H Τουρκία απειλεί και πάλι την ΕΕ για το προσφυγικό

Η Τουρκία απειλεί να τερματίσει τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό αν δεν χορηγηθεί βίζα στους Τούρκους πολίτες το τρέχον έτος. Αλλά οι Βρυξέλλες δήλωσαν ότι οι Τούρκοι θα λάβουν την κατάργηση της βίζα όταν η Άγκυρα αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της ΕΕ για το κράτος δικαίου.

Την απειλή για την ακύρωση της συμφωνίας έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα, μια ημέρα αφού ένας κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ υποστήριξε ότι οποιαδήποτε συμφωνία για βίζα απέχει πολύ. Ως μέρος

της συμφωνίας που έκλεισε μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών νωρίτερα αυτό το έτος, η Τουρκία συμφώνησε να λαμβάνει πίσω τους μετανάστες, παίρνοντας σε αντάλλαγμα δισεκατομμύρια ευρώ κ αι ταξίδια χωρίς βίζα στην ΕΕ για τους Τούρκους πολίτες. Αφού η ΕΕ έχει επανειλημμένα καθυστερήσει την κατάργηση της βίζα εν μέσω ανησυχιών για τους δρακόντειους αντιτρομοκρατικούς νόμους και τη διάβρωση των δικαιωμάτων στην Τουρκία, ο Τσαβούσογλου είπε στην "Neue Zürcher Zeitung" την Πέμπτη ότι "η υπομονή της Άγκυρας τελειώνει".

Τα σχόλια έρχονται μια ημέρα αφού ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αλεξάντερ Γκραφ Λαμπσντορφ δήλωσε ότι η κατάργηση της βίζα για τους Τούρκους πολίτες ήταν απίθανο να συμβεί ακόμα και το 2017 λόγω της ευρείας καταστολής και των εκκαθαρίσεων της τουρκικής κυβέρνησης, που έχουν επιταχυνθεί στον απόηχο της αποτυχημένης προσπάθειας πραξικοπήματος και της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Η κατάρρευση της προσφυγικής συμφωνίας θα ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για την ΕΕ, η οποία έχει εναποθέσει εν μέρει τις ελπίδες της για τον έλεγχο του προσφυγικού στην συμφωνία με την Τουρκία. Ο Τσαβούσογλου υπερασπίστηκε τους αντιτρομοκρατικούς νόμους και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας, αναφερόμενος στις ενέργειες των ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γαλλία, η οποία έχει αναλάβει σκληρή δράση μετά από μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις.

"Αν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εντείνουν τους αντιτρομοκρατικούς τους νόμους και ταυτόχρονα παροτρύνουν την Τουρκία να κάνει πιο ήπιους τους δικούς της, αυτό θα γίνει κατανοητό από το λαό μας ως αποδυνάμωση του αγώνα κατά της τρομοκρατίας", δήλωσε ο Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας ότι η χώρα μάχεται το "Ισλαμικό Κράτος", τους Κούρδους μαχητές και τους πραξικοπηματίες. Για το θέμα της τρομοκρατίας, είπε ο Τσαβούσογλου: "Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία παραχώρηση στην ΕΕ".

Καθώς Τουρκία και ΕΕ συνεχίζουν να διαφωνούν για τα ταξίδια χωρίς βίζα και το μέλλον της προσφυγικής συμφωνίας, η Άγκυρα έχει εισβάλει στη βόρεια Συρία για να εμποδίσει την προώθηση των Κούρδων και να απομακρύνει το ISIS από τα σύνορα. Ο τουρκικός στρατός και η ασφαλής ζώνη που υποστηρίζουν οι Σύριοι αντάρτες μπορεί να προσφέρει μια ευκαιρία σε μερικούς πρόσφυγες να επιστρέψουν στο συριακό έδαφος, είπε ο Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας ότι 5.000 πρόσφυγες είχαν ήδη επιστρέψει στο πρώην προπύργιο του ISIS, την Τζαραμπλούς. "Άλλα κράτη προσεύχονται να μην πάνε πρόσφυγες σε αυτά" δήλωσε ο Τσαβούσογλου. "Αν οι πρόσφυγες ζουν σε μια τέτοια ασφαλή ζώνη, τότε η Ευρώπη θα αναπνέει καλύτερα".

dw.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα