Οι ΗΠΑ, το IS και η θεωρία συνωμοσίας που σαρώνει τον Λίβανο

«Στη Μέση Ανατολή, οι θεωρίες συνωμοσίας είναι στο αίμα μας» είπε ένας πρώην Λιβανέζος επίσημος κατά τη διάρκεια γεύματος σε ένα εστιατόριο στο κέντρο της Βηρυτού.

Αναφερόταν στο τελευταίο «κουτσομπολιό» της πόλης: οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία της ομάδας Ισλαμικό Κράτος (της γνωστής παλαιότερα και ως Isis - Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και της Συρία) και η Χίλαρι Κλίντον το παραδέχτηκε στο βιβλίο της «Hard Choices» (Σκληρές επιλογές).

Καθώς οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους προχώρησαν στο Λίβανο

την περασμένη εβδομάδα – σπέρνοντας τον τρόμο στο χωριό Αρσάλ που συνορεύει με τη Συρία και διώχνοντας εκατοντάδες ανθρώπους από τα σπίτια τους – άρχισαν οι ψίθυροι που ρίχνουν την ευθύνη για τις ενέργειές τους στις ΗΠΑ. Φοβερά βίντεο από τις θηριωδίες του IS κατά των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Το ίδιο και η θεωρία ότι η Αμερική ενθαρρύνει την ομάδα.

Για να ενισχύσουν τη θέση τους, οι online συνωμοσιολόγοι επισήμαναν μια ισχυρή «απόδειξη»: το λόγο της Χίλαρι Κλίντον -πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οποία αναμένεται ευρέως να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.

Διαλύοντας φήμες

Στιγμιότυπα από δήθεν «αποσπάσματα» από το βιβλίο της διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Λίβανο, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ δημιούργησαν την IS για να ενσταλάξουν την αστάθεια στην περιοχή προς αμερικανικό όφελος. Η φήμη έκανε ακόμα και το λιβανέζικο υπουργείο Εξωτερικών να καλέσει τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Λίβανο David Hale.

Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να διαψεύσει τις φήμες, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό εξέδωσε την εξής δήλωση στο Facebook: «Κάθε υπονοούμενο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκέφτονται να αναγνωρίσουν το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε ως οτιδήποτε άλλο εκτός από μια τρομοκρατική οργάνωση, ή ότι είχαν οποιαδήποτε σχέση στη δημιουργία του, είναι προφανώς λανθασμένη. Οι καταγγελίες που κυκλοφορούν στο Λίβανο για το αντίθετο είναι προϊόν σκευωρίας». Αντ 'αυτού, αυτό που η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε είναι ότι η αποτυχία να βοηθήσουν τους αντάρτες της Συρίας οδήγησε στην άνοδο του IS.

Δεν είναι απολύτως συγκλονιστικό το γεγονός ότι ξεκίνησε μια τέτοια θεωρία, δεδομένης της ιστορίας της Αμερικής στην υποστήριξη μαχητικών και αντάρτικων ομάδων; Οι μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν, από όπου αναδύθηκε η αλ-Κάιντα, έρχονται αμέσως στο μυαλό μας. Το γεγονός ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν την IS είναι επίσης εναντίον τους. «Αυτές οι θεωρίες αφθονούν, κυρίως επειδή η Ουάσιγκτον έχει δείξει μια τάση για την εξωτερική ανάθεση στην αλλαγή του καθεστώτος. Η υποστήριξη σε αντάρτικες ομάδες σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι σίγουρα μια νέα πρακτική και, από τελευταία, δεν υπήρξε ιδιαίτερα αποτελεσματική» λέει ο Octavius Pinkard, ειδικός από τις Βρυξέλλες στην εξωτερική πολιτική ανάλυση και πολιτική στην Μέση Ανατολή, ο οποίος διεξάγει έρευνα στη Βηρυτό.

Αμαυρωμένη εικόνα

Φήμες όπως αυτή κινδυνεύουν να βλάψουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Λίβανο - ένα έθνος στο οποίο έχουν ένα έντονο ενδιαφέρον για τη διατήρηση της ήπιας δύναμης. Οι συμβολικές αντιπαραθέσεις και οι πληρεξούσιες μάχες για επιρροή με μια άλλη ομάδα που επίσης προσπαθεί να πείσει το λαό του Λιβάνου, τη Χεζμπολάχ, δεν είναι κάτι νέο. Αλλά η θεωρία ότι η Αμερική φταίει για τους αποκεφαλισμούς και τις βάρβαρες πράξεις που αποδίδονται στον IS, μπορεί να βλάψει σοβαρά την εικόνα των ΗΠΑ –κινδυνεύοντας να χάσουν την υποστήριξή τους και να στραφεί η παλίρροια εναντίον τους.

Πρόσφατα, αυτό που κυκλοφορεί στους δρόμους της Βηρυτού ολοένα και περισσότερο είναι ότι η Χεζμπολάχ δεν θα αφήσει την IS να φτάσει στην πρωτεύουσα του Λιβάνου και όχι ότι «η Αμερική θα μας βοηθήσει». «Οι περισσότεροι άνθρωποι εδώ πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία είναι ένα και όταν πρόκειται για πετροδόλαρα, ο τελικός ευεργέτης από την πανωλεθρία του IS είναι η Σαουδική και οι ΗΠΑ. Όπως μας έχει διδάξει η ιστορία, συνήθως οι ευεργέτες είναι οι ηθικοί αυτουργοί» σχολιάζει ο Amer Murad από τη Βηρυτό.

«Μια σημαντική εξέλιξη που έχουμε δει είναι η συνεργασία μεταξύ του λιβανικού στρατού και της Χεζμπολάχ στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τον Λίβανο από απειλές που προέρχονται από την εξάπλωση του συριακού εμφύλιου πολέμου στο έδαφος του Λιβάνου» επισημαίνει ο Οctavius Pinkard. Καθώς η σύγκρουση στη Συρία/Λίβανο εξελίσσεται, το ίδιο γίνεται και με την αντίληψη της Ουάσιγκτον. Και φαίνεται πως το τρίο Χεζμπολάχ/Δαμασκός/Τεχεράνη κερδίζει τη μάχη της προπαγάνδας. Ωστόσο, όταν ο Ομπάμα ανακοίνωσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον της IS στο Ιράκ την Πέμπτη, η αγάπη για τις ΗΠΑ επέστρεψε στο Facebook. «Ποτέ δεν ήμουν πιο ευτυχισμένος για την αμερικανική παρέμβαση» έγραψε ένας Λιβανέζος.

Ίσως να είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν η δημοτικότητα των ΗΠΑ στο Λίβανο θα μπορούσε να ανακτηθεί με βάση την πρόοδό τους στο Ιράκ, αλλά αυτή τη στιγμή η Αμερική φαίνεται να περνά μια κρίση στις δημόσιες σχέσεις της, ανάμεσα σε ανθρώπους που συνήθως την υποστηρίζουν.

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-28745990

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα