Ερευνα στη Novartis μετά την απόπειρα αυτοκτονίας

13:20 4/1/2017 - Πηγή: Antinews

Ερευνα στα γραφεία της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες με εντολή των εισαγγελικών αρχών. Η έρευνα διενεργήθηκε προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία για το σκάνδαλο με τις καταγγελίες για μίζες σε γιατρούς και κρατικούς λειτουργούς που προωθούσαν τα φάρμακα της Novartis, με στόχο να εδραιώσει η εταιρεία

τη θέση της στην αγορά των φαρμάκων.

Ήδη για την υπόθεση διενεργεί προκαταρκτική εξέταση η Εισαγγελία Διαφθοράς μετά από δημοσιεύματα που διαβιβάστηκαν στις δικαστικές αρχές από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή. Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν χθες ότι η δικαστική έρευνα για την υπόθεση θα είναι «γρήγορη και σε βάθος». Είχε προηγηθεί η απόπειρα αυτοκτονίας 44χρονου χημικού της φαρμακευτικής εταιρείας ο οποίος λόγω του οικονομικού σκανδάλου, την Πρωτοχρονιά απειλούσε να πέσει στο κενό από το 13ο όροφο. Οι ίδιες πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης έκαναν λόγο για καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση, την οποία αποκάλυψε το iefimerida.gr στις 12 Δεκεμβρίου 2016.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις 12 Αυγούστου 2016 κατατέθηκε στις αρχές των ΗΠΑ αναφορά από μεγάλο δικηγορικό γραφείο στην Ουάσιγκτον, που περιλαμβάνει τις καταγγελίες δύο πρώην υπαλλήλων της Novartis στην Ελλάδα για αθέμιτες μεθόδους που χρησιμοποιούσε η εταιρεία προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της εταιρείας στην ελληνική αγορά επί σειρά ετών. Οι δύο πρώην υπάλληλοι βρέθηκαν στις ΗΠΑ και κατέθεσαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με δωροδοκίες αξιωματούχων, δημόσιων λειτουργών και γιατρών από την εταιρεία, προκειμένου να παίρνουν ευνοϊκές αποφάσεις για την εταιρεία και να συνταγογραφούνται τα φάρμακα της εταιρείας.

Προσκόμισαν δε εκατοντάδες έγγραφα που αποδεικνύουν καταβολές χρηματικών ποσών σε ιδιώτες γιατρούς, αλλά κυρίως σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο ή ασφαλιστικό σύστημα υγείας. Επίσης, κατέθεσαν ονόματα εταιρειών μέσω των οποίων η εταιρεία ξέπλενε χρήματα.

Οι κατηγορίες που καλείται να ερευνήσει η αμερικανική Δικαιοσύνη αφορούν σε παράνομες δωροδοκίες αξιωματούχων, ανεπάρκεια του εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας ώστε να ανιχνεύει παράνομες πληρωμές, πληρωμές γιατρών του ΙΚΑ και των νοσοκομείων στην Ελλάδα, πληρωμές σε μέσα ενημέρωσης για να ασκούν κριτική σε πολιτικά πρόσωπα των οποίων οι αποφάσεις τους δεν ευνοούσαν την εταιρεία. Η εταιρεία είναι υπότροπος, αφού ελέγχεται για παρόμοιες πρακτικές σε άλλες χώρες, όπως σε Νότια Κορέα, ΗΠΑ, Τουρκία και Κίνα.

Μετά το δημοσίευμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής διαβίβασε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου αντίγραφα των δημοσιευμάτων και ζήτησε τη διερεύνηση της βασιμότητας των καταγγελιών και την απόδοση ευθυνών.

Από την πλευρά της η Novartis στην Ελλάδα, όταν κλήθηκα να απαντήσει για το δημοσίευμα, απάντησε: «Έχουμε λάβει γνώση του δημοσιεύματος και βρισκόμαστε σε αναζήτηση περαιτέρω στοιχείων. Δεν σχολιάζουμε μη εμπεριστατωμένες πληροφορίες».

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα