H νίκη του Ερντογάν αυξάνει τα πολιτικά διακυβεύματα στην Τουρκία

Μέχρι στιγμής, γνωρίζουμε ότι ο αριθμός των Τούρκων οι οποίοι προσήλθαν στις κάλπες για τις πρώτες άμεσες προεδρικές εκλογές στην ιστορία της χώρας ήταν περίπου 13% χαμηλότερoς από τον αριθμό όσων προσήλθαν στις δημοτικές εκλογές στις 30 Μαρτίου. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να προσφέρει μεγάλη ανακούφιση στους αντιπάλους του Ερντογάν. Έχοντας συγκεντρώσει το 51.79% στις προεδρικές εκλογές

της Κυριακής, ο Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) απέφυγαν έναν δεύτερο γύρο σε αυτή την ιστορική ψηφοφορία. (Προηγουμένως, το τουρκικό κοινοβούλιο διόριζε τον αρχηγό της χώρας). Ο άνθρωπος ο οποίος έχει ήδη διατελέσει πρωθυπουργός τα τελευταία 11 χρόνια αύξησε, επίσης, τις 19,3 εκατ. ψήφους του από το Μάρτιο σε 20,5 εκατομμύρια την Κυριακή.

Ενώ είναι σαφές ότι ένα μικρό τμήμα των ψηφοφόρων του ΑΚΡ δεν εμφανίστηκε αυτή τη φορά, κάποιοι που ψήφισαν το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) τον Μάρτιο, την Κυριακή ψήφισαν Ερντογάν. Η προσωπική επιτυχία του Ερντογάν είναι φυσικά μια σημαντική νίκη για τον ίδιο και το κόμμα του. Παρόλα αυτά, λαμβάνοντας υπόψη το θέμα της προσέλευσης, έχασε το 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που φαινομενικά θα απαιτούνταν για ένα δημοψήφισμα σχετικά με τη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα δώσει στον πρόεδρο μεγαλύτερες εξουσίες. Σε αντίθεση με τους αρκετά εθιμοτυπικούς προκατόχους του, ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι σχεδιάζει να ασκήσει όλη την εξουσία της προεδρικής διοίκησης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Επίσης, δεν έκρυψε τα σχέδιά του να αλλάξει το σύνταγμα και να δημιουργήσει μια εκτελεστική προεδρία. Για να επιτευχθεί αυτό, ο Ερντογάν θα πρέπει να πείσει δύο έως τρία εκατομμύρια περισσότερους ψηφοφόρους να στηρίξουν τέτοιες ριζικές αλλαγές. Αυτή δεν θα είναι μια εύκολη δουλειά για τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος χρειάζεται τουλάχιστον να φαίνεται αμερόληπτος.
Παρόλα αυτά, το πραγματικό θύμα της χαμηλότερης προσέλευσης στις προεδρικές εκλογές ήταν ο βασικός πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν. Ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, ο δεύτερος σε ποσοστά και συναινετικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και το MHP, είδαν την υποστήριξη απέναντί τους να μειώνεται την ημέρα των εκλογών, όπως συνέβη και με πολλά μικρότερα πολιτικά κόμματα. Φαίνεται, επίσης, ότι ο Ιχσάνογλου ήταν ο υποψήφιος που υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες από τη βάση. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι του MHP προτίμησαν τον Ερντογάν από τον Ιχσάνογλου, ιδιαίτερα στην κεντρική Τουρκία.

Η δεύτερη νίκη των εκλογών ανήκει στον κούρδο υποψήφιο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, του αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP). Έλαβε σχεδόν το 10% των ψήφων, ενώ ο μέσος όρος για τα άλλα φιλοκουρδικά κόμματα ήταν περίπου μόλις 6%. Αυτή η αύξηση σε ψήφους από τη δυτική Τουρκία προσφέρει ελπίδα για το μέλλον του Ντεμιρτάς, ως μια σημαντική δύναμη της αντιπολίτευσης. Παρόλα αυτά, μια τέτοια επιτυχία έρχεται μαζί με έναν σημαντικό πολιτικό κίνδυνο, αν το HDP αποφασίσει να κατέβει στις επόμενες εκλογές επιδιώκοντας να φτάσει το εκλογικό φράγμα του 10%, αντί να εκλέγει τους βουλευτές του ως μεμονωμένους υποψηφίους. Εάν το κόμμα υπολείπεται πολύ από το 10%, δεν θα έχει καμία εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο και το ΑΚΡ θα μπορούσε να καταλήξει με μια ακόμα μεγαλύτερη πλειοψηφία.

Λίγοι περισσότεροι από τους μισούς που προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή ψήφισαν τον Ερντογάν στις πρώτες άμεσες εκλογές για την προεδρία. Αυτό σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για τη δημοκρατία της Τουρκίας, όπου τα πολιτικά διακυβεύματα θα αυξηθούν πολύ.

http://www.radikal.com.tr/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα