Καρκινος του παχεος εντερου : o ρολος της διατροφης...

11:32 1/7/2014 - Πηγή: Fimotro
Τα ευρήματα από πολλές μελέτες δείχνουν ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου εμφανίζεται όλο και συχνότερα στο συνολικό πληθυσμό και είναι ο τέταρτος σε συχνότητα καρκίνος στις ΗΠΑ.
Στην Ευρώπη, σε μελέτη ...
που έγινε το 2008 ο ΚΠΕ είναι μέσα στις 3 πιο κοινές μορφές καρκίνου (13,6 %) των συνολικών περιπτώσεων.
Στη χώρα μας, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου από κακοήθη νεοπλασία και η ετήσια επίπτωση υπολογίζεται σε 7-8,7 ανά 100.000 πληθυσμού,
με αυξητική τάση.
Το ενδιαφέρον των ερευνητών για την αιτιολογία και πιθανούς προστατευτικούς παράγοντες κατά του ca παχέος εντέρου ήταν πολύ έντονο τα τελευταία χρόνια. Έτσι πραγματοποιήθηκαν αρκετές έρευνες για να διαπιστωθεί η αιτιολογία για την εμφάνιση αυτής της μορφής καρκίνου.
Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια πτυχιακής εργασίας, συμμετείχαν ασθενείς, και υγιείς ( απουσία νεοπλασματικής νόσου) εξομοιωμένοι ως προς το φύλο και την ηλικία.
Μέσω ημιποσοτικού ερωτηματολογίου εκτιμήθηκαν κοινωνικο-δημογραφικά, χαρακτηριστικά, ιατρικό- κλινικό ιστορικό, συνήθειες υγείας, διατροφής και κατανάλωσης ομάδων τροφίμων, συνήθειες σωματικής άσκησης κ.α.
Μετά από στατιστική ανάλυση προέκυψαν οι εξής στατιστικά σημαντικές διαφορές:
Κληρονομικότητα
το 41,2% των ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου είχαν συγγενή που έπασχε από τη νόσο, γεγονός που τονίζει και επιβεβαιώνει ενδεχομένως την πτυχή της κληρονομικότητας.
Κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κατανάλωση ς φαγητού σε fast food
Οι ασθενείς κατανάλωναν σε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό κόκκινο κρέας ( 76,5%) έναντι των μαρτύρων ( 41,2%) και καταναλώνουν φαγητό σε fast foods σε τριπλάσιο ποσοστό εβδομαδιαία απ ότι οι μάρτυρες
Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα