H καλή άσκηση απ' την ... πρεσβεία φαίνεται

Ξημερώματα, χτες, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ελευσίνας, μπροστά από το κτίριο των VIP, ένα μεγάλο μαύρο σχετικά πολυτελές τζιπ εμφανίζεται με μεγάλη ταχύτητα, κόβει απότομα, κάνει ένα ημικύκλιο, και πετάγονται από μέσα δυο άνδρες με γυαλιά ηλίου και μαύρα μπουφάν, παίρνοντας θέσεις, και κοιτάζοντας γύρω – γύρω τους πάντες με προσοχή και με αγριεμένο βλέμμα. Μπροστά τους βέβαια δεν έχουν παρά Έλληνες στρατιωτικούς. Σε κλάσματα δευτερολέπτου κάνει την εμφάνισή της μια αμερικανική λιμουζίνα,

και πίσω της ακριβώς ένα δεύτερο, όμοιο με το πρώτο, τζιπ, απ' όπου επίσης βγαίνουν μαυροφορεμένοι άνδρες. Από τη λιμουζίνα κατεβαίνει ο αμερικανός πρέσβης, Τζέφρυ Πάγιαττ, τον οποίο σπεύδει να προϋπαντήσει ο αρχηγός του ΓΕΑ, Χρήστος Χριστοδούλου. Με πλατύ χαμόγελο, ο αμερικανός διπλωμάτης, προσπαθεί να απευθυνθεί στα ελληνικά, λέγοντας ένα “καλημέρα”, με τη γνωστή έντονη αμερικανική προφορά, και κατόπιν συνεχίζει με το πόσο όμορφο καιρό έχει σήμερα, κ.ο.κ.

Ο αμερικανός πρέσβης σε λίγο θα επιβιβαζόταν στο C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας για να τον μεταφέρει, μαζί με μέλη της ηγεσίας του ΓΕΑ και εκπροσώπους στρατιωτικών αποστολών στην Ελλάδα, στην Ανδραβίδα, όπου χτες διεξήχθη η τρίτη ημέρα της άσκησης “Ηνίοχος 2017”. Σε αυτήν μετέχουν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, με δώδεκα μαχητικά αεροσκάφη, τύπου F-16, η κάθε χώρα (το Ισραήλ, επιπλέον, με ένα από τα σπάνια υπερσύγχρονα αεροσκάφη του ηλεκτρονικού πολέμου), η Ιταλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και βέβαια η ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Στη φετινή άσκηση, εκτός των αεροπορικών δυνάμεων, παίρνουν μέρος τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και ο Στρατός Ξηράς. Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα παρουσία δίπλα στον κ.Πάγιαττ, είναι εκείνη υψηλόβαθμου στελέχους της αμερικανικής αεροπορικής βάσης του Ραμστέϊν, ο οποίος ήλθε στην Ελλάδα, όχι μόνον να παρακολουθήσει την άσκηση, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, και για να πετάξει ο ίδιος στο Αιγαίο.

[photo_0]

Χτες η άσκηση αναπτύχθηκε στην Πελοπόννησο, αλλά από αύριο θα διεξαχθεί στο Αιγαίο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, στη Λήμνο, και τις επόμενες ημέρες στο Καστελόριζο. Κάτι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον εάν ληφθεί υπόψιν η τεταμένη ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι διαρκείς τουρκικές αντιρρήσεις για την ένταξη της Λήμνου σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις (αίτημα που έγινε δεκτό εσχάτως σε μια άσκηση), και βέβαια η μόνιμη αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή του Καστελόριζου. Η πολυεθνική διακλαδική άσκηση μεσαίας κλίμακας, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του ΓΕΑ, πραγματοποιείται σε όλο FIR Αθηνών από τις 27 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου 2017.

Σε αντίθεση με τους Αμερικανούς, που όπως μαρτυρά και η εμφάνιση του πρέσβη τους στην άσκηση, επεδίωκαν να προβάλουν επικοινωνιακά την -ούτως ή άλλως- πληθωρική παρουσία τους στην “Ηνίοχος 2017”, οι Ισραηλινοί φαίνεται ότι ήθελαν να κρατήσουν ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ. Αν και σε άλλες κοινές ασκήσεις στο παρελθόν με την Ελλάδα έκανε την εμφάνισή της η πρεσβεία τους, αυτή τη φορά ουδείς υπήρχε, ενώ και οι πιλότοι τους δεν ήθελαν να μιλήσουν στις κάμερες. Πάντως, πλειάδα (άνω των 30) ξένων δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων Αμερικανοί και Ισραηλινοί, βρίσκονταν στην Ανδραβίδα για την άσκηση.

[photo_1]

Ως γνωστόν, επανειλημμένως στο παρελθόν έχει καταγγελθεί -και μεταξύ των όσων έκαναν αυτές τις καταγγελίες ήταν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- ότι το Ισραήλ κατά τις κοινές ασκήσεις του με την Ελλάδα προσομοιώνει σενάρια και στόχους επιθέσεων στο Ιράν και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Γενικότερα, στο πρόσφατο παρελθόν, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν όλες αυτές τις ασκήσεις με τους Αμερικανούς, τους Ισραηλινούς, και μέλη του ΝΑΤΟ, ότι προωθούν τους “ιμπεριαλιστικούς” σχεδιασμούς στην περιοχή μας. Από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πλέον, το μόνο που απέμεινε να τα λέει όλα αυτά, είναι το ΚΚΕ. Εξάλλου, σχεδόν από την πρώτη στιγμή που σχηματίστηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τίποτα δεν έχει αλλάξει, αφού τέτοιου είδους ασκήσεις που πραγματοποιούνταν επί προηγούμενων κυβερνήσεων, συνεχίστηκαν να γίνονται, μάλιστα μάλλον με μεγαλύτερη ένταση. Και τώρα είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που αναπαράγει το μοτίβο ότι αυτές οι ασκήσεις προάγουν τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και με μια χώρα -κλειδί στη Μέση Ανατολή, όπως το Ισραήλ.

Τα ξαναείπε, άλλωστε, και χτες ο Πάνος Καμμένος, και, βέβαια, ουδείς Συριζαίος πλέον εκφέρει δημόσια αντίθετη άποψη. Η “Ηνίοχος 2017”, σημείωσε ο υπουργός Άμυνας, “είναι άσκηση ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από στρατιωτικής πλευράς γιατί έχουμε κοινή δράση των χωρών που δεν συμμετέχουν σε μία κοινή Συμμαχία, όπως στο ΝΑΤΟ ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά παράλληλα είναι χώρες οι οποίες παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη Μεσόγειο”. Ανέφερε ακόμη πως με την άσκηση αυτή “δίδεται ένα πολύ σημαντικό γεωπολιτικό μήνυμα. Δημιουργείται πλέον, με επίκεντρο την Ελλάδα, μία μεγάλη συμμαχία ενός άξονα σταθερότητος που επεκτείνεται νότια από την Ελλάδα προς την Κύπρο, που φέτος συμμετείχε μέσω του Διοικητή της Αεροπορικής Διοίκησης της Εθνικής Φρουράς, τις χώρες της Μέσης Ανατολής και παράλληλα στα δυτικά προς την Ιταλία”. Από τη μεριά του, ο Τζέφρυ Πάγιαττ, επανέλαβε τα περί στρατηγικής συμμαχίας ΕλλάδαςΗΠΑ, ενώ χαρακτήρισε την πρόσφατη επίσκεψη του Π.Καμμένου, στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας του, Τζέϊμ Μάτις, “πάρα πολύ επιτυχημένη” (!).

[photo_2]

Σίγουρα, η παρουσία του κ.Πάγιαττ στην άσκηση και ο ένθερμος τρόπος με τον οποίο μιλούσε, έχει τη σημασία του, και ενδεχομένως να θέλει να στείλει κάποια μηνύματα στήριξης των ΗΠΑ προς την Ελλάδα. Αναμφισβήτητα, πάντως, το ότι Αμερικανοί και Ισραηλινοί θα πετάξουν σε Λήμνο και Καστελόριζο, αποτελεί σαφές μήνυμα. Ο αμερικανός πρέσβης, βέβαια, είναι γνωστός για την πληθωρικότητα στις εκδηλώσεις του και τις δημόσιες σχέσεις του. Στο προηγούμενο πόστο του, στην Ουκρανία, ενδεικτικά, δεν παρέλειψε ούτε μια στιγμή να εκφραστεί με ενθουσιασμό, ειδικά μέσω του twitter του υπέρ της πολιτικής της Ουάσιγκτον, είτε επρόκειτο για τις διαδηλώσεις gay pride, είτε για την αντιρωσική στάση της προηγούμενης αμερικανικής ηγεσίας. Άλλωστε, ο ίδιος, ακόμα και τώρα, δεν χάνει ευκαιρία να κάνει αναρτήσεις κατά της Μόσχας.

[photo_3]

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα