόγησης «η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι η ευελιξία της νομισματικής πολιτικής της Ρωσίας έχει γίνει πιο περιορισμένη και οι προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης έχουν επίσης αποδυναμωθεί, ενώ βλέπουμε αυξημένο κίνδυνο ότι τα δημοσιονομικά ‘μαξιλάρια’ θα περιοριστούν λόγω της αύξησης της εξωτερικής πίεσης και της αυξημένης κυβερνητικής στήριξης στην οικονομία».

Πρόσφατα ο Νίκος Κοτζιάς είχε συνοδεύσει τον Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα. Τον Απρίλιο του 2013 ο Νίκος Κοτζιάς είχε διοργανώσει διάλεξη υπέρ του Αλεξάντρ Ντούγκιν, ενός ακροδεξιού συμβούλου του Βλάντιμιρ Πούτιν, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Στην εισήγηση του είχε αναφέρει ότι ο Πούτιν έχει με τη μεριά του το λαό(!):

Έχουμε το φιλοαμερικανικό, φιλελεύθερο, ατλαντικό, μονοπολικό λόμπι, και έχουμε τον Πούτιν προσωπικά με τη δική του πορεία και τους δικούς του ανθρώπους γύρω του οι οποίοι έχουν μια μεγάλη υποστήριξη από τον πληθυσμό. Διότι ο Πούτιν είναι δημοφιλής λόγω των κύριων χαρακτηριστικών των πολιτικών του, τα οποία συμμερίζονται όλοι ή τουλάχιστον η πλειοψηφία. Θα πρέπει να αποκόψουμε από την πλειοψηφία το φιλελεύθερο δίκτυο, το οποίο είναι πολύ δραστήριο σε κάθε περίπτωση, αλλά μέχρι εκεί. Και ο Πούτιν επιλέγοντας μεταξύ της φιλελεύθερης ελίτ και της πλειοψηφίας του απλού ρωσικού πληθυσμού, επέλεξε τον απλόΡώσο άντρα και τη Ρωσίδα γυναίκα. Και αυτό ήταν ένα αποφασιστικό βήμα στη διαδρομή του και για αυτό το λόγο είναι Ευρασιατιστής και υπέρ της πολυπολικότητας και για αυτό παραμένει και θα παραμείνει στην εξουσία για τόσο πολύ καιρό.

Η φωτό που δημοσιεύει η Παραπολιτική από την εκδήλωση του Νίκου Κοτζιά...ενώ ακολουθεί και φωτό του Ντούγκιν με τον χρυσαυγίτη Ματθαιόπουλο.

[photo_1]

kourdistoportocali.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα