H επιστροφή της φεουδαρχίας…

Πριν από πέντε  περίπου χρόνια, κάποιες τραπεζικές καταρρεύσεις, πτωχεύσεις και η αύξηση της ανεργίας, οδήγησαν σε μια γενικότερη παγκόσμια οικονομική κρίση που σήμερα πλήττει ανεπανόρθωτα τις τρεις παραδοσιακές οικονομικές ατμομηχανές του πλανήτη: Τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, και την Ιαπωνία.

Μπορεί οι κύκλοι άνθησης – πτώσης να είναι συνηθισμένοι στην οικονομία, αλλά ανέκαθεν συνέβαιναν σε διαφορετικές εποχές. Όταν η Γερμανία υπέφερε στη δεκαετία του 1920, η Αμερική

άνθιζε. Και όταν η Ιαπωνία έχανε μια ολόκληρη δεκαετία (1990ς), η οικονομία της Δύσης κυριαρχούσε.

Σήμερα, όλα τα βιομηχανικά κράτη αντιμετωπίζουν μια τεράστια οικονομική απειλή. Η μεσαία τάξη έχει χάσει την αγοραστική της δύναμη και ως εκ τούτου η ανάπτυξη χωλαίνει. Αν οι παρούσες τάσεις δεν αναστραφούν, το 2012 θα σηματοδοτήσει την οριστική κατάρρευση της μεσαίας τάξης και θα είναι η χρονιά κατά την οποίαν θα διακοπεί οριστικά ο οικονομικός εκσυγχρονισμός.

Η ανοδικά κινούμενη μεσαία τάξη είναι ένα σχετικά καινούργιο φαινόμενο. Σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, οι πλούσιοι παρέμεναν πλούσιοι και όλοι οι υπόλοιποι δεν είχαν καμιά ευκαιρία.

Τα τελευταία 60 χρόνια, η αμερικανική κατανάλωση οδήγησε σε μια νέα εποχή ευκαιριών, συμπαρασύροντας την Ευρώπη και την Ιαπωνία.  Η νέα μεσαία τάξη που προέκυψε, αγόρασε σπίτια, αυτοκίνητα και ηλεκτρικές συσκευές, ενισχύοντας αγοραστικά την όποια τεχνολογική καινοτομία προέκυπτε, από τον ηλεκτρισμό και την τηλεφωνία, ως την ιατρική τεχνολογία και το διαδίκτυο.

Χωρίς αυτού του είδους την αγοραστική δύναμη, οι επενδύσεις στην καινοτομία παύουν να είναι ελκυστικές. Δεν υπάρχει κίνητρο για επένδυση, αν το νέο προϊόν που θα προκύψει, δεν μπορεί να αγοραστεί. Ήδη παρατηρείται μια τέτοια μετατόπιση. Εταιρίες όπως είναι η “Proctor and Gamble” διαφοροποιούν τα προϊόντα τους για να προσελκύσουν τους νέους και πιο σφιχτούς καταναλωτές, την ώρα που βλέπουν την μεσαία τάξη να συρρικνώνεται. Έχουν παρουσιάσει, για παράδειγμα, στο εμπόριο νέα φτηνά απορρυπαντικά και ξυραφάκια, ενώ το διάσημο προϊόν Tide θεωρείται πλέον τόσο ακριβό, που στην Αμερική σπείρες το κλέβουν με σκοπό την μεταπώλησή του στην μαύρη αγορά, ή την ανταλλαγή του με ναρκωτικά!

Αυτή η οικονομική παρακμή της Δύσης δεν μπορεί να αντισταθμιστεί από την ανάπτυξη της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Ρωσίας. Οι οικονομίες αυτές έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά χρόνια ελλιπούς και χαλαρού σχεδιασμού και υπερβολικών κρατικών παρεμβάσεων σε όλους τους παραγωγικούς και μη τομείς. Η μεσαία τάξη τους παραμένει αδύναμη.

Ακόμη και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις για έναν νέο ασιατικό αιώνα, χρησιμοποιούν στοιχεία ανάπτυξης που δεν είναι βιώσιμα και που ήδη χαρακτηρίζονται από στασιμότητα. Η Κίνα προσάρμοσε προς τα κάτω τους αναπτυξιακούς της στόχους, ενώ η Ινδία παλεύει για να κρατηθεί ζωντανή.

Υπάρχει σε εξέλιξη μια μετατόπιση, που ενέχει κινδύνους, αλλά και που είναι απαραίτητη για τα αναπτυσσόμενα κράτη που τόσο καιρό χρειάζονταν την Δύση για την ζήτη

Keywords
Τυχαία Θέματα