«Mέσα από τις στάχτες της ελληνικής οικονομίας, αναδύεται ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον».

12:24 1/7/2014 - Πηγή: Antinews

Έξι χρόνια ύφεσης, ανεργία –και ιδιαίτερα στους νέους- κοινωνικοοικονομικές συνθήκες «ερειπίων»… Κι όμως, μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, «και μέσα από τις στάχτες της ελληνικής οικονομίας, αναδύεται ένα νέο οικοσύστημα ελληνικών start ups». Με αυτή την εισαγωγή, η Daily Telegraph αναφέρεται στις ελληνικές start up εταιρείες. Όπως σημειώνει, μόνο πέρυσι δημιουργήθηκαν 144, έναντι 16 που είχαν συσταθεί το 2010. Ο αριθμός μπορεί να μην είναι εντυπωσιακός σε σχέση με άλλες χώρες (500 start-ups

δημιουργήθηκαν στη Βρετανία το 2013), αλλά δείχνει ότι αναμφισβήτητα υπάρχει μια άνθηση.

«Τα τελευταία 20 χρόνια, ο δημόσιος τομέας ήταν ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Ελλάδα», εξηγεί ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. «Τώρα ο καθένας καταλαβαίνει ότι αυτό τελείωσε. Αυτό ώθησε πολλούς ανθρώπους να σκεφτούν δημιουργικά για εναλλακτικές λύσεις. Το να ανοίξεις μία ακόμα μπουτίκ ή ένα κομμωτήριο δεν είναι λύση, καθώς υπάρχουν ήδη πάρα πολλά, κι έτσι βλέπουμε πολλές νέες ιδέες να έρχονται».

Ο Νίκος Αναγνώστου, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τον ιστότοπο GreekStartups.com σημειώνει πως το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα ταξίδια, οι τεχνολογίες cloud, η κινητή τηλεφωνία, τα λογισμικά, είναι όλα πολύ δημοφιλή. Και προσθέτει ότι «το ποσοστό γέννησης τεχνολογικών start-ups ξεπερνάει πλέον κατά πολύ το ποσοστό των παλιών εταιρειών που εξαφανίζονται». Όπως επισημαίνει η Telegraph, όλο και περισσότεροι διεθνείς επενδυτές χρηματοδοτούν τα ελληνικά start-ups, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να διευκολύνει τις διαδικασίες. Ωστόσο υπάρχουν κάποια νομικά θέματα που δυσκολεύουν τη δημιουργία νέων εταιρειών και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι νέες επιχειρήσεις στοχεύουν στη διεθνή αγορά παρά στην εγχώρια.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα ταξίδια, οι τεχνολογίες cloud, τα κινητά, το λογισμικό ως υπηρεσία και το internet των πραγμάτων είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τομείς και ο ρυθμός γεννήσεων των start-ups τεχνολογίας υπερβαίνει πλέον μαζικά το ποσοστό θανάτων παλαιών εταιρειών. Ιδιαίτερη άνθηση όμως γνωρίζουν και οι τομείς του τουρισμού και του φαγητού.

Ο Χρήστος Ψάλτης, ιδρυτής της εταιρείας Mist.io, το 2010 εκμεταλλεύτηκε τα δεινά της κρίσης και βγήκε μπροστά με νέες ιδέες και προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν άνεργοι. «Στην Ελλάδα υπάρχει πολύ ταλέντο, αλλά είναι εγκαταλειμμένο. Δεν είμαστε στη Silicon Valley όπου ο ανταγωνισμός είναι υψηλός», σχολιάζει. Ο Νίκος Μωραϊτάκης, της εταιρείας HR, προσθέτει: «Υπάρχουν πολλοί περίεργοι περιορισμοί στην Ελλάδα για πόσο μπορεί να εργάζεται κάποιος». Ο Μάρκος Βερέμης της Upstream συμπληρώνει: «Όταν ξεκινήσαμε, η ελληνική οικονομία ήταν εσωστρεφής και οι περισσότερες επιχειρήσεις έκαναν δουλειές με το Δημόσιο, αλλά εμείς αποφασίσαμε να στραφούμε στο εξωτερικό». «Όποιος φτιάχνει μια εταιρεία και έχει σκοπό μόνο την ελληνική αγορά, έχει πεθάνει» καταλήγει ο Χρήστος Ψάλτης.
Τη στιγμή που βρίσκεται υπό συζήτηση ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, καταλήγει το άρθρο, ήδη δημιουργούνται πηγές χρηματοδότησης για 30 ελληνικές εταιρείες για τα επόμενα τρία χρόνια, με πολλούς ξένους επενδυτές να είναι πρόθυμοι να διοχετεύσουν κεφάλαια στις ελληνικές start up εταιρείες.

http://www.telegraph.co.uk/finance/globalbusiness/10931354/Greek-start-ups-rise-from-the-ruins.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα