H Ρωσία αποπέμφθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Η Ρωσία εκδιώχθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στην ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης την Παρασκευή, σηματοδοτώντας μια σπασμωδική κίνηση ενάντια στις πολιτικές της στη Συρία. Η Ρωσία έχασε την επανεκλογή της στην ένταξη στο συμβούλιο με μόνο δύο ψήφους, αλλά οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

και κάποιοι διπλωμάτες χαρακτήρισαν την απόρριψη "ιστορική".

"Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι όσοι ψήφισαν δεν σκέφτονταν τις θηριωδίες που συμβαίνουν στο Χαλέπι", δεν ήταν στα μυαλά εκείνων εξετάσουμε από μια ψηφοφορία," δήλωσε ο Αξέι Κουμάρ, αναπληρωτής διευθυντής του ΟΗΕ στο τμήμα των Αθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, οι προσπάθειες για την απομόνωση και δημόσια διαπόμπευση της Ρωσίας για την υποστήριξή της στο συριακό καθεστώς στην πολιορκία του Χαλεπίου και για το βέτο στην κατάπαυση του πυρός έχουν κερδίσει έδαφος στον ΟΗΕ. Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περασμένη εβδομάδα, τα κράτη-μέλη ανέφεραν ότι οι αγριότητες που διαπράχθηκαν στο Χαλέπι από τη Συρία και του υποστηρικτές της, δηλαδή στη Ρωσία, αντιστοιχούν σε εγκλήματα πολέμου.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν απάντησε ότι θεωρεί την κριτική ως εχθρική ρητορική και απέρριψε την άρνηση, την Παρασκευή. Ο ίδιος είπε ότι οι δύο χώρες που νίκησαν τη Ρωσία στην ψηφοφορία για την παραχώρηση εδρών της Ανατολικής Ευρώπης στο Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Ουγγαρίας και η Κροατία- "δεν είναι τόσο εκτεθειμένες στους ανέμους της διεθνούς διπλωματίας".

Το Συμβούλιο, ένα 47μελές σώμα στη Γενεύη, ιδρύθηκε το 2006 για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο και αποδίδει ευθύνες σε όσους παραβιάζουν τις βασικές αρχές. Είναι ένα ισχυρό όργανο στο πλαίσιο του συστήματος του ΟΗΕ και οι χώρες ασκούν πιέσεις για την απόκτηση μιας έδρας. Τα μέλη του Συμβουλίου προσπαθούν να βελτιώσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στις χώρες και να λαμβάνουν αποφάσεις όπως το να εκθέτουν τις παραβιάσεις και να κάνουν συστάσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για παραπομπή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Το Συμβούλιο δεν έχει την εξουσία να αναλάβει δράση, αλλά μπορεί να ασκήσει σημαντική πίεση στη χώρα που παραβιάζει και να ορίσει ειδικούς εισηγητές με την εντολή να διερευνήσουν και να αναφέρουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπήρχαν 14 ανοικτές θέσεις στις εκλογές της Παρασκευής, που διατίθενται σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Η Ρωσία ζήτησε μία από τις έδρες της Ανατολικής Ευρώπης, θέτοντας υποψηφιότητα απέναντι στην Ουγγαρία και την Κροατία. Η σύνθεση του συμβουλίου είναι αμφιλεγόμενη εδώ και καιρό. Επειδή οι αποφάσεις του ΟΗΕ καθοδηγούνται από τα κράτη- μέλη του, κάθε χώρα μπορεί να αποκτήσει μια έδρα στο συμβούλιο έχοντας την υποστήριξη από τα δύο τρίτα της Γενικής Συνέλευσης. Η συμπεριφορά των χωρών σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα συχνά δεν φαίνεται να είναι παράγοντες για το πώς αποφασίζει η Γενική Συνέλευση. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίζονται ότι χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ρουάντα και η Σαουδική Αραβία στο Συμβούλιο υπονομεύουν την αξιοπιστία του και παραλύουν το έργο του.

Πριν από την ψηφοφορία της Παρασκευής, πάνω από το 80 οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παροχής βοήθειας υπέγραψαν μια επιστολή καλώντας τα μέλη του ΟΗΕ να εμποδίσουν την εκλογή της Ρωσίας προς το Συμβούλιο. Ξεχωριστές αναφορές του UN Watch, μιας ανεξάρτητης εποπτικής αρχής, συνέλεξαν υπογραφές ενάντια στη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία. "Το να αποφασίσει η Σαουδική Αραβία ποιος θα ερευνά τη βία κατά των γυναικών ή την αυθαίρετη κράτηση είναι σα να βάζουμε αλεπούδες να φυλάνε το κοτέτσι" ανέφερε σχετική δήλωση.

Η Σαουδική Αραβία έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για τη συμμετοχή της στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η Σαουδική Αραβία έχει στόχο αμάχους και συμβάλει στην πείνα και τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Παρ' όλα αυτά, η Σαουδική Αραβία κέρδισε μία έδρα την Παρασκευή με 152 ψήφους υπέρ, σε μεγάλο βαθμό επειδή δεν είχε αντίπαλο στην περιφερειακή ομάδα της Ασίας. Και τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης ψήφισαν για τις 14 ανοιχτές έδρες 14 του Συμβουλίου στις εκλογές της Παρασκευής.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία ήταν υποψήφιες χωρίς ανταγωνισμό στη Δυτική Ευρώπη και κέρδισαν έδρες. Άλλες χώρες που εξέλεξαν την Παρασκευή ήταν η Κίνα, η Βραζιλία, η Κούβα, η Αίγυπτος, η Ιαπωνία, το Ιράκ, η Ρουάντα, η Νότια Αφρική και η Τυνησία. Η απόρριψη της Ρωσίας σηματοδότησε την πρώτη φορά που αρνήθηκαν μία έδρα σε μια σημαντική παγκόσμια δύναμη από την ίδρυση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2006. Ο Gerard van Bohemen, πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας στον ΟΗΕ, είπε ότι υπήρχε μια αίσθηση σοκ στη Γενική Συνέλευση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Το 2001, οι ΗΠΑ απορρίφθηκαν από την Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, προκάτοχό του συμβουλίου, λόγω των πολιτικών της κυβέρνησης Μπους που θεωρήθηκαν εχθρικές προς τους διεθνείς οργανισμούς και ότι ευνοούν τη μονομερή δράση των ΗΠΑ.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα