Γαλλία: περιφερειακοί υπάλληλοι στην «μάχη» κατά των ισλαμιστικών δικτύων

Ένα μεγάλο πρόγραμμα εκπαίδευσης περιφερειακών υπαλλήλων στη Γαλλία τίθεται σε εφαρμογή τον Ιούνιο. Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι υπάλληλοι θα εκπαιδευτούν για το πώς οι αρχές θα προσπαθούν να προσεγγίσουν τις οικογένειες των οποίων μέλη φεύγουν από τη Γαλλία για να γίνουν ισλαμιστές μαχητές στη Συρία ή αλλού, ή εκφράζουν τέτοιου είδους επιθυμία. Στόχος είναι «να διασφαλιστεί η ύπαρξη και διατήρηση» επαφής των αρχών

με τις οικογένειες αυτές προκειμένου τόσο «οι οικογένειες αυτές να βρουν στήριξη» όσο και αν μπορεί να γίνει αυτό «να αποφευχθεί» η μετατροπή Γάλλων υπηκόων σε εξτρεμιστές ισλαμιστές.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, αλλεπάλληλα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 9 και 20 Ιουνίου από εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες διαφόρων κλάδων. Από κάθε περιφέρεια έχουν δικαίωμα να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι και τέσσερις υπάλληλοι σε εθελοντική βάση.

Τα προγράμματα αυτά εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο δράσης που εκπόνησε η γαλλική κυβέρνηση προκειμένου να ανακόψει την ολοένα αυξανόμενη μετατροπή Γάλλων πολιτών σε εξτρεμιστές ισλαμιστές οι οποίοι εντοπίζονται αυτή τη στιγμή, στην πλειοψηφία τους στη Συρία, όμως υπάρχει έντονος ο φόβος ότι θα επιστρέψουν κάποια στιγμή στην πατρίδα τους και θα αποτελούν «κινούμενη βόμβα» λόγω της εμπειρίας που θα έχουν. Στο πλαίσιο του ίδιου σχεδίου έχει ήδη δημιουργηθεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα καθώς και ένας τηλεφωνικός αριθμός («πράσινος» αριθμός) όπως αναφέρεται, προκειμένου οι οικογένειες υποψήφιων ισλαμιστών εξτρεμιστών να αναφέρουν τους φόβους τους και να ζητούν βοήθεια για το πώς μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Ήδη, στον αριθμό, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, έχουν γίνει 70 κλήσεις που κρίνονται ως «εξαιρετικά σημαντικές» καθώς κατέστη δυνατό να παρασχεθεί συμβουλευτική στήριξη στις οικογένειες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το μέλος τους που είχε αρχίσει να ριζοσπαστικοποιείται ως προς το ισλάμ ενώ φέρονται ν’ αποτράπηκαν «πέντε ή έξι» αναχωρήσεις για τη Συρία.

Ανάλογα μέτρα έχουν αποφασιστεί και στη Βρετανία καθώς και αυτή, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως το Βέλγιο αλλά και οι σκανδιναβικές χώρες, βρίσκονται αντιμέτωπες με το άμεσο ενδεχόμενο επιστροφής υπηκόων τους που είναι πλέον εξτρεμιστές ισλαμιστές και μπορούν ν’ αποτελέσουν απειλή. Παράλληλα με όλα αυτά, οι αρχές των χωρών αυτών, όπως και της Γαλλίας, προσπαθούν να ελέγξουν τα ισλαμιστικά δίκτυα που προσηλυτίζουν και πείθουν νέους Ευρωπαίους να γίνουν μαχητές ενώ είναι τα ίδια που κανονίζουν και τον τρόπο με τον οποίο θα βγουν από τη χώρα και θα εκπαιδευτούν πριν φτάσουν στο «μέτωπο του τζιχάντ», κυρίως στη Συρία, στην παρούσα φάση όπου πολεμούν στο πλευρό των αντικαθεστωτικών.

Πηγές:AFP, Le Monde, Liberation

Μάρκο Πόλο

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα