Επιταχύνονται οι έρευνες εύρεσης των δικαιούχων του «θησαυρού του Χίτλερ»

23:21 11/11/2013 - Πηγή: TNSite
Επιτάχυνση στις έρευνες όσον αφορά τους δικαιούχους του «θησαυρού του Χίτλερ» ο οποίος βρέθηκε στην Γερμανία, ανακοίνωσε σήμερα γερμανική κυβέρνηση.

Αυτό ανακοινώθηκε σε απάντηση του πρόεδρου του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου που απηύθυνε έκκληση για την δημοσίευση ενός καταλόγου των πινάκων αυτών.

«Θέλουμε να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι προηγουμένως στις έρευνες για την προέλευση» των πινάκων αυτών, την οποία αγνοούμε ακόμη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Η γερμανική κυβέρνηση κατανοεί το γεγονός ότι εκπρόσωποι εβραϊκών οργανώσεων θέτουν

τώρα πολλά ερωτήματα. Διότι εκπροσωπούν ορισμένες φορές πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους, που έχουν πέσει θύματα αδικίας», πρόσθεσε. «Είναι κατανοητό ότι θέλουν να γνωρίζουν», συνέχισε.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου Ρον Λάουντερ κάλεσε το Βερολίνο, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, να δημοσιοποιήσει έναν κατάλογο με τον «θησαυρό του Χίτλερ» για να διευκολύνει τους ενδεχόμενους δικαιούχους.

«Η γερμανική κυβέρνηση οφείλει να καταστήσει δυνατό να μπορεί να δει κανείς αυτούς τους πίνακες», σημείωσε ο Λάουντερ στις δηλώσεις που έκανε στην γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ», μετά την αποκάλυψη ότι στο Μόναχο, στο διαμέρισμα ενός 80χρονου, βρέθηκαν τον Φεβρουάριο του 2012 περισσότεροι από 1.400 πίνακες ζωγραφικής, σκίτσα και χαρακτικά μεγάλων ζωγράφων, όπως οι Πικάσο, Ματίς και Ρενουάρ, που είχαν κατασχεθεί από τους Ναζί.

Η αστυνομία και πολιτικοί θα πρέπει αμέσως να φτιάξουν έναν κατάλογο και να τον δημοσιεύσουν στο Διαδίκτυο, σημείωσε. Έτσι ο καθένας θα έχει την δυνατότητα να δει τι υπάρχει σε αυτόν, πρόσθεσε.

Ο Λάουντερ υπογράμμισε επίσης ότι θέλει να δει τι σκέφτονται να κάνουν οι πολιτικοί. «Αν δεν γίνει τίποτε, θα αυξήσουμε τις πιέσεις», προειδοποίησε, σημειώνοντας ότι τα κλεμμένα έργα τέχνης «θα πρέπει να επιστρέψουν στους δικαιούχους».

«Ξοδέψαμε πολύτιμο χρόνο», υπογράμμισε επίσης, σημειώνοντας ότι οι πιθανοί δικαιούχοι ή οι ενδεχόμενοι αυτόπτες μάρτυρες γερνούν μέρα την ημέρα.

Από την πλευρά του ο Ζάιμπερτ σημείωσε ότι την Παρασκευή έγινε συνάντηση ανάμεσα στις αρμόδιες γερμανικές αρχές για την υπόθεση αυτή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Βερολίνο προγραμματίζει να δημοσιοποιήσει κατά την τρέχουσα εβδομάδα περαιτέρω λεπτομέρειες όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται να προχωρήσει για να προωθήσει την μεταβίβαση σχετικών πληροφοριών στους πιθανούς ενδιαφερόμενους.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα