New York Times: Κρίσιμη για την Ευρώπη η ψήφος στην Ελλάδα

Στην ιδιαίτερη ανησυχία με την οποία παρακολουθούν οι ευρωπαίοι ηγέτες το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, λίγα 24ωρα πριν τις ευρωεκλογές, αναφέρεται άρθρο του Jim Yardley στους New York Times. «Αυτή τη φορά δεν υπάρχουν εσχατολογικές προβλέψεις, ή εξαγριωμένες προειδοποιήσεις από την Ουάσιγκτον ή το Βερολίνο, ότι οι ελληνικές εθνικές εκλογές

θα μπορούσαν να διαλύσουν την ευρωπαϊκή οικονομική τάξη. Αυτό ήταν το κλίμα το 2012, όταν η τύχη του ευρώ φάνηκε να κρέμεται από τις ιδιοτροπίες ενός οργισμένου ελληνικού εκλογικού σώματος, που στο τέλος, ψήφισε να παραμείνει στην πορεία της ευρωζώνης» σημειώνει το άρθρο. Όμως, «στην Ελλάδα, οι εκλογές έχουν γίνει ένα de facto δημοψήφισμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό και ένα τεστ για το αν οι πολίτες ενστερνίζονται την άποψη της κυβέρνησης για ανάκαμψη της οικονομίας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ βρίσκονται πολύ κοντά».

Στο κείμενο φιλοξενείται δήλωση του καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χάρη Παπασωτηρίου, ότι «αν η διαφορά είναι μεγάλη, της τάξης των πέντε μονάδων, τότε αυτό θα είναι αποσταθεροποιητικό». «Οι ευρωπαίοι ηγέτες που ασχολούνται με την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, παρακολουθούν με περίσκεψη» σημειώνεται, φοβούμενοι νέες εθνικές εκλογές. «Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο προς την ανάκαμψη, με ορισμένους οικονομολόγους να προβλέπουν επιστροφή στην ανάπτυξη από το τέλος του έτους».

«Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναδεικνύει και πάλι τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα για το μνημόνιο. Ο Τσίπρας είναι υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να κερδίσει, αλλά αντίθετα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αριστερό, πανευρωπαϊκό κίνημα κατά της λιτότητας. Πραγματικός στόχος του είναι να κερδίσει στην Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι η νίκη του θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας για την κυβέρνηση και τη ΝΔ» επισημαίνει ο Yardley. Ωστόσο, σημειώνει πως «το αποτέλεσμα των εκλογών είναι απρόβλεπτο εξαιτίας της πληθώρας κομμάτων, που εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες λαϊκιστικές πολιτικές. Μετά από μεγάλη προβολή στα ΜΜΕ, το Ποτάμι έχει φτάσει στο ανώτατο όριό του στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο ο Θεοδωράκης προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης προς τα παραδοσιακά κόμματα». Και καταλήγει: «Περισσότερο απρόβλεπτη είναι η Χρυσή Αυγή, ακροδεξιό κόμμα με αντιμεταναστευτική και νεοφασιστική ιδεολογία», που «επωφελήθηκε από την οργή για την οικονομική κατάρρευση της χώρας» καταλαμβάνοντας, στις δημοσκοπήσεις, την τρίτη θέση στην προτίμηση των ψηφοφόρων. «Εάν καταλήξουν στην τρίτη θέση θα είναι τρομερό» τονίζει ο κύριος Παπασωτηρίου.

http://www.nytimes.com/2014/05/23/world/europe/europe-watches-vote-in-greece-for-protest.html?_r=0

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα