Mπρα ντε φερ κυβέρνησης-Τρόικα

Παιχνίδια εκβιασμού της τρόικας ή απλά ένα μπρα ντε φερ για το ποιος έχει μεγαλύτερη υπομονή στο μαραθώνιο των διαπραγματεύσεων; Πολλά μπορεί να εικάσει κανείς σχετικά με τη στάση των τροικανών και την ξαφνική αναβολή της συνάντησης με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Πολλά θα εξαρτηθούν στη συνάντηση της Τρίτης ενώ θα γίνει ακόμη μια προτού η παρέα του Τόμσεν αποχωρήσει με άγνωστη προς το παρόν ημερομηνία επιστροφής της.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, τα ανοικτά μέτωπα είναι ακόμη πολλά και η συμφωνία δύσκολα θα κλείσει πριν το Δεκέμβριο, παρά την αισιοδοξία του Γ. Στουρνάρα

ότι όλα θα πάνε καλά.

Ένα μεγάλο ερωτηματικό που δημιουργείται, πάντως, είναι τι θα γίνει με τον προϋπολογισμό και με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Θα καταθέσει ο υπουργός προϋπολογισμό και το τελικό σχέδιο για τον φόρο χωρίς να έχει λάβει την έγκριση της τρόικας για τα νούμερα που έχουν υπολογιστεί;

Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε πάμε σε ανοικτή σύγκρουση με τους δανειστές. Εκτός κι αν υπάρχει κάποια συμφωνία για τα βασικά μεγέθη και ολοκληρωθούν οι συζητήσεις τον επόμενο μήνα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κυριότερα ανοικτά μέτωπα είναι το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών, ο φόρος στα ακίνητα και οι πλειστηριασμοί, το «άνοιγμα» στα ταμεία και φυσικά το δημοσιονομικό κενό με τις διαφορετικές εκτιμήσεις από τις δύο πλευρές. «Έχουμε και εμείς υπομονή. Θέλουμε βέβαια να κλείσουμε σύντομα. Τα δημοσιονομικά είναι καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Θα καταλήξουμε αλλά, όχι αύριο», ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Φαίνεται ότι τα εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας είναι η συγκρότηση κυβέρνησης στη Γερμανία, το Γιούρογκρουπ και οι αποφάσεις που καλείται να λάβει.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα απορρίπτει το ενδεχόμενο λήψης οριζόντιων δημοσιονομικών μέτρων, με νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις ή/και νέες αυξήσεις φόρων.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται να υπάρχει διάθεση «κόντρας» με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Από το υπουργείο του διαρρέουν ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τις απολύσεις, ότι έχουν τις «δεξαμενές» από τις οποίες θα προκύψουν οι 4.000 απολύσεις φέτος και οι 12.500 διαθεσιμότητες του χρόνου κι ότι το πρόβλημα με την τρόικα δεν είναι δικό τους αλλά της οδού Νίκης. Θέλουν δηλαδή να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι αυτός έχει κάνει αυτά που πρέπει αλλά ότι η συμφωνία κολλάει στον κ. Στουρνάρα. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι και τόσο εύκολη η εξεύρεση ονομάτων που θα φύγουν από το Δημόσιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη έχει δημιουργηθεί κόντρα Μητσοτάκη – Γεωργιάδη καθώς ο πρώτος διαρρέει ότι αν χρειαστεί θα απολυθούν και γιατροί του ΕΟΠΥΥ και ο δεύτερος να το αρνείται στον Ιατρικό Σύλλογο, αλλά να μην το αποκλείει κιόλας.

Keywords
Τυχαία Θέματα